Sydänyhdistys toivoo lisää defibrillaattoreita

Puoliautomaattinen defibrillaattori on maalikollekin helppokäyttöinen. Arkistokuva: Jan-Ole Edberg.
Puoliautomaattinen defibrillaattori on maalikollekin helppokäyttöinen. Arkistokuva: Jan-Ole Edberg.
Yhdistys on nimittäin päättänyt haastaa kaikki paraislaiset kampanjaan äkkikuolemien ehkäisemiseksi. Yhtenä toimenpiteenä yhdistyksen tavoitteena on kerätä rahaa yhden, tai useamman, defibrillaattorin hankkimiseen Paraisille.
Vaikka sydänperäiset äkkikuolemat ovat vähentyneet, liian moni kuolee edelleen rytmihäiriöperäisen äkkikuoleman.
Markkinoilla on tänä päivänä useita erityyppisiä puoliautomaattisia defibrillaattoreita, joista monet on sijoitettu yleisille paikoille kuten esimerkiksi ostoskeskuksiin, urheiluhalleihin ja muualle.
Defibrillaattoria voidaan käyttää sydämen pysäyttäneen haitallisen rytmihäiriön poistamiseen antamalla elvytettävälle hoitava tasavirtasähköisku. Yhdessä painelu-puhalluselvytyksen kanssa toteutettuna defibrillaattorilla voidaan myös käynnistää sydän kun sähköimpulssi puuttuu kokonaan.
Puoliautomaattinen laite tunnistaa rytmihäiriön ja neuvoo laitteen käyttäjää toimimaan oikein ja turvallisesti. Laite ei esimerkiksi anna hoitavaa sähköiskua mikäli henkilöllä ei ole kammiovärinää.
– Monet ovat nähneet tällaisia laitteita ja ne ovat todella helppokäyttöisiä aikaisemmasta kokoemuksesta, tai sen puutteesta huolimatta. Siitä huolimatta moni pelkää käyttää niitä, Länsi-Turunmaan Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Järvinen toteaa.
Länsi-Turunmaan Sydänyhdistys on kaksikielinen paikallisyhdistys joka toimii Sydänliiton ja Varsinais-Suomen Sydänpiirin alaisuudessa. Yhdistys täyttää tänä vuonna 40 vuotta ja sillä on toimintaa koko Paraisten kaupungin alueella (Parainen, Nauvo, Korppoo, Houtskari ja Iniö).
– Kaupunki hankki defibrillaattorin Houtskariin kun terveysasema lakkautettiin, Järvinen tietää kertoa.
Yleisön käytettävissä olevista defibrillaattoreista on olemassa virallinen, tosin vapaaehtoisuuteen perustuva, rekisteri osoitteessa www.defirekisteri.fi. Jotkut suuuremmista laitevalmistajista julkaisevat myös omia tietokantoja ja karttoja toimittamistaan laitteista.
Paraisilla useilla teollisuusyrityksillä on tiloissaan omat defibrillaattorit. Meripelastusseura Sydvästin pelastusvene Ad Marella on niin ikään käytössä oma defibrillaattori.
– Syntymäpäiväsankari saa yleensä lahjoja, joten yhdistyksemme haluaa myös esittää oman lahjatoivomuksensa. Yhdistys toivoo rahalahjoituksia, jotta voimme hankkia mahdollisimman monta defibrillaattoria, Järvinen sanoo.
Yhden laitteen hankintakustannus on noin 1 000 euroa.
Yhdistys haluaa juhlavuotensa kunniaksi haastaa mukaan myös muita yhdistyksiä sekä yrityksiä Paraisilta. Yhdistys on saanut Lounais-Suomen poliisilaitoksen myöntämän rahankeräysluvan nro 5650/43/2015, joka on voimassa vuoden 2016 ajan. Luvan myötä yhdistys tulee keräämään rahaa sekä perinteisen lipaskeräyksen muodossa että suoraan keräystilille FI47 5711 0020 0531 45.
– Haluamme muun muassa haastaa mukaan Rotary- ja Lions-yhdistykset, Martat sekä reserviupseerit, Järvinen sanoo.
Hän vinkkaa myös tänä vuonna tasavuosia – esimerkiksi 40 vuotta – täyttäville vaihtoehdosta ohjata lahjoituksia vaikkapa tälle keräystilille.
– Erityisesti yhdistyksen ikätovereille halutaan myös kertoa, että vaikka elättekin elämänne ruuhkavuosia, sydänterveyden riskit ovat ehkä alkaneet kasaantua. Ylipaino, liian vähäinen liikunta ja kiire sekä stressi saattavat vaivata. Verenpainetauti on sydämelle vaarallinen ja sitä pidetäänkin yhtenä sydän- ja verisuonitautina. On kuitenkin olemassa helppoja keinoja ennaltaehkäistä näitä ongelmia, Järvinen muistuttaa.
Sydänyhdistyksen tavoitteena on hankkia defibrillaattoreita jo kevään aikana, mutta kampanja jatkuu vielä syksylläkin.
– Tulemme myös järjestämään infotilaisuuksia sekä suomeksi että ruotsiksi laitteiden käytöstä, mahdollisesti yhteistyössä Saariston Kombin kanssa, Järvinen kertoo.
Yhdistys järjestää myös säännöllisesti sydännurkan Seniorituvalla kuukauden kolmantena maanantaina, pitää uimakerhoa Folkhälsan-talon altaassa ja tulee järjestämään luennon valtuustosalissa huhtikuun sydänviikon aikana. Liikuntatapahtuma on myös suunnitteilla kansainvälisen sydänpäivän yhteyteen 29. syyskuuta.
PK tulee myös seuraamaan keräyksen etenemistä vuoden mittaan.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


Länsi-Turunmaan Sydänyhdistys ry.

  • Perustettu 26.5.1976.
  • Yhdistys on kaksikielinen.
  • Suomen Sydänliiton ja Varsinais-Suomen Sydänpiirin alainen paikallisyhdistys.
  • Kotipaikka Parainen (Parainen, Nauvo, Korppoo, Houtskari ja Iniö).
  • Toimintatavoitteina mm. sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäiseminen, tiedotustoiminta sekä liikunta- ja kuntoutuskurssien järjestäminen.