Teatterikoulun juhlanäyttely Ankkuritalolla

Teatteri = taidetta. Teatterikoulun opettaja Mecki Ruokolahti esittelee yhtä viime vuoden näytelmässä nähtyä käsinukkea. Oikealla Minna Ihalaisen taideteos. Kuva: Mikael Heinrichs

Åbolands Teaterskola perustettiin kymmenen vuotta sitten ja se on esittänyt toimintavuosinaan yhteensä 58 näytelmää.

Juhlanäyttely on nähtävissä perhetalo Ankkurissa Paraisilla lokakuun ajan ja Turun kaupunginkirjastossa marraskuun ajan.

Näyttely tarjoaa takaumia aikaisempiin esityksiin – ja Minna Ihalaisen luomia taideteoksia perustuen haastatteluihin, joita hän on tehnyt teatterikoulun oppilaiden kanssa.

– Minna on tehnyt ison työn, kun hän on valinnut näyttelyssä mukana olevat kuvat ja tehnyt taiteelliset työt. Oppilaat ovat saaneet vastata kysymyksiin siitä, miten he kokevat teatterin ja hän on luonut kokonaisuuden heidän vastauksiinsa perustuen. Oppilaat ovat muun muassa vastanneet, miltä teatterin pitäisin näyttää, jos se olisi elävä olento. Todennäköisesti Turun kirjastossa nähdään lisää taideteoksia, varsinkin kun emme löytäneet Ankkuritalossa tilaa kaikille, sanoo teatterikoulun opettaja Mecki Ruokolahti, joka aloitti teatteriopettajana Miro Jerohinin kanssa 2016.

90 oppilasta mukana

Kun ÅTS aloitti toimintansa, olivat draamaohjaajina Linda Åkerlund (aik. Abrahamsson) ja Jani Lastuniemi. ÅTS oli eräänlainen jatke Åbolands ungdomsförbundin 2007 alkaneelle kulttuuriprojektille ”Samman”. Åkerlund toimii nykyisin teatterikoulun ohjelmavastaavana.

Tänä lukuvuotena teatterikoululla on yhdeksänkymmentä 7–18 -vuotiasta oppilasta Paraisilla ja Turussa.

Tämän lukuvuoden aikana on luvassa kaksi lopputyötä ja suurempi yhteinen juhlanäytös keväällä.

– Luvassa on yhteinen musiikkipitoinen perhenäytelmä, erittäin hauska ja mielikuvituksellinen. Mutta sen enempää en voi paljastaa tässä vaiheessa, sanoo Ruokolahti.

Tuottaja on iso apu

ÅTS:lla on syksystä 2018 lähtien ollut täysin omia ryhmiä myös Turussa. Kun toiminta Turussa aloitettiin 2013, tehtiin yhteistyötä Turun Nuoren Teatterin kanssa.

– Lisäksi juhlavuoden kunniaksi olemme erittäin iloisia, että meillä on ensimmäistä kertaa koskaan tuottaja, Nellie Salonen. Tämä on teatterikoululle iso plussa ja se avaa meille uusia mahdollisuuksia ja parempaa näkyvyyttä. Hän on mukana koko lukuvuoden, sanoo Ruokolahti.

Ruokolahti haluaa kiittää kaikkia taustavoimia, jotka tekevät teatterikoulun arjesta hieman helpompaa.

Näyttelyn avajaiset olivat edellisenä keskiviikkona ja paikalla oli kolmisenkymmentä oppilasta ja vanhempaa.

Osa näyttelystä on suunnattu erityisesti perheen pienimmille – silloin seurataan niitä jalanjälkiä, jotka johtavat kohti neuvolaa.

Tällä viikolla myös ilta- ja viikonloppuaukioloa

Perhetalo Ankkuri täyttää myös syksyllä 10 vuotta – ja sitä juhlitaan samanaikaisesti marraskuussa 30 vuotta täyttävän YK:n lasten oikeuksien päivän kanssa.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*