Suurin osa Seesamin asiakkaista ovat äitejä – mutta myös isät viihtyvät täällä

Eija Karlsson.

Enemmän tai vähemmän koko ikänsä ravintola-alan yrittäjänä toiminut Eija Karlsson vaihtoi alaa vuosi sitten ja osti Kaarinasta Seesamin.

Seesamissa voit sekä ostaa että myydä käytettyjä lastenvaatteita

Seesam on lasten vaatteiden ja tavaroiden panostava käytettyjen tavaroiden kauppa ja yksi Turun vilkkaimmista kauppapaikoista. Seesamissa voit sekä ostaa että myydä käytettyjä lastenvaatteita, leluja ja äitiysvaatteita sekä lastenvaunuja, matkasänkyjä, babysittereitä ja paljon muuta. Suuria huonekaluja ei kuitenkaan hyväksytä.

– Joskus pitää vain uskaltaa vaihtaa toimialaa ja tehdä jotain muuta. Se oli hyvä ystäväni, joka omisti yrityksen ja myi sen sitten minulle. Se tuntuu hyvältä, Karlsson sanoo.

Karlsson kertoo, että hänellä on toistaiseksi kaksi vakituista työntekijää töissä, ja sesonkiaikana myös muutama osa-aikainen työntekijä.

– Tarjoamme asiakkaillemme myyntipaikkoja ja lapsipuolella on kaikkiaan 125 paikkaa. Meillä on myös naisten vaatteiden osasto, jossa on 15 paikkaa.

Monet eivät tiedä, että Seesamissa on myös naisten vaatteiden osasto. Osasto ei ole iso, mutta kaikki on siististi esillä ja monet vaatekappaleet näyttävät käytännössä käyttämättömiltä.

– Monet tänne tulevat äidit sanovat, että ”ihana, löysin jopa jotain itselleni”, Karlsson sanoo.

Juuri nyt on sesonkiaika

Juuri nyt on sesonkiaika, kun kesä vaihtuu syksyyn, ja koulut ja päiväkodit käynnistyvät taas. Sen huomaa myös myyntipisteissä, joissa muutama vuorattu haalari on jo esillä, vaikka ulkona on vielä lämmintä. Hyllyiltä löytyy myös sadeasuja ja saappaita. Karlsson kertoo, että lähes kaikki myyntipaikat ovat täynnä. Myynnissä on kaikkea lastenvaatteista leluihin, peleihin ja kaikkea mitä voi ajatella kuuluvan lapsille. Myös äitiysvaatteita on myynnissä. Seesamissa pyritään kuitenkin siihen, ettei lastenosastolla ole myynnissä aikuisten vaatteita.

Seesam toimii itsepalveluyrityksenä, jossa asiakas varaa itse myyntipaikkansa verkosta Kirppari-Kalle -ohjelman kautta. Mutta on myös mahdollista varata myyntipaikka paikan päällä. Ohjelman kautta asiakas voi sitten seurata reaaliajassa, mitä tavaroita on myyty ja kuinka paljon hän on ansainnut. Tavallinen myyntipaikka maksaa 30 euroa viikossa, jos se varataan netin kautta. Seinäpaikat, joissa on hiukan enemmän tilaa tavaroille, ovat hieman kalliimpia. Myyntipaikan voi periaatteessa varata vaikka kuinka pitkäksi aikaa, mutta yleisin tapa on varata paikka kahdeksi viikoksi. Karlsson kertoo, että hänellä on myös asiakkaita, joilla on toistaiseksi vuokratut vakipaikat.

Kuinka paljon voi tienata?
– Kaikkea sadasta eurosta tuhansiin euroihin, jotkut tienaavat jopa 1500 euroa kahdessa viikossa, mutta silloin usein tarvitaan myyntiin merkkivaatteita.

Perusperiaate on myös, että kaiken on oltava puhdasta ja siistiä, ja myyntipiste on pidettävä järjestyksessä. Se on myös asia, josta Seesam tunnetaan.

– Meiltä löytyy jokaiselle lompakolle jotakin, löytyy tavallisia vaatteita, mutta myös luksusvaatteita niitä etsivälle. Seuraajat varmaan tietävät, mitä maksaa eri tavaroista.

Suurin osa asiakkaista tulee Kaarinasta ja paljon myös Paraisilta, mutta asiakkaita on myös Turusta, Naantalista, Paimiosta ja Piikkiöstä. Frida Söderholm on Västanfjärdistä ja kertoo myyneensä vaatteita Seesamissa, mutta myös ostaneensa vaatteita sieltä.

– Siellä on niin valoisat ja mukavat tilat, ja kaikki on siististi esillä, mutta Västanfjärdistä Kaarinaan on hiukan liian pitkä matka, jos haluaa myydä vaatteita, koska iso osa voitosta menee bensarahaan.

Teemaosasto on suosittu

Myös teemaosasto on suosittu, ja sieltä löytyy tällä hetkellä erilaisia kulkuvälineitä, kuten polkupyöriä ja potkulautoja. Teemapaikka sisältyy tavalliseen myyntipaikkaan eikä maksa mitään ylimääräistä. Teema vaihtelee vuodenajan mukaan. Joulu- ja toukokuussa järjestetään niin kutsutut tee-se-itse-markkinat, jolloin käsityöläiset voivat tuoda tavaransa myyntiin.

– DIY-markkinat (tee se itse)ovat olleet erittäin suosittuja. Suurin osa asiakkaistamme on äitejä, mutta monet isovanhemmat ja myös isät käyvät meillä.
Karlsson kertoo, että viikko sitten eräs isä vieraili Seesamissa ja hänen oli yllättävän helppoa, jopa isälle, tulla tekemään ostoksia. Hän arvosti järjestystä ja valoisia tiloja sekä sitä, että vaatteet ja esineet olivat siististi esillä, ja esillä oli selkeästi myös koot ja hinnat.

Malin Johansson
käännös Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*