Tandemia ilman polkupyörää

Sarah Källström. Kuva: Mikael Heinrichs.
Sarah Källström. Kuva: Mikael Heinrichs.
Ensi tiistaina Saariston Kombin alaisuudessa aloitellaan täysin uudenlaista kieltenopiskelua. Silloin alkaa nimittäin suomen ja ruotsin kielen tandemopiskelu, jonka puitteissa kurssille osallistuvat tapaavat viidesti ohjatuissa tapaamisissa aina kevääseen saakka. Tämän ohella kurssilaisten on tarkoitus tavata kahden kesken jatkaakseen keskustelua ja sen toisen kielen opiskelua.
– Ajatuksena on muodostaa pareja, joissa toinen osapuoli on äidinkieleltään suomen- ja toinen ruotsinkielinen. Sitten keskustellaan ensin toisella kielellä ja vaihdetaan seuraavan kerran yhteydessä toiseen kieleen. Konsepti on uusi sekä Paraisilla että minulle henkilökohtaisesti, kertoo opettajana – tai pikemminkin moderaattorina – toimiva Sarah Källström.
Vuorovaikutus ja yhteistyö ovat kurssin johtavia teemoja. Kurssi perustuukin pitkälti osallistujien omaan aktiivisuuteen. Mitään tiettyä osaamistasoa ei ole asetettu kurssille osallistumiselle.
– Ainoa varsinainen vaatimus lienee uskaltautuminen mukaan ja suun avaaminen. Sen enempää ei vaadita, Källström sanoo.
Ajan mittaan kurssilaisten välille rakentuu luottamussuhde ja toiveena on tietenkin kurssilaisten ystävystyminen myös varsinaisen kurssin ulkopuolella.
– Lähtökohtana perien muodostamiselle on kurssilaisten henkilökohtaiset mielenkiinnon aiheet. Sillä tavalla kanssakäymisestä tulee luonnollisempaa, toteaa kokkolalaislähtöinen Källström.
Hänelle kaksikielisyys on täysin luonnollista, ja Kokkolassa se toimii hänen mielestään oikein hyvin.
– Ainoa asia jota hieman hermoilin saattoi olla murre, etenkin ruotsia puhuessani. Mutta kaikki on sujunut oikein hyvin, paraislaiset ovat ottaneet minut vastaan avosylin, toteaa syksyn aikana myös keskustelukurssia Kombissa vetävä Källström.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi