Toiminnallista oppimista – ja toivottua puistojumppaa

Toiminnallista oppimista. Joan Keihäs on kevään mittaan vieraillut päiväkodeissa ja tavannut perhepäivähoidon lapsia toiminnallisen oppimisen merkeissä. Kuva: Mikael Heinrichs
Keskuspuistossa riittää tulevana kesänä vipinää ja vilskettä – ja myös ohjattua puistojumppatoimintaa.
”No niin, nyt voitte kaikki tulla tänne alueen sisäpuolelle. Kun kuulette S-kirjaimella alkavan sanan, teidän pitää pomppia kuin kanit.”
Suurin piirtein tältä saattaa kuulostaa kun Paraisten kaupungin liikunnan projektipäällikkönä työskentelevä Joan Keihäs aloittaa päiväkotilapsille suunnatun toiminnallisen oppimisen tunnin. Talven ja kevään aikana hän on ehtinyt tapaamaan yhteensä 11 eri päiväkodin sekä perhepäivähoidon lapsia. Kiertue jatkuu syksyllä.
Hänen jumppatuokioiden yhteydessä liikutaan ja opitaan samanaikaisesti, mistä myös nimi ”toiminnallinen oppiminen” juontaa juurensa. Oman kehon ja samaan aikaan myäs aivonystyröiden käyttäminen on osoittautunut toimivaksi (ja suosituksi) konseptiksi. Sekä lapset että henkilökunta ovat pitäneet vaihtelusta – ja oppineet paljon uuttakin.
– Yleensä olen vieraillut päiväkotien omilla pihoilla tai lähileikkipaikoilla, mutta nyt viimeksi päätimme yhdistää jumppatuokion Pjukala daghemin liikuntapäivän yhteyteen täällä Pajbackan keskuskentällä, Keihäs kertoo.
Yleensä hän pyrkii pitämään liikuntatuokiot ulkona, mutta vuoden kylmimpinä kuukausina sisätilat kutsuvat.
– Näillä näkymin uusi päiväkotikiertue on tuloillaan taas syksyllä. Kohderyhmänä ovat pääasiassa 4–6 -vuotiaat lapset, Keihäs sanoo.
Viimeisimpien suositusten mukaan lasten kuuluisi liikkua vähintään kolme tuntia päivässä.
– Tulemme myös aloittamaan vanhustenhuollon puolella hankkeen, jonka puitteissa järjestämme joka tiistai ja torstai päivätoimintaa Aurinkoisessa. Vierailen myös säännöllisesti Seniorituvalla, jossa vedän tunnin pituisia liikuntatuokioita, Keihäs kertoo.
Paraisten liikunnan uutuutena voidaan mainita johdettu puistojumppatoiminta, joka alkaa ensi tiistaina. Jokaisella tunnilla on eri teemat ja vetäjätkin vaihtuvat aina välillä. Jumppapaikkana on keskuspuiston sirkuskenttä, aivan linja-autoaseman ja juhannustangon vieressä. Ohjelma alkaa joka tiistai kello 17 – tosin pienellä säävarauksella.

Puistojumppaohjelma keskuspuistossa

  • 6.6. Bodyweight, Joan Keihäs
  • 13.6. Bodyweight, Joan Keihäs
  • 20.6. Keppijumppa, Joan Keihäs
  • 27.6. Puistojooga (niska-hartiajooga), Miia Hämäläinen
  • 4.7. Puistojooga (selkärangan liikkuvuus ja kierrot), Miia Hämäläinen
  • 11.7. Toiminnallinen harjoittelu, Jesper Lehtinen
  • 18.7. Toiminnallinen harjoittelu, Jesper Lehtinen
  • 25.7. Puistojooga (core & keskivartalon voima), Miia Hämäläinen
  • 1.8. Lattarirytmit, Anton Romanov
  • 8.8. Lattarirytmit, Joan Keihäs

– Mikäli sataa tai tuulee aivan hirvittävästi, meillä on varapaikkana kaupungintalon valtuustosali joka on kesällä tyhjillään. Mukaan kannattaa aina ottaa makuualusta, huopa ja vesipullo.
Jokaisen jumpan vetäjä päättää itse mikäli siirrytään sisätiloihin, joten kokoontumispaikkana on aina keskuspuisto kelistä huolimatta. Puistojumppa on tarkoitettu kaikentasoisille ja ikäisille liikkujille, ja vaikeustasoa voi mukauttaa oman jaksamisen ja osaamisen mukaan. Puistojumpat jatkuvat joka tiistai 8. elokuuta asti. Osallistuminen on ilmaista.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi