Strömborg viihtyy loistavasti Tammisaaressa

Stefan Strömborg  käyttää paljon aikaa videoiden analysoimiseen. Kuva: Mikael Heinrichs.
Stefan Strömborg käyttää paljon aikaa videoiden analysoimiseen. Kuva: Mikael Heinrichs.
Ekenäs IF:llä kulkee juuri nyt hyvin jalkapallon ykkösessä. Itse asiassa todella hyvin. Joukkueen paraislainen valmentaja Stefan Strömborg on elämänsä tilaisuuden edessä.
EIF on nihkeän alun jälkeen löytänyt pelillisen identiteettinsä – ja harvoin on ollut yhtä mukavaa olla jalkapalloilija Tammisaaressa kuin tällä hetkellä. Sama pätee valmentajiin.
– Tässä vaiheessa antaisin kaudellemme arvosanan kahdeksan tai yhdeksä miinus. Olemme tehneet todella paljon hyviä juttuja, mutta muutamia seikkoja emme ole vielä tehneet niin hyvin kuin osaamme, Stefan Strömborg sanoo.
Strömborg on tällä kaudella eräänlaisessa tuplaroolissa, sillä EIF:n valmentajan pestin ohella hän toimii Turun FC Interissä nuorempien juniorien valmennuksen parissa. Tämä järjestely on luonteva, sillä seuroilla on olemassa yhteistyösopimus. Samalla Strömborg painottaa hänen roolinsa Interissä olevan yksinomaan junioripuolella.
– Edustusjoukkue ja akatemia ovat Interissä junioritoiminnasta erillinen organisaatio. Toista johtaa Stefan Håkans, toista Joakim Håkans, Strömborg muistuttaa.
Hänen mielestään juniorivalmennus tuo arkeen tervetullutta vaihtelua.
– Tammisaaressa homma on tietenkin paljon totisempaa. Täällä oleskellaan koko ajan sopivasti oman mukavuusalueen ulkopuolella, juuri kuten pitääkin olla. Täällä on persoonallisuuksia ja tässä työssä pääsee todella näyttämään johtajataitojaan.
Tämän kauden EIF on todellinen sulatusuuni eri kansallisuuksia ja persoonia. Samalla joukossa on myös sopiva ripaus paikallisuutta, kuten nimet Zacharias Ekström, Johan Estlander, Ville Sevón, Jonathan Jäntti, William Lindqvist ja Simon Sid osoittavat.
Harjoituksissa puhutaan vuoron perään suomea, ruotsia, englantia ja ranskaa. Mutta loppupeleissä jalkapallo on se universaali kieli kaikilla.
– Minä todella rakastan tätä joukkuetta, sillä näen siinä pelaajia jotka haluavat pelata jalkapalloa ja joilla on siihen intohimo, Strömborg vakuuttaa.
Stefan Strömborg (keskellä) johtaa monikansallista ja tahtovoimaista joukkuetta Tammisaaressa. Kuva: Mikael Heinrichs.
Stefan Strömborg (keskellä) johtaa monikansallista ja tahtovoimaista joukkuetta Tammisaaressa. Kuva: Mikael Heinrichs.
Tammisaaressa Strömborg tekee tiivistä yhteistyötä kakkosvalmentaja Jens Mattfolkin kanssa. Mattfolk vastaa koko seuran pelaajakehityksestä ja akatemiasta sekä avustaa Strömborgia edustusjoukkueen valmennustyössä.
– Lähtökohtaisesti hänellä on enemmän silmää puolustuspelille ja jos olen poissa harjoituksista hän vetää ne. Ajattelemme melko samalla tavalla jalkapallosta, mutta lopullinen päätösvalta ja tulosvastuu on kuitenkin minulla.
Nykyinen pesti on ehdottomasti Strömborgin haastavin tähän saakka. Hän on aikaisemmin toiminut avustavana IFK Mariehamnissa ja TPS:ssa sekä vastuuvalmentajana ÅIFK:ssa, mutta nyt hän on ensimmäistä kertaa yksin vastuussa todellisesta eliittisatsauksesta.
– Halusin päästä urallani eteenpäin, ja se on syy siihen että olen nyt täällä. Siirrolla oli osittain looginenkin tausta, toisaalta siinä oli paljolti kyse sattumasta. Inter ja EIF sopivat seuroina hyvin yhteen ilman minua, ja samalla EIF ja minä sovimme hyvin yhteen ilman Interin sekaantumista asiaan.
Samojen värien lisäksi Strömborg näkee runsaasti muitakin yhtäläisyyksiä IFK Mariehamnin ja EIF:n välillä. Pienen paikkakunnan joukkue joka satsaa isosti. Jalkapallolla on tärkeä asema kaupunkilaisten elämässä ja monet paiskivat kovasti hommia lajin eteen. Maaperä on otollinen jalkapallokulttuurille.
– Raaseporissa on todella monta ihmistä jotka tekevät pyyteetöntä työtä lajin eteen. Minä olen vain pieni palanen tätä kokonaisuutta, mutta olen mielelläni mukana tällä reissulla, Strömborg sanoo.
FC Interissä on kiehunut tällä kaudella, kun Job Dragtsma irtisanoutui ja Jami Wallenius otti ohjakset käsiinsä.
– Minun suhteeni Interin liigajoukkueeseen on se, että olen sekä Jobin että Jamin hyvä ystävä. Juttelemme usein, lähes päivittäin, joten tiedän myös henkilökohtaisella tasolla mitä he ajattelevat asioista. Mitään sen syvällisempää tietoa minulla ei kuitenkaan ole Interin peli- ja harjoitusjärjestelmistä ole, vaikka olenkin nähnyt kaikki heidän ottelunsa tällä kaudella.
Turkulainen jalkapalloilu kyntää tällä hetkellä melko syvässä suossa, sekä Interillä että TPS:lla on omat demoninsa: pelilliset ja taloudelliset.
– Haasteet ovat todella erilaiset, mutta pitkäjänteisellä suunnittelulla toivon että molemmat tulevat nousemaan. Mikäli perusasiat saadaan Turussa kuntoon, uskon että kaupungista voi jälleen tulla maamme futispääkaupunki. Mutta se tulee vaatimaan kovaa työtä.
Oletko itse halukas osallistumaan siihen prosessiin jollakin tavalla?
– Olen mielelläni mukana organisaatiossa jossa panostataan järjestelmällisesti ja yhteisesti. Mikäli sellainen juttu saisi jalansijaa Turussa, sillä on kaikki edellytykset kasvaa todella isoksi jutuksi. Jos joskus lähtisin mukaan turkulaiseen jalkapalloon, haluaisin olla mukana juurikin sellaisessa hankkeessa. Turussa pitää tähdätä säännöllisiiin europeleihin, vain silloin ollaan oikealla tiellä. Täällä Tammisaaressa oikea tie on unelma liigajalkapallosta.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi