Tuore Paraislainen apteekkari Heidi Korin: – “Olen palannut takaisin ruohonjuuritasolle”

dam, apotek
Iloinen apteekkari. Kuva: Malin Johansson.

“Minulla on iso vastuu, mutta nukun yöni hyvin”

Valkoiseen apteekkarin takkiin pukeutunut Heidi Korin avaa ovet omaan apteekkiinsa – tämän vuoden elokuun ensimmäisestä päivästä lähtien hän on yrittäjä ja apteekkari.

– Minulla on iso vastuu, mutta nukun yöni hyvin, sanoo tuore apteekkari Heidi Korin ja hymyilee.

Tämän vuoden elokuun ensimmäisenä päivänä hän otti Turun Varissuon apteekin haltuunsa ja toimii nyt itsenäisenä yrittäjänä. Apteekkariksi ei ryhdytä noin vain – siihen tarvitaan pitkät opinnot yliopistotasolla, kokemusta alalta sekä Fimean, eli Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen, hyväksymä apteekkilupa.

– Hain apteekkilupaa viime vuoden joulukuussa ja tämän vuoden maaliskuussa sain Varissuon apteekin apteekkiluvan.

Kesä meni apteekkarin vaihdon valmistelussa

Apteekkilupa myönnetään vain erityisesti soveltuville proviisoreille henkilökohtaisella etuoikeusluvalla. Kun runsaan kuukauden mittainen valitusaika oli umpeutunut ja apteekkilupa saanut lainvoiman, Korin ryhtyi toteuttamaan suunnitelmiaan ja heinäkuun viimeisenä päivänä kauppa lyötiin lukkoon. Kesä meni sopimuksia allekirjoittaessa ja apteekkarin vaihdon valmistelussa.

– Kauppaan kuului varasto, kaikki irtaimisto ja koko liiketoiminta.

Proviisorina Korin vastaa apteekin koko toiminnasta

Apteekissa työskentelee proviisori, kolme farmaseuttia, yksi vuokrafarmaseutti ja lääketeknikko. Proviisorina Korin vastaa apteekin koko toiminnasta, joka sisältää muun muassa laatutyön, lääketurvallisuuden, talouden ja henkilöstön. Apteekkari vastaa myös siitä, että lääkkeitä on saatavilla tietty perusvarasto.

– Vastaan lääkesaatavuudesta Varissuolla ja Lausteella.

Alue on monikulttuurinen

Varissuon ja Lausteen alueilla asuu yhteensä noin 18 000 ihmistä. Alue on monikulttuurinen ja Varissuolla yli 50 prosentilla väestöstä on joku muu äidinkieli kuin suomi. Kaikkiaan alueella asuu yli 60 eri kansallisuutta. Alueella asuu erityisen paljon lapsiperheitä, mikä näkyy myös kysynnässä.

– Myymme paljon lapsille tarkoitettuja tuotteita ja vitamiineja itsehoitoon.

Korin kertoo puhuvansa asiakaspalvelussa suomea, ruotsia ja englantia lähes päivittäin, eikä ole harvinaista, että asiakkailla on tulkki mukana apteekissa vieraillessaan. Aiemmassa työssään apteekkipäällikkönä Varsinais-Suomen suurimmassa apteekissa asiakaspalvelu ei kuulunut hänen päätehtäviinsä, mutta yli kolmen vuoden tauon jälkeen hän nauttii asiakaspalvelusta.

– Olen palannut takaisin ruohonjuuritasolle ja se on hauskaa.

Yrittäjänä Korin nauttii  työn tuomasta vapaudesta

Korinilla on laaja kokemus apteekkialalta – siihen kuuluu niin ensimmäinen kesätyö apteekissa kuin työ proviisorina pienissä ja suuremmissa apteekeissa seudulla. Lisäksi hän on kouluttautunut aktiivisesti koko uransa ajan. Yrittäjänä hän nauttii nyt työn tuomasta vapaudesta, mutta toteaa samalla, että yrittäjän työ on ympärivuorokautista. Varissuon apteekki on avoinna joka arkipäivä yhdeksästä kuuteen ja myös lauantaisin yhdeksästä kolmeen. Koska Korin osallistuu myös itse asiakaspalveluun, hän seuraa tarkasti apteekin aukioloaikoja ja on paikalla apteekin aukioloaikoina. Hiljaisempina päivinä hän yrittää hoitaa enemmän hallinnollisia tehtäviä, kuten talouden ja toiminnan suunnittelua, laatutyötä ja työnjohtamisen tehtäviä.

– Alkuaika meni lähinnä minulle uuden apteekkiohjelman opiskeluun, henkilöstöön tutustumiseen ja liiketoiminnan seuraamiseen.

– Apteekit ovat osa terveydenhuoltojärjestelmää ja farmaseuttien tärkein tehtävä on antaa lääkeneuvontaa. Varmistamme, että asiakas saa oikean lääkkeen oikealla annostuksella, ja varmistamme, että lääkettä käytetään oikealla tavalla. Tarvittaessa otamme yhteyttä lääkäriin tai suosittelemme asiakasta ottamaan yhteyttä lääkäriin. Joskus lääkärin ajan saaminen on vaikeaa ja joillekin apteekki voi olla ainoa yhteys terveydenhuoltoon. Apteekissa saa ilmaista terveydenhuoltoa korkeasti koulutetulta henkilökunnalta.

“Farmaseuteille riittää töitä”

Korin kertoo, että farmaseuteista on ollut pulaa jo pitkään, mutta toistaiseksi hänellä ei ole ollut vaikeuksia löytää osaavaa henkilökuntaa. Hän korostaa, että jokaisen apteekkiin haluavan tulee olla kiinnostunut terveydenhuollosta, lääkkeistä ja ihmisten hyvinvoinnista. On hyvä olla sosiaalinen, kielitaitoinen ja kiinnostunut asiakaspalvelusta, proviisorina tulee myös olla kiinnostunut johtamisesta ja pystyä toimimaan tiiminsä johtajana.

– Farmaseuteille riittää töitä.

Samoin kun farmaseuteilla on hyvät tulevaisuudennäkymät, Korin sanoo, että hänen apteekillaan on hyvä mahdollisuus kasvaa ja kehittyä.

– Tällä apteekilla on monia mahdollisuuksia, Korin sanoo salaperäisesti.

Heidi Korin
Ikä: 46
Koulutus: farmaseutti ÅA:sta, opiskeli proviisoriksi Helsingin yliopistossa. Taloustieteen kandidaatti ÅA:sta, yrittäjyyden ja johtajuuden täydennyskoulutukset
Perhe: naimisissa Johanin kanssa, kaksi poikaa, Amos, 15, ja Linus, 17
Asuu: Paraisilla omakotitalossa, varttunut Kokkolassa
Kiinnostuksen kohteet: Veneily, aika perheen kanssa, urheilu – erityisesti lumilautailu ja maastohiihto
Motto: Ei kannata pelätä uskaltamista – jollei uskalla niin ei myöskään saavuta mitään
Ajankohtaista: Tuore apteekkari

 

Malin Johansson
Suomenkielinen käännös:
Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*