Saaristo ilman rajoja järjestää koko perheen tapahtuman

Ilman rajoja. Suvaitsevampi ilmapiiri toimii Henrik Grönroosin (vas.), Alexandra Granbergin, Stella Tiisalan, Marketta Rauramon ja Patrik Hagmanin motivaationa. Kuva: Mikael Heinrichs.
Ilman rajoja. Suvaitsevampi ilmapiiri toimii Henrik Grönroosin (vas.), Alexandra Granbergin, Stella Tiisalan, Marketta Rauramon ja Patrik Hagmanin motivaationa. Kuva: Mikael Heinrichs.
Lauantaina Brankiksessa järjestetään monipuolinen tapahtuma avoimemman ilmapiirin puolestapuhujien toimesta. Tarjolla askartelua, työpajoja, haastatteluita, ruokaa ja musiikkia – rajattomasti.
Tapahtuman järjestää Saaristo ilman rajoja -niminen kansanliike. Tapahtuma alkaa kulkueella Sarlinin koululta Brankikselle noin kello 12 ja se jatkuu aina iltayhteentoista asti.
Kansanliike syntyi oikeastaan joulupyhien tapahtumien jälkeen, kun joku oli yrittänyt sytyttää Norrgårdin kiinteistön tuleen. He haluavat tuoda esiin erilaisen kuvan saaristokaupungista kuin mitä Norrgårdin tapahtumat ja kaupungintalon infotilaisuuden anti välittivät.
Lauantain tapahtuma on järjestelyiltään mittava. Yli sata vapaaehtoista on ollut mukana auttamassa ja paikalle on saatu useita tunnettujakin esiintyjiä. Musiikkipuolella tunnetuin esiintyjä lienee vastikään levyn julkaisuut ja kriitikoidenkin ylistämä turkulaisyhtye Swaying Wires (linkky Spotify-palveluun).
– Näinkin suuren taustaporukan etuna on se, että aina saa apua kun sitä pyytää mitä erinäisimpiin ongelmiin, toteaa järjestäjiin kuuluva Alexandra Granberg.
– Olemme myös tehneet paljon käännöstöitä aineistojen parissa ja pyrkineet saamaan mukaan mahdollisimman erilaisia taustoja omaavia henkilöitä. Kuten nimikin sanoo, rajoja ei ole, toteaa toinen kansanliikkeen taustavoimista Patrik Hagman.
Kun tarkastelee esiintyjäkaartia ja ohjelmakirjoa (katso faktaruutu) jonka järjestäjät ovat saaneet kasaan alle kuukaudessa on pakko todeta että moni festarijärjestäjäkin olisi kateellinen.
Kaikki yhtyeet ja artistit osallistuvat korvauksetta. Matkakulujen korvaamista on tarjottu kaikille, mutta osa on kieltäytnyt niistäkin. Järjestäjät toteavat että on tärkeää kokea laaja-alaista tukea, ei pelkästään taloudellisesti ja käytännön puolella, vaan myös henkisellä tasolla.
Kuka tahansa voi osallistua kansanliikkeen kokouksiin, mutta käytännön työt hoidetaan erilaisissa työryhmäkokoonpanoissa.
Kaikki osallistuvat sopivaksi kokemallaan tavalla.
– Jo aivan ensimmäisessä kokouksessa oli hauskaa huomata miten erilaisin perustein ihmiset olivat tulleet mukaan, Henrik Grönroos sanoo.
– Suunnitteluvaihe on sujunut todella tehokkaasti ja jokainen on päässyt myös toteuttamaan itseään delegoimatta omia ideoitaan eteenpäin, Hagman sanoo.
– Uskoisin myös että aate lisää sitoutumista. Monet paraislaiset haluavat todellakin näyttää että ovat avoimen ja suvaitsevan yhteiskunnan puolestapuhujia, Marketta Rauramo sanoo.
Tapahtuma alkaa kulkueella Sarlinin koululta Brankikselle heti Aarne Alligaattorin konsertin päätyttyä koulun liikuntasalissa.
– On varmasti paikallaan painottaa että kulkue on iloinen ja positiivinen sellainen eikä mikään mielenosoitus. Toivomme tietenkin mukaan myös lapsiperheitä. Kanssakulkijat voivat tuntea olonsa turvalliseksi, sillä poliisi tulee olemaan paikalla, Hagman sanoo muistuttaen että tarkoituksena on toimia avoimuuden puolestapuhujana, ei vastakkainasettelusta.
Brankiksessa on klo 12–14 tarjolla erilaista lastenohjelmaa kuten nukketeatteria, askartelua, poniratsastusta, satunurkkaus ja rintanappien valmistusta sekä muuta ohjelmaa nuoremmille. Kaikki aktiviteetit ovat maksuttomia ja paikalla on myös mahdollisuus lounastaa omakustannehintaan. S:t Simons sjöfarare -partiolippukunta hoitaa tarjoilun johon sisältyy keittoa, leipää, makkaraa ja vohveleita.
Punaisella Ristillä ja muilla on infotiskejä paikalla, joissa vastataan kävijöiden kysymyksiin.
– Totta kai täällaisissa tilanteissa tulee kysymyksiä, kun Paraisille tulee uusia asukkaita. Kysymyksiä pitää voida esittää leimautumatta, Hagman sanoo.
Iltapäivävuorolla neljästä eteenpäin syyrialaiset kiintiöpakolaiset jotka ovat asuneet Paraisilla noin vuoden ajan hoitavat ruokatarjoilun.
Iltapäivän maksullinen ohjelmatarjonta on suunnattu aikuisille. Tarjolla on musiikkia, haastatteluita ja stand up -komiikkaa myöhemmin illalla.
– Parku-yhdistys luo installaation nimeltään ”Kotona ollaan”. Se rakentuu hyllystä, kahdesta tuolista sekä pöydästä. Ne kuvaavat hyvää ja turvallista kotia. Kolmesta alkaen voi osallistua sytyttämällä kynttilän ja toivon mukaan meillä on mieleenpainuva installaatio hämärän lakseutuessa, toteaa Parkun Stella Tiisala.
Hän toteaa teoksen tematiikan olevan yhdistykselle erittäin tärkeä, sillä suuuri osa jäsenistä ovat muuttaneet muualta Paraisille.
Brankiksen tila on tietenkin rajallinen, eli neljältä lipun ostaneet eivät automaattisesti mahdu sisälle klo 21. Tapahtuman ideana on osallistuminen omien mahdollisuuksien mukaan, sillloin kun itselleen sopii.
Turvallisuutta on pohdittu paljon ja järjestäjät ovatkin panostaneet siihen merkittävästi.
– Otamme turvallisuusasiat tosissamme, vaikka emme usko että ongelmia ilmenee. Olemme palkanneet ammattilaisia hoitamaan turvallisuusjärjestelyitä talkoovoimien sijasta. Lisäksi paikalla on vapaaehtoisia jotka ovat valmiit keskustelemaan jos joku aiheuttaa huonoa ilmapiiriä. Iltavuoron sisäänpääsymaksu on osittain otettu käyttöön jotta voisimme varmistua siitä, että sinne tulevat todellakin haluavat osallistua, Hagman sanoo.
– Emme ole ketään tai mitään vastaan, mutta monien asioiden puolesta, Grönroos sanoo.
– Tavoitteemme on että Saaristo ilman rajoja saisi jatkoa myös tapahtuman jälkeen. Intoa riittää ja ideoitakin on, Granberg sanoo.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


