Turistina kotikentällä

Mikael Heinrichs.
Mikael Heinrichs.
Aivan liian lyhyt kesä (ja kesäloma) pitäisi hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti ja järkevästi. Tulikin mieleen, miten paljon olet itse matkustanut omilla kotinurkilla tai edes kotimaassa noin ylipäätään?
Tässä kohtaa on pakko myöntää oman Suomi-osaamisen rajoittuvat melko tarkasti rannikkoseudulle Porvoosta Kokkolaan sekä aikanaan varusmiespalveluksen yhteydessä toteutettuun ”matkailuun”. Niillä reissuilla kertyi kokemusta matkailuklassikoista kuten Rovajärven ampuma-alueesta, Sodankylästä, Lohtajalta, Niinisalosta ja Vekarajärveltä. Siinäpä eksotiikkaa kerrakseen. Ahvenanmaata on (tietenkin) myös tullut kierreltyä pitkin ja poikin, siitä käy kiittäminen noin puolen vuoden pituista työpestiä Eckerössä.
Imatrankoski, Savo, Karjala, Kuusamon maisemat – tai oikeastaan koko Järvi-Suomi ovat omalla sisäisellä kartalla suhteellisen valkoista aluetta. Se näkyy ennen kaikkea omakohtaisten kokemusten puutteessa, mutta myös yleissivistyksessä ja geokätköilykartalla.
Niiden sijasta kansainvälistä matkailu onkin sitten tullut harrastettua paljon laajemmassa mittakaavassa. Kun asiaa alkaa miettimään hieman syvällisemmin, se tuntuu tietenkin nurinkuriselta, sillä pitäisihän sitä nyt ainakin oma maa tuntea ennen kuin lähtee ulkomaita kiertämään. Kaiken lisäksi minulla on takataskussa matkailualan koulutus, johon saattaisi luulla moisen sisältyvän. Mutta ei, ainakaan ei minun kohdallani.

Ensi kesän lomasuunnitelmia aletaan kohta kartoittamaan, ja veikkaanpa että automatkailu kotimaassa saattaa olla melko korkealla tässä listauksessa.

Usein kuuluu mainittavan miten kallista kotimaan matkailu on verrattuna ulkomaihin. Kokonaiskustannuksiin katsottuna tämä ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa. Toki tietyssä matkustus- ja yöpymismukavuudessa saattaa joutua tinkimään, mutta esimerkiksi verrattuna naapurimaihin Ruotsiin ja Viroon ei tuo hintaero lopulta olekaan niin hirmu iso.
Suomessa(kin) on paljon kohteita jotka ovat täysin ilmaisia, jopa sellaisia joita ei aivan heti tule ajatelleeksi. Luontoelämykset ovat yleensä ilmaisia, mutta vaikkapa huvipuistovierailukin voi olla todella huokea lapsiperheelle. Linnanmäeltäkin löytyy koko liuta täysin ilmaisia laitteita. Korkeasaaren sisäänpääsymaksu ei sekään päätä huimaa. Jos pakkaa mukaan ison eväskorin, pärjää varmasti (tässä kohtaa onkin todettava, että kyseisten kohteiden ruokailutarjonta ei ole sieltä parhaasta päästä).
Ensi kesän lomasuunnitelmia aletaan kohta kartoittamaan, ja veikkaanpa että automatkailu kotimaassa saattaa olla melko korkealla tässä listauksessa. Vaihtoehtona on tietenkin mökin aina läsnä oleva työleiri.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi