Rengashuolto jatkaa uudessa komennossa

Renkaat saavat jäädä. Johan Gröndahl (vas.) luovuttaa vuodenvaihteessa liiketoimintansa William Järnströmille (keskellä). Oikealla Finnveran Mårten Rosenberg, joka oli mukana avustamassa rahoituspuolella. Kuva: Mikael Heinrichs
Huoltofirma JW-service jatkaa Paraisten rengashuollon liiketoimintaa kun Johan Gröndahl jättää alan. Finnvera on mukana rahoitusjärjestelyissä.
Johan Gröndahl antoi jo syyskuussa ymmärtää, että hän aikoi lakkauttaa Paraisten rengashuollon terveydellisistä syistä. Selkä ei kerta kaikkiaan enää kestä työtä, jota hän ehti kymmenen vuoden ajan tehdä. Yrityksellä on vieläkin pitemmät perinteet, sillä Gröndahlin ostaessa liiketoiminnan se oli toiminut lähes 40 vuoden ajan.
Noin viikko sen jälkeen, kun Gröndahl kertoi päätöksestään ÅU:ssa, Finnveran Lounais-Suomen rahoituspäällikkö Mårten Rosenberg oli jo ehtinyt soittamaan hänelle. Rosenberg halusi auttaa jatkajan löytämisessä. Noin viikkoa myöhemmin hän olikin saanut vihiä toimijasta, joka halusi jatkaa rengashuollon parissa.
Tämä toimija on William ja Stefan Järnströmin PW-service. He huoltavat käytännössä kaikkia ajoneuvoja autoista veneisiin ja sijaitsevat vain lyhyen matkan päässä Norrbynharjulla. PW-service täyttää ensi toukokuussa kuusi vuotta ja ajatus laajentamisesta on ollut esillä aikaisemminkin.
– Itse asiassa ajatus heräsi meilläkin ÅU:n jutun jälkimainingeissa ja soitin ensin Johanille, Stefan Järnström kertoo.
Ongelmakohdaksi näytti muodostuvan rahoitus, sillä pankkilainaa varten tarvittaisiin takaus.
– Erittäin harvalla yrityksellä tällä alalla on mitään vakuudeksi kelpaavaa, sillä toimintaa harjoitetaan usein vuokratiloissa. Irtaimistoa ja työkaluja on tietenkin jonkin verran, mutta ne harvoin käyvät vakuudeksi tällaisissa yhteyksissä, Stefan Järnström sanoo.
Tässä kohtaa Finnvera astuu mukaan kuvioihin, tällä kertaa yhdessä Ålandsbankenin kanssa.
– Monesti yrityskaupat voidaan hoitaa pankkien välisinä transaktioina, mutta se ei aina onnistu. Tällaisissa tapauksissa me voimme auttaa. Kun lukee lehdestä hyvin toimivasta yrityksestä, joka on lakkauttamassa toimintansa, on tehtävä jotain. Kun firmalla on kaiken lisäksi 400-500 vakituista asiakasta rengashotellissa, Rosenberg sanoo.
Yleisesti luullaan ettei Finnvera ole lainkaan tekemisissä pienten yritysten kanssa ja että kyseessä on erittäin byrokraattinen ja hidas firma. Tätä väärinkäsitystä Rosenberg haluaa mielellään oikoa.
– Eräs tehtävistämme on tiedottaa toiminnastamme ja siitä, että palvelemme myös pieniä ja keskisuuria yrityksiä.
Stefan Järnström on samaa mieltä.
– Finnveraan kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä, sillä kysyminen ei maksa mitään.
Yrityksillä on ollut tietynlaista yhteistyötä myös aikaisemmin, sillä PW-service on käytännössä tarjonnut kaikkea muuta autojen huoltoon liittyvää – paitsi renkaidenvaihtoa ainakaan laajemmassa mittakaavassa.
Sen sijaan he ovat tehneet yhteistyötä, mikä osaltaan helpottaa yritystoiminnan luovutusta.
– Tässä kohtaa on hyvä painottaa, että Paraisten rengashuollon liiketoiminta siirtyy meille, Johanin oman firma jää edelleen hänelle, Stefan Järnström muistuttaa.
Aivan kaikki vuodenvaihteessa voimaan astuvat muutokset eivät vielä ole selvillä. Mahdolliset henkilöstövaikutukset eivät ole vielä tiedossa.
– Ensi kädessä kahden yrityksen järjestelmät pitää saada koordinoitua yhdeksi. Meillä on osittain samoja asiakkaita, joten nyt voimme tarjota heille kattavampaa palvelua, William Järnström sanoo.
Virallisesti liiketoiminnan luovutus tapahtuu vuodenvaihteessa, joten siihen saakka Gröndahl on vielä puikossa. Tosin hän vihjailee piipahtavansa paikan päällä aika ajoin myös sen jälkeen, jos esimerkiksi tarvitaan konsultointia.
– Olen työskennellyt kymmenen vuotta tällä alalla ja nyt asiakkaat saavat tottua uusiin naamoihin. Konsepti tosin jatkuu pitkälti samanlaisena, mikäli olen ymmärtänyt asian oiken, Gröndahl sanoo luottavaisin mielin.
Autokoulutyöt varmistavat ettei aika käy pitkäksi.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi