Turunmaalaiset tulivat kotiseutumuseoon

Kesänäyttely. Esillä on näyttelytaulujen lisäksi myös vanhoja esineitä, tässä kalastukseen liittyviä. Kuva: Leena Lehtonen.
Kesänäyttely. Esillä on näyttelytaulujen lisäksi myös vanhoja esineitä, tässä kalastukseen liittyviä. Kuva: Leena Lehtonen.
Paraisten kotiseutumuseon kesänäyttely kertoo Turunmaasta ja sen asukkaista.
Turunmaa ja turunmaalaiset (Åboland och åbolänningar) on Paraisten kotiseutumuseon kesänäyttely. Sama näyttely oli viime kesänä esillä Sagalundin museossa Kemiössä. Näyttelyyn liittyy myös museoiden yhteistyössä tuottama tämän vuoden seinäkalenteri ja Åboland och åbolänningar-niminen julkaisu.
Julkaisu ja näyttelyn tekstit ovat pääosin ruotsiksi. Turunmaata on pidetty on perinteisesti ruotsinkielisenä alueena ja aiemmin ruotsinkieliseen kielialueeseen kuuluivat pohjoisessa myös Kustavi ja Taivassalo. Joskus ruotsin- ja suomenkielisten välinen kommunikaatio oli hankalaa, oli ennakkoluuloja eikä väärinkäsityksiltä aina vältytty. Turunmaan ympäristön suomenkielen murteet ovat saaneet vaikutteita ruotsin kielestä. Esimerkkinä on rymättyläläinen kalastaja, joka tuli mereltä saaliinsa kanssa ja joku kysyi: ”Ongs sull kalaa?” ”Oh” – oli lyhyt vastaus. ”Ongs se tyyris?” kuului seuraava kysymys. ”Ei, se on fööris, mä oon itte tyyris”.
Toinen esimerkki on Paraisten ja Turun välisestä linja-autoliikenteestä, joka alkoi 1950-luvulla. Lipunmyyjiksi palkatut nuoret tytöt olivat ruotsinkielisiä, mutta heidän piti osata myös suomea koska Turussa oli paljon suomenkielisiä. Kerran kun linja-auto ajoi pysäkille Turussa, ryntäsi miespuolinen matkustaja autoon ennen kuin se oli ehtinyt pysähtyä ja lipunmyyjä huudahti: –”Ei saa tulla päälle ennenkuin se seisoo!”.
Näyttelyn ja julkaisun suomenkielisestä teksistä vastaa kirjailija Juha Ruusuvuori, joka muutti Kemiönsaaren Taalintehtaalle runsaat parikymmentä vuotta sitten. Hän viihtyy edelleen valitsemassaan asuinpaikassa ja viihtyy samoin edelleen myös ranta-asukkien keskuudessa, puhuivat he sitten suomea tai ruotsia.
Kesänäyttely on avoinna elokuun loppuun asti tiistaista sunnuntaihin kello 11–16.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi