Tunnelmallista ja valoisaa joulua

Leena Lehtonen.
Tätä kirjoitettaessa näyttäisi vahvasti siltä että Paraisilla ei olisi jouluna lunta. Mutta eipä siitä huolimatta kuitenkaan puhuta mustasta joulusta. Jos lunta ei kerran ole, niin silloin ei ole valkoista joulua. Mutta eihän joulu nyt mustakaan ole. Joulu on vihreä. Kuusi on vihreä, metsässä on vihreyttä, nurmikko sammaleineen on vihreä, meillä on pihassa, puutarhassa ja puistossa ikivihreitä kasveja.
Pimeää toki on, mutta pimeyttä voimme torjua sytyttämällä lisää valoja niin sisällä kuin pihamaallakin. Turvallisia valoja on runsaasti myös ulkokäyttöön. Niitä voi sijoittaa puihin ja pensaisiin tai vaikkapa parvekkeelle. Pitää vain muistaa että valojen tulee olla ulkokäyttöön tarkoitettuja ja että kiinteästi asennettavien sähkölaitteiden asennustyön saa tehdä ainoastaan oikeudet omaava sähköasentaja.
Tähän aikaan vuodesta poltetaan paljon kynttilöitä. Kynttilää ei saa jättää palamaan ilman valvontaa –  ei myöskään ulkona tai parvekkeella. Kynttilöitä ei saa asettaa liian lähelle toisiaan, poltti niitä sitten lyhdyssä tai vaikkapa vadilla kuten moni tekee lämpökynttilöiden kanssa. Myös tuikut kannattaa sijoittaa riittävän paksulle ja palamattomalle alustalle. Kynttilälyhdyn tulee olla tukeva ja yläosastaan riittävän avoin.

Lisää valoa on kuitenkin luvassa vähitellen. Nyt päivä alkaa jälleen pidentyä.

Kynttilät pitää sijoittaa niin että niiden lähellä tai yläpuolella ei ole mitään syttyvää. Jos käytät kynttilänjalkaa niin valitse sellainen, joka ei helposti kaadu äläkä käytä kynttilänjaloissa kankaasta, muovista tai paperista tehtyä mansetteja, jotka syttyvät helposti palamaan. Kynttilät sammutetaan tukahduttamalla. Hyvä sääntö on että viimeinen huoneesta poistuja sammuttaa kynttilät ja että lapsia ja lemmikkieläimiä ei jätetä yksin palavan kynttilän kanssa.
Varovaisuutta tarvitaan myös ulkotulien kanssa. Ne tulee sijoittaa riittävän kauas rakennuksista ja myös kulkuteistä. Ulkotulia ei saa polttaa parvekkeella, kuistilla tai katosten alla eikä tietenkään sisätiloissa. Sateella ulkotulia ei kannata polttaa roiskevaaran takia.
Jouluvalmistelujen yhteydessä voisi olla hyvä tarkistaa että kodin palovaroittimet toimivat. Jos kodissa on tulisijoja, joita käytetään, on hyvä hankkia myös häkävaroitin. Kodin alkusammutusvälineisiin kuuluvat myös jauhesammuttimet ja sammutuspeitteet.
Joulusauna kuuluu suomalaisten jouluperinteisiin. Ennen kuin saunan sähkökiuas laitetaan päälle, on syytä tarkistaa että sen päällä tai lähellä ei ole mitään syttyvää materiaalia kuten vaatteita. Moni kuivattaa pyykkiä saunalla, mutta siinä voi olla riskinsä.
Lisää valoa on kuitenkin luvassa vähitellen. Eilen keskiviikkona oli talvipäivänseisaus ja nyt päivä alkaa jälleen pidentyä.
Valoisaa, rauhallista ja turvallista joulunaikaa!
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@fabsy.fi