Salaliittoteorioita

”Korona on vain pelkkä iso huijaus”.

”Vesijohtoveteen lisätty kloori tekee sammakoista homoja”

”John F. Kennedyn poika nousee kuolleista ja ryhtyy varapresidentiksi, kun Donald Trump palaa valtaan USA:ssa”.

Tässä muutamia esimerkkejä salaliittoteorioista, joita jotkut pitävät totuutena.

Tietokirjailija Markus Tiittula on hiljan julkaissut kirjan, missä hän keskittyy salaliittoteorioihin, lähinnä tosin USA:ssa, mutta näihin teorioihin uskovia on myös Suomessa. Hän toteaa, että salaliittoteorioihin uskoo ihminen, joka haluaa uskoa johonkin asiaan, kuten esimerkiksi siihen, että korona ei ole totta, Trump on edelleen oikeutettu presidentti tai Elvis elää. He uskovat kaikkiin salaliittoteorioihin, ei ainoastaan yhteen. Media huijaa ja koulussa on opetettu vääriä asioita ja niin edelleen.

Mikä sitten on ”hyvä salaliittoteoria”? Hyvässä salaliittoteoriassa pitää olla tarina ja sen pitää vedota ihmisen tunteisiin. Sen pitää olla samaistuttava ja siinä pitää olla vihollinen. ”Ne valehtelevat, ne ohjaavat meitä, ne hallitsevat meidän ajatuksiamme”. Kaikessa pitää siis olla NE. Keitä ne net sitten ovat, onkin hyvä kysymys.

Donald Trump on hyvä esimerkki salaliittoteorian luomisesta. Trump aloitti vaalivilppiteoriansa viljelemisen jo hyvissä ajoin ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja ja onnistui sillä tavalla suunnitelmallisesti aivopesemään ison joukon kannattajiaan, joka aikaansai senaatin valloituksen ja väkivallan ja edelleen on miljoonia sellaisia, jotka uskovat Trumpin salaliittoteoriaan presidentinvaalien varastamiseen.

Salaliittoteorioiden vaarallisin puoli on siinä, että ne joissakin tapauksissa johtavat väkivaltaan, kuten siis tuossa Trumpin tapauksessa ja aikaansaavat mielenosoituksia, kuten tämä viimeisin Convoy, missä osa muka olevista ei oikeastaan edes tiedä, mistä siinä mielenosoituksessa oikeastaan on kyse. Ja sielläkin oli käyty käsiksi tapahtumaa raportoimassa olleisiin median edustajiin.

Salaliittoteoriat ovat myös hyvä apuväline politiikassa. Kuinka helppoa onkaan väittää jonkun puolueen ajavan takaa aivan absurdia päämäärää, sen olematta kuitenkaan totta, mutta niin moni siihen uskoo. Kuinka helppo onkaan esimerkiksi uskoa siihen, että Vihreät haluavat lopettaa jääkiekon ja saunan, kuten Tiittula totesi viime viikolla Ylen Aamu-TV:ssä.

Yksi helpoimmista salaliittoteorioiden luontipaikoista on tietysti sosiaalinen media. Sieltä löytyy aina kaveri, joka uskoo samaan ja sitä kautta on helppo lähteä levittämään väärää tietoa ja luomaan erilaisia salaliittoteorioita. Kavereita löytyy kyllä. Kysyn vaan, miksi?

Sanonta ”Totuus ei pala tulessakaan” on kaikkien tuntema. Totuus on vahva sana, mutta mikä se totuus sitten oikein on? Totuuteen uskojat haluavat määritellä totuuden uudestaan. Siinä ehkä kaikessa lyhykäisyydessään se, mihin kaiken maailman salaliittoteoriat perustuvat. Minä haluan oman totuuden, minä haluan määritellä sen uudestaan.

Ja ihan tiedoksi vaan, maapallo ei ole litteä!

Timo Järvenpää
Pitkän linjan toimittaja

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*