Turunmaalaiset rauhanturvaajat koolle Paraisille

Paraislainen töissä. Veijo Räsänen (oik.) toimi UNIFIL-rauhanturvaoperaatiossa apulaishumanitääriupseerina. Kuva: Veijo Räsäsen arkistosta.
Paraislainen töissä. Veijo Räsänen (oik.) toimi UNIFIL-rauhanturvaoperaatiossa apulaishumanitääriupseerina. Kuva: Veijo Räsäsen arkistosta.
Tämän vuoden joulukuussa tulee kuluneeksi tasan kuusi vuoskymmentä siitä, kun ensimmäiset suomalaiset rauhanturvaajat lähtivät YK:n UNEF-operaatioon Suezille.
Tämän jälkeen noin 45 000 suomalaista on palvellut yli 40 eri rauhanturvaoperaatiossa. Merkkivuotta juhlistetaan useissa tapahtumissa ympäri Suomea ja päätapahtuma järjestetään Lahdessa 8. joulukuuta. Samana päivänä tasan 60 vuotta sitten tasavallan presidentti Urho Kekkonen tarkasti ensimmäiseen rauhanturvatehtävään lähtevän komppanian Kaartin kasarmin pihalla Helsingissä.
Pargas Reservofficerare -yhdistys, jonka toiminta kattaa koko Turunmaan saariston sekä Turun seudun, arvostaa paikallisten rauhanturvaajien osuutta maamme kansallista turvallisuutta silmälläpitäen.
– Ulkoministeri Timo Soini totesi Maanpuolustus-lehden haastattelussa olevansa iloinen ja ylpeä siitä, että hän tuntee niin monta nobelistia. Tällä hän viittasi siihen, että rauhanturvaajille myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 1988, Pargas Reservofficarare -yhdistyksen puheenjohtaja Ole Bergen toteaa.
Haastattelussa Soini muistutti siitä, että paitsi että meillä on moraalinen velvollisuus auttaa muita, niin kriisinhallintaoperaatiot ovat ensimmäisiä paikkoja, joissa myös puolustetaan Suomea.
– Näillä ulkomisterin haastattelun poiminnoilla tarkoitetaan sitä, että rauhanturvaajat palattuaan takaisin operaatioista kotimaahan ja siviilitehtäviinsä, muodostavat sodan ajan joukkomme käytännön kokemusta omaavan reservin, Bergen täsmentää.
Bergen toteaa, että harvalla rauhanturvaajalla saaristossamme on edes tietoa juhlavuodesta, puhumattakaan merkkivuoden päätapahtumasta Lahdessa.
– Näin ollen katsomme velvollisuudeksemme kutsua turunmaalaiset ja Turun seudun rauhanturvaajat, niin naiset kuin miehet, yhteiseen tapaamiseen Paraisille perjantaina 9. joulukuuta Hotel Kalkstrandiin.
Rauhanturvajoukoissa Lähi-idässä palvellut Veijo Räsänen muistuttaa, että kaikkiin tiedossa oleviin turunmaalaisiin rauhanturvakollegoihin on pyritty saaman yhteys, mutta yli 60-vuotiaiden, ei-asevelvollisten tiedot on poistettu rekistereistä.
– Eli nyt ei auta muu kuin sana kiertämään Turunmaalla. Kaikki YK:n, Naton ja EU:n rauhanturvaajat niin Suezilta, Siinailta, Kyprokselta, Golanilta, Libanonista, Kasmirista, Balkanilta, Makedoniasta, Afganistanista, Afrikasta jne. ovat tervetulleita Paraisille. Vaihdellaan kokemuksia, tutustutaan toisiimme ja katsellaan ja kuunnellaan esitystä kuudenkymmenen vuoden taipaleelta suomalaisista rauhanturvaajista.
Koska moni näiltä seuduilta palveli YK:n Kyproksen rauhanturvaoperaatiossa, niin kapteeni evp Jorma Ake, Kyproksen YK-sinibaretti, on valmistellut siitä oikein kattavan koosteen.
Veijo Räsänen, joka on Suomen Rauhanturvaajaliitto ry:n jäsen (entinen Suomen Sinibarettiliitto), on lupautunut kertomaan tilaisuudessa uusimmat uutiset muun muassa rauhanturvaajille myönnetystä veteraanistatuksesta ja rauhanturvaajille myönnetystä veteraanikortista.
Turunmaan ja Turun seudun rauhanturvaajien tapaaminen alkaa perjantaina 9. joulukuuta kello 16.00 Paraisten Hotel Kalkstrandissa.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi