Saaristo ei tunne rajoja – varsinkaan musiikissa

Oma studio. Studio Calccis toimii Haapasalon ja Luttisen kotistudiona, jossa pariskunta muun muassa äänitti oman version Stingin kappaleesta ”Fragile” Aleppon lasten hyväksi. Kuva: Mikael Heinrichs.
Oma studio. Studio Calccis toimii Haapasalon ja Luttisen kotistudiona, jossa pariskunta muun muassa äänitti oman version Stingin kappaleesta ”Fragile” Aleppon lasten hyväksi. Kuva: Mikael Heinrichs.
Perjantaina 18. marraskuuta Essi Luttinen ja Sören Lillkung esiintyvät yhteiskonsertissa Paraisilla.
Kyseessä on tuoreen tuotantoyhtiö Kalkki Oy:n ja Qvidja Events ry:n yhteistyönä toteuttama meriaiheinen laulukonsertti, jossa trio Ari Hakulinen (basso), Jusu Heinonen (saksofoni) ja Petri Haapasalo (piano) säestävät mezzosopraano Essi Luttista ja baritoni Sören Lillkungia.
Paraislaistuneet Luttinen ja Haapasalo ovat innoissaan tulevasta konsertista.
– Tällaiset yhteistyökuviot ovat todella mielenkiintoisia, sillä minulla on klassinen tausta ja Petrillä puolestaan enemmän taustaa kevyemmästä musiikista. Täällä Paraisilla saaristo ja meri ovat kuitenkin pitkälle sellainen määrittävä, yhteinen tekijä jonka alle on hyvä rakentaa konserttikokonaisuutta, Luttinen sanoo.
Sören Lillkung tuo mukanaan myös ruotsinkielisiä kappaleita saaristokokonaisuuteen.
– Tämä on hyvinkin sellainen tapahtuma, jonka kanssa voisi lähteä jopa pienelle kiertueelle, mutta jatko jää nähtäväksi, sanoo Haapasalo.
Ohjelmassa vuorottelevat kotimaisten lauluntekijöiden kuten esimerkiksi kuluvana vuonna edesmenneen säveltäjälegenda Lasse Mårtensonin tuotanto sekä ulkomaiset klassikkosävelmät. Ne ylistävät, kaipaavat, pelkäävät ja kunnioittavat tätä suurta ja arvaamatonta luonnonvoimaa, elämän antajaa ja ottajaa. Meren rannalla varttunut ja ikänsä elänyt esittäjäkaarti käy omin sovituksellisin tulkinnoin läpi suhdettaan mereen.
Osa konsertin tuotosta lahjoitetaan Itämeren suojeluun.
Aikaisempina vuosina Qvidja Events on järjestänyt loppuvuodesta jouluaiheisen konsertin, mutta tänä vuonna päädyttiin toisenlaiseen ratkaisuun.
– Vaikka teemana on saaristo, niin konsertissa kuullaan kuitenkin monipuolinen kattaus ranskalaista, italialaista, argentiinalaista, venäläistä ja tietenkin suomalaista musiikkia, tietenkään juuri Lasse Mårtenssonia unohtamatta, Luttinen paljastaa.
Kyseessä on väliajallinen konsertti, jonka kesto on noin kaksi tuntia. Konserttipaikkana on Urheilu- ja nuorisotalon kulttuurisali, joka akustiikaltaan ja tunnelmaltaan on Luttisen ja Haapasalon mielestä aivan erinomainen tällaiselle konsertille.
– Tilaa on juuri sopivasti tämän kokoiselle kokoonpanolle ja saliin tulee kuitenkin sopivan intiimi tunnelma. Erikoisuutena voidaan mainita että bändin kriteerinä oli myös se, että jokainen hallitsee harmonikan soiton, kaarinalaislähtöinen Haapasalo kertoo.
Saaristo on aina kiehtonut häntä, ja hän muistaakin elävästi erään Lasse Mårtenssonin haastattelun, jossa hän kertoi erään saaristokonsertin yhteydessä tapahtuneesta pyynnöstä.
– Jurmolainen Agda Mattsson pyysi tapaninpäivän konsertin yhteydessä Mårtenssonilta, mikäli hän suostuisi säveltämään Jurmohymnin. Häneltä, kuuluisalta säveltäjältä, meni kaksi vuotta ennen kuin hän uskaltautui palaamaan saareen, Haapasalo kertoo.
Saaristo on oma maailmansa.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi