Tänään on hyvä päivä aloittaa liikunta

Leena Lehtonen.
Leena Lehtonen.
Uusi vuosi ja tammikuu ovat perinteisesti aikaa jolloin moni aloittaa liikunnan harrastamisen. Kuntosalit mainostavat ohjelmiaan ja kausikorttejaan ja tarjolla onkin ohjattuja kursseja mitä moninaisimmissa lajeissa. Jos empii lähtemistä ryhmään, josta ei tunne entuudestaan ketään tai jos ei oikein tiedä millaista treeniä kannattaisi ruveta tekemään, voi ottaa avuksi henkilökohtaisen valmentajan. Personal trainer ei ole enää huippu-urheilijoiden tai julkkisten juttu vaan kuka tahansa voi palkata valmennusapua.
Jos ei ole aikaisemmin harrastanut aktiivisesti liikuntaa, on hyvä aloittaa pienin askelin. Liian rankka treeni voi viedä motivaation ja väärin tehdyistä liikkeistä voi saada vain kroppansa kipeäksi.
Uinti on yksi liikuntamuoto, joka sopii useimmille, myös niille joille esimerkiksi lenkkeily tai hiihto olisi mahdotonta. Toki täysimittaisen uimahallin puuttuminen kaupungista rajoittaa ympärivuotista uintiharrastusta, mutta terapia-altaan käyttö on mahdollista mm. eri yhdistysten jäsenille.
Paraisilla on kuitenkin ihan hyvät mahdollisuudet harrastaa monipuolista liikuntaa. Meillä on useampia kuntosaleja, urheiluhalli, jäähalli, ratsastustalleja, golfin talviharjoitteluhalli jne. Yhdistykset ja etenkin kansalaisopisto järjestävät liikuntakursseja kuntojumpasta zumbaan.

Hyödyllinen liikunta ja sosiaalinen kanssakäyminen ovat kumpikin tärkeitä hyvinvointimme kannalta.

Nyt kun päivät – pienin kukonaskelin– pitenevät, kannattaa päivänvaloa hyödyntää mahdollisimman paljon myös liikunnassa. Aamuvirkku voi tehdä lenkin ennen töihin menoa. Jos vain mahdollista niin päivän aikana kannattaa harrastaa erilaista hyötyliikuntaa; kävellä osan työmatkasta, käyttää portaita hissin asemesta ja jos tekee istumatyötä, niin muistaa nousta välillä ylös ja venytellä. Iltaliikuntaa ei ainakaan raskaassa muodossa kannata tehdä kovin myöhään, jolloin se voi haitata nukahtamista.
Tätä kirjoitettaessa näyttää siltä että aivan kaupungin keskustassakin pääsee jo hiihtämään. Keskuspuistossa on hyvä hiihtää pientenkin lasten kanssa ja lapsille on perinteisesti ollut omia latuja Finbyssäkin. Hiihtolatuja löytyy myös Tennbyn maastosta.
Mikäli pakkasia riittää voi tulla myös hyvä jäätalvi. Jäällä on hauska kävellä, potkukelkkailla, luistella tai hiihtää ja onpa Snäckvikenistä lähdetty monta kertaa jopa talvigolfaamaan määränpäänä peräti Hessund.
Tulevana lauantaina alkaa myös perinteinen talvinen liikuntatapahtuma, Saaristomarssi, jolloin Paraisten ja Kemiönsaaren kuntalaiset haastetaan liikkumaan. Saaristomarssilla voi ulkoilla teillä tai laduilla tai mahdollisuuksien mukaan myös jäillä.
Lisätietoa kaupungin kotisivulta tai tapahtuman facebook-sivulta.
Liikuntaa voi siis harrastaa monella tavalla. Jos oma innostus alkaa hiipua tai liikunta alkaa tuntua tylsältä, kannattaa hakea uutta inspiraatiota ja vaihtelua. Joku meistä liikkuu ja treenaa mieluiten yksinään, mutta useimmille saattaa sopia liikunta ja kuntoilu yhdessä ystävän tai kaverin kanssa. Silloinhan saavutetaan kaksi tavoitetta samalla kertaa: hyödyllinen liikunta ja sosiaalinen kanssakäyminen –  se on myös hyvin tärkeää ja arvokasta hyvinvointimme kannalta.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi