Riviera Paraisilla?

Mikael Heinrichs.
Pian Folke Pahlman on tyytyväinen mies. Tämä oli ensimmäinen, spontaani ajatukseni kun jo edellisviikolla tutustuin Malminrannan suurisuuntaisiin suunnitelmiin, jotka julkaistiin viime viikon torstaina. Kuvakoosteen visioista voi nähdä muun muassa täältä ja palautetta tuli nopeasti eri tahoilta.

Usein maristaan ja ollaan happamia kun esitellään jotain uutta ja vähän uskallettua.

Kukaan ei voi väittää etteivätkö suunnitelmat olisi raikkaita ja uskallettuja.
Hieman sensaatiomaista lienee lähinnä se että palaute ja kommentit ovat nyt suurelta osalta olleet myönteisiä. Tämä ei välttämättä ole Paraisilla ihan tavallista vastaavissa yhteyksissä. Usein maristaan ja ollaan happamia kun esitellään jotain uutta ja vähän uskallettua.
Ehkä tässä on vaikuttanut sekin että suuri osa ajatuksista on jäänyt kaupunkilaisten mieleen jo neljä vuotta sitten kun kuvattiin Ylen satsaus ”Kaupunki uusiksi”.
Kun valtuusto tiistaina kokoontui sanottiin ensin ettei Malminrantaa käsiteltäisi, mutta valtuuston pyynnöstä visioita kuitenkin esiteltiin lyhyesti kaavoituspäällikkö Heidi Saaristo-Levinin toimesta.
Myös valtuustossa kuultiin ensiksi enimmäkseen ylistäviä sanoja näistä visioista, jotka ovat nimenomaan visioita, sillä tarkemmat yksityiskohdat lyödään lukkoon vasta sitten kun tehdään muutoksia asemakaavaan. Siksi nyt ei keskusteltu sen tarkemmin julkisivuista, materiaalivalinnoista ja muusta sellaisesta. Ne keskustelut käydään myöhemmin.
Mutta toki jo nyt kuultiin ääniä, jotka huomauttivat että tällaiset visiot eivät sovi Paraisten imagoon saaristokaupunkina. Mutta toisaalta, onko vierasvenesataman alue teollisuus naapurinaan kaikesta huolimatta oikea paikka maalauksellista saaristolaisrakentamista varten? Ehkä todella pitäisi ajatella hieman toisella tavalla.
Nauvossa vierasvenesataman ranta-aitat sopivat sinne – mutta Kalkholmenilla Paraisilla ne kyllä näyttäisivät olevan vähän väärässä paikassa.
Myös Christer Friis (r.) Houtskarista oli tyytyväinen siihen mitä esiteltiin ja katsoi että suunnitteluun tähän mennessä mennyt summa (noin 20 000 euroa) on käytetty hyvin.
On toki täysin selvää että seuraa kiperää keskustelua siitä mitkä visioiden elementeistä lopulta toteutetaan ja missä laajuudessa. Nyt valitun vision mukaan voidaan edetä vaiheittain ja se olikin yksi pääasiallisista syistä valita juuri Kööpenhaminassa pääpaikkaansa pitävä Schauman Nordgren Architects yhteistyössä turkulaisen Schauman Arkkitehdit Oy:n kanssa kolmesta kutsutusta arkkitehtitoimistosta.
Henkilökohtaisesti en voi olla ihmettelemättä mihin uuden vierasvenesataman polttoaineenmyynti sijoitetaan, koska sille ei varattu paikkaa nyt esitellyissä luonnoksissa.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
käännös Leena Lehtonen