Rakkautta, Lovee!

Mikael Heinrichs.
Mikael Heinrichs.
Kylläpäs sattuikin tällaiselle semivanhalle sedälle sopivasti. Pääsen jälleen kerran uppoutumaan ihanaan nostalgiaan, sillä kävelin täysin sattumalta lähestulkoon päin kirjaston aulassa ollutta ständiä, johon katseeni kuitenkin kiinnittyy sen jälkeen välittömästi.
Siinähän komeilee kokoelma LP-levyjä legendaarisen Love Records -yhtiön julkaisemina. Yhtiö toimi vuosina 1966–1979 ja nyt sen tuotoksia on suoraan edessäni. Samalla huomaan että elokuva ”Anna mulle Lovee”, joka kertoo yhtiöstä, on Bio Sydvästin ohjelmistossa täällä Paraisilla sekä perjantaina että sunnuntaina.
Tämän nopeasti kulttimaineeseen nousseen levy-yhtiön perustivat kolme kaverusta, toimittaja Atte Blom, säveltäjä Otto Donner ja rumpali Christian Schwindt. Heillä oli tallissaan muun muassa Hurriganes, Dave “Isokynä” Lindholm, Juice Leskinen, Rauli ”Badding” Somerjoki, Jim Pembroke sekä M. A. Numminen. Hieman oudompaa osastoa edustavat erilaiset kansanmusiikkilevyt, kuten vaikkapa kokoelmalevy Åländsk folkmusik jossa esittäjinä ovat Ålands spelmansgille, Föglö spelmanslag ja Kökar spelmanslag.
Yhtiö ehti kaiken kaikkiaan julkaisemaan 384 LP-levyä. Kaikkein intohimoisimmat keräilijät taitavatkin himoita juuri näitä oudompia julkaisuja. En oikein jaksa uskoa että kappaleet ”Gammal bröllopsmarsch från Saltvik” ja ”Hambo-polska från Rebböle” löytyvät heidän Spotify-soittolistoistansa.
Leffasta tekee entistä hauskemman se seikka, että Love Recordsin oikeudet nykyisin omistava levyjätti Universal Records on mukana. Joten kylmiä väreitä on luvassa nostalgiasta pitäville.
Elokuvan päärooleissa nähdään Jarkko Niemi, Riku Nieminen, Tomi Alatalo, Pirkka-Pekka Petelius ja Alina Tomnikov. Ohjauksesta vastaa Aleksi Mäkelä. Arvostelut ovat olleet vaihtelevia, ja ennen kaikkea elokuvaa on arvosteltu siitä, että se ei välttämättä aukea teemaan vihkiytymättömille riittävästi. Toisaalta tuntemalla vähänkin suomalaista musiikkihistoriaa elokuva-illasta tullee mukava.
Odotan innolla myös toivottavasti tulossa olevaa jatko-osaa Johanna Kustannuksesta, jonka talliin kuuluivat muun muassa 22 Pistepirkko ja Hanoi Rocks aikoinaan. Sitä siis odotellessa.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi