“Tämä on mahtava paikka”

Ulrika Ulfsson on innokas viljelijä, joka vuokraa kaupungilta kaksi viljelypalstaa. Kuva: Malin Johansson.

Tähän vuodenaikaan monen vihreitä sormia kutittaa. Paraisten kaupunki vuokraa vuosittain 56 viljelypalstaa, ja niitä on vielä muutama jäljellä kiinnostuneille. Paraisten Tennbyssä sijaitsee puutarhaystävien keidas. Jos et tunne aluetta kovin hyvin, et luultavasti ole huomannut Paraisten kaupungin vuosittain vuokraamaa 56 viljelypalstaa, koska alue on hyvin suojassa talojen, puiden ja pensaiden takana. 20 eurolla voi vuokrata kaupungilta 25 neliömetrin viljelypalstan.

Palstat on tarkoitettu hyötykasvien kasvattamiseen

Vuokralainen vastaa palstansa hoidosta ja palstalla olevan maan muokkauksesta, ja viljelijän tulee korjata sato ja siivota palsta lokakuun loppuun mennessä. Paraisten kaupungin puistomestari Annette Backholm kertoo, että palstat on ensisijaisesti tarkoitettu erityyppisten hyötykasvien kasvattamiseen ja että kastelua kannattaa miettiä.

– Hyötykasveja saa kasvattaa, ja silloin kannattaa aloittaa ”tavallisista kasveista”, kuten esimerkiksi perunoista ja porkkanoista. On hyvä muistaa, että Tennbyssä ei ole kasteluvettä vaan ainoastaan kaivo, joka kuivuu kesällä, joten kasvit kannattaa valita sitä ajatellen.

Backholm ehdottaa jotain peitemateriaalia kosteuden säilyttämiseksi maaperässä pidempään. Jos päätät kasvattaa palstalle jääviä perennoja, sinun tulee sopia asiasta erikseen kaupungin kanssa. Hän huomauttaa myös, että jos palstaa ei ole käytetty viljelyyn viljelysesongin aikana, vuokralaiselle ei automaattisesti anneta mahdollisuutta varata palstaa uudestaan etukäteen. Äänekkäiden koneiden käyttö palstalla on sallittua, jos niin haluaa, mutta vain tiettyinä vuorokauden aikoina. Pyhäpäivinä äänekkäiden koneiden käyttö on kuitenkin kiellettyä.

Innokas viljelijä

Erika Ulfsson on innokas viljelijä, joka vuokraa kaupungilta kaksi viljelypalstaa. 50 neliömetrin alueelta löytyy parsan viljelypenkki, maissia, yrttipelto, perunamaa ja marjapensaita. Ruukuissa kasvaa pari tomaattia, jotka Ulfsson on kasvattanut siemenistä. Kaalimaa odottaa vielä siemeniä. Ulfsson asuu kivenheiton päässä viljelypalstalta, ja hän myöntää hymyillen, että hän käyttää aika paljon aikaa puutarhaprojektiinsa.

– Eniten aikaa käytän täällä toukokuussa, kun laitan penkit kuntoon ja lisään hevosenlantaa. Tämä on loistava paikka, etenkin minulle koska asun niin lähellä.

Ulfsson on pystyttänyt aidan palstansa ympärille, mutta hän kertoo, että peurat ja kauriit ovat jättäneet puutarhan rauhaan. Aidan viereen hän on kasannut ruokoa, joka estää rikkaruohojen kasvun ja toimii erinomaisena maanparannusaineena. Alue on hiekkainen, joten se sopii täydellisesti parsalle. Ensimmäiset parsat on jo korjattu.

Toisin sanoen – pienellä alueella on mahdollista kasvattaa paljon. Hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi pohjatyöt kannattaa tehdä kunnolla. Ulfsson kertoo, että hän viljelyprojektia aloittaessaan kaivoi käsin, pala palalta, rikkaruohojen peitossa olevan maan.

– Naapuri kysyi minulta, enkö lainaisi hänen puutarhajyrsintään. Vastasin ystävällisesti mutta päättäväisesti ei, hän nauraa.

Malin Johansson
Käännös: Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*