Upeita visioita siitä, miten Paraisten keskustaa elävöitettäisiin.

Folkevidbronwebb
Paraisten uudessa keskustassa tulee saada kaikkia palveluja, joita voi ajatella tarvittavan. Malmin tulee olla houkutteleva ja viihtyisä sekä kaupungissa asuville että siellä vieraileville.
Tällaisen vision Pro Malmin keskustakoordinaattori Folke Pahlman näkee edessään.
Runsaat puolitoista vuotta hän on nyt työtä hahmotellakseen suunnitelmia Paraisten keskustasta, ja suunnitelmia on monta ja ne ovat suuria. Muun muassa suntti pitää avata niin, että veneet pystyvät tulemaan siitä, koska se tulee houkuttelemaan merkittävästi enemmän kävijöitä keskustaan, hän perustelee.
Siksi Pro Malmi on nyt sijoittanut elokuvan tekoon. Siinä näytetään, miltä suntti voisi näyttää, jos se ruopattaisiin ja rakennettaisiin uudelleen nykyiset sillat läppäsilloiksi.
Elokuvan voi nähdä projektin upouudella verkkosivulla. Verkkosivulla luetteloidaan myös kaikki muut visiot Paraisten keskustan saamiseksi eläväksi ja tavat, joilla houkutella vierailijoita läheltä ja kaukaa.
– Mikä saa ihmiset viihtymään – kyllä, se että on muita ihmisiä. Ihmiset vetävät puoleensa ihmisiä, Pahlman sanoo. Siksi asutusta keskustassa täytyy saada tiheämmäksi.
– Tarvitsemme enemmän asuntoja keskustaan ja silloin paikallisten kiinteistönomistajien täytyy investoida, keskustan talot pitää muuttaa asunnoiksi. Tämä on jo käynnissä, mutta pitää aloittaa muuttamalla kaavoitusta.
– Meidän on saatava myös varatie kaupunkiin, luottaminen ainoastaan Saaristotiehen ei riitä. N.k. Kummelitiestä voisi tulla uusi kutsuva matkailuväylä Helsingistä Tukholmaan Kirkkonummen, Inkoon, Karjaan, Tammisaaren, Bromarvin, Västanfjärdin, Kemiön, Paraisten, Nauvon, Korppoon, Houtskarin, Iniön ja Maarianhaminan kautta.
Kun kalkki loppuu kaivoksesta, pitäisi olla selvät suunnitelmat siitä, mihin tätä tullaan käyttämään. Myös siihen Pahlmanilla on ajatus, hänen mielestään kaivoksesta voitaisiin tehdä turistipyydys – paikka, jossa esim. voisi harjoittaa extremeurheilulajeja, siellä voisi olla hotelli ja köysirata.
– Sen tulee olla parempi kuin Disneyland!
Pahlman haluaa visioida 30–50 vuotta ajassa eteenpäin.
– Visioidessa täytyy olla hullu. Minut on kyllä julistettu idiootiksi monta kertaa tässä työssä, mutta otan sen leikin kannalta, Pahlman nauraa.
– Tarvitaan asennemuutosta, on nähtävä mahdollisuudet ja harkittava kunnolla ennen kuin tyrmää ideat. Täytyy alkaa siitä, että on valmis ja selkeä visio siitä, mitä haluaa. Sitten voi alkaa miettiä, mistä voi etsiä rahoitusta.
Uusi verkkosivu on osoitteessa:
http://uusiparainen.fi
Pro Malmi -projekti alkoi 3.6.2013 ja sillä on rahoitus 31.5.2015 saakka. Paