”Teemme samaa nyt kuin 130 vuotta sitten” – puhelimia silloin ja kuitua ja dataa nykyään

telefonväxel
130 vuotta sitten kyse oli puhelimista, ja nyt työskennellään kuidun ja datan parissa. Kuvassa Partelin toimitusjohtaja Svante Olofsson. Kuva: Malin Johansson.

Partelin juhlavuoden vietto on alkanut ja se jatkuu erilaisilla tapahtumilla ja tempauksilla vuoden aikana.

Ihan kuten 130 vuotta sitten meillä kaikilla on jotain tärkeää sanottavaa – tapa millä teemme sen on vain muuttunut. Näin sanoo Partelin toimitusjohtaja Svante Olofsson, ja osoittaa vanhaa kojetta Partelin kokoustilan nurkassa.

– Tämä on vanha puhelinvaihde, sanoo Olofsson ja tarttuu luuriin.

Yrityksen historiassa on tapahtunut paljon

Paraisten puhelinyhdistyksen, joka oli silloin Partelin nimi, ensimmäinen puhelinvaihde asennettiin K.R. Ljungqvistin taloon Vanhalla Malmilla 1894. 1900-luvun alussa saatiin noin kolmekymmentä alanumeroa, ja puhelinvaihteet perustettiin kylissä. Yrityksen historiassa on tapahtunut paljon sen jälkeen, mutta Olofssonin mukaan toiminta jatkuu ja voi hyvin.

– Teemme samaa asiaa kuin 130 vuotta sitten, eikä ole montaa yritystä, jotka voivat sanoa niin.

130 vuotta sitten kyse oli puhelimista, ja nyt työskennellään kuidun ja datan parissa. Malminkadun varrella Paraisten keskustassa sijaitsevalla yrityksellä on 17 työntekijää. Olofsson on toiminut yrityksen toimitusjohtajana kuusi vuotta ja ennen sitä hän oli IT-yrittäjä 20 vuoden ajan. Hän toteaa, että ajanjakso Partelilla on ollut hyvä ja että yritys on kehittynyt ja saavuttanut tavoitteitaan jatkuvasti.

– Yli puolet Paraisten talouksista on meidän asiakkaita.

“Haluamme olla Paraisten paras työpaikka”

Olofsson toteaa, että kuituun panostaminen oli hyvä päätös, joka tehtiin oikealla hetkellä. Nyt yritys haluaa saavuttaa saman tavoitteen yritysasiakkaissa Paraisilla. Osana tätä juhlavuosi aloitettiin järjestämällä helmikuuna alussa asiakastapahtuma ”Partel Security Day”, jossa asiantuntijat kertoivat ajankohtaisia asioita turvallisuusjärjestelmistä ja AI:sta.

– Haluamme auttaa paraislaisia yrittäjiä, ja nostamme mielellämme esiin turvallisuuskysymyksiä.

Esimerkkinä Olofsson kertoo, ettei moni ole tullut ajatelleeksi varmuuskopioita, kun käyttää pilvipalveluja. Hänen mukaansa yhtiö auttaa myös lisenssiasioissa, ja asiasta järjestetään halukkaille myös työpajoja. Henkilökunta voi myös tehdä kotikäyntejä tarpeen mukaan.

– Haluamme olla Paraisten paras työpaikka ja koitamme kaikin tavoin saavuttaa sen tavoitteen, sanoo Olofsson.

Yhtenä osana jatkuvaa kehitystä, mikä nostetaan esiin myös yrityksen strategiassa, on aloitettu yhteistyö Åbo Akademin markkinointiopiskelijoiden kanssa. Heidän tehtävänään on selvittää, millaisia palveluja asiakkaat toivovat tulevaisuudessa.

Partel on mukana Paraisten päivillä kesäkuussa, ja myös Korppoossa kesän aloituksessa 10. kesäkuuta. Syyskuussa järjestetään ohjelmaa yrittäjien aamukahvin yhteydessä.

Malin Johansson
Käännös: Linn Turkki

Partel 130 vuotta
1894. Paraisten Puhelinyhdistyksen ensimmäinen puhelinvaihde asennettiin kauppias K.R. Ljungqvistin taloon Vanhalla Malmilla.
1902. Puhelinvaihde siirrettiin rouva Betty Rohden Björkfeltskasin taloon Malminkadulla alanumerolla 30.
1905. Suomen Keisarillinen senaatti myönsi Paraisten Puhelinyhdistykselle luvan kolmeen linjaan Turusta Paraisten Malmille, Levoon ja Lemlahden tilalle.
1912. Luvat myönnettiin linjoille Nilsbyhyn, Hyvilempiin ja Sildalaan.
1916. Luvat siirrettiin Osakeyhtiö Paraisten puhelimen nimiin.
1939. Heisalan keskus perustettiin.
1948. Rakennukset Malminkadulla ostettiin jotta voitaisiin perustaa automaattinen puhelinvaihde.
1950. Nimi vaihdettiin Paraisten puhelin Oy:ksi. Vånon keskus perustettiin.
1960. Puhelinvaihde automatisoitin ja siirrettiin uusiin tiloihin Malminkadulle.
1981. Digitalisointi aloitettiin. Työ valmistui 1992.
2001. Ensimmäinen laajakaistayhteys toimitettiin.
2009. Optisen kuituverkoston rakennuttaminen aloitettiin ja perinteinen puhelinvaihde ulkoistettiin.
2018. Kauppa muutti Malminkatu 6:een, kaikki osastot saman katon alle samaan osoitteeseen. Oy Parcall Ab sekä Paraisten TV-Keskusantenni Oy fuusioituivat Parteliin.
2019. Kuitutukihanke, yhteistyö Partelin, Paraisten kaupungin ja Varsinais-Suomen liiton kanssa aloitettiin.
2022. Kuitutukihanke, johon saadaan Maaseuturahaston elpymisrahastosta EU-tukea, aloitettiin.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*