 

Saaristo ilman rajoja -tapahtuma 6.2.

 • Alkaa kulkueella Sarlinin koululta Brankikselle Aarne Alligaattori & viidakkorummun konsertin jälkeen.
 • Ohjelmaa järjestetään Brankiksessa klo 12–14 (vapaa pääsy) ja klo 16–n. 23 (symbolinen sisääänpääsymaksi, lapset alle 12-v ja turvapaikanhakijat ilmaiseksi).
 • Ensimmäinen vuoro on suuunnattu lapsiperheille. Ohjelmassa mm. kasvojemaalausta, poniratsastusta, askartelua, nukketeatteria ja mahdollisuus omakustannuslounaaseen.
 • Toinen vuoro on aikuisille ja nuorille. Luvassa on musiikkia, haastatteluita ja standupia. Lisäksi infopisteitä joissa vastataan kysymyksiin.
 • Artistit: Cold Case, Jussu Pöyhönen, The Vintage, Dimma, Strychnine, Robin Reuter, Karma Bucket, Another Wasted Night, Swaying Wires sekä koomikot Mikko Vaismaa suomeksi ja David Fagerudd ruotsiksi.
 • Juontajat: Apan Anders, Henrik Grönroos, Simon Karlsson.

2 Kommentia

 1. Tuli vaan tälleen mieleen että on aika jännää että kaupungilta saa luvan järjestää tälläisen tapahtuman mutta silti ei saanut kaupungintalolla järjestää sitä tilaisuutta mihin olisi ruotsista tullut se puhuja… Kertoo hyvin mitä mieltä kaupungin ns. päättäjät on

  • Tuohan kuulostaa mielenkiintoiselta, kerro toki lisää esim. sähköpostitse tästä asiasta.
   Mitä tuohon lupa-asiaan tulee, huominen tapahtumahan järjestetään VPK:n talolla, joten en oikein ymmärrä miten kaupunki edes siihen liittyy? Onko VPK:n taloa kyselty tälle puhujalle?
   /Mikael

Kommentointi on suljettu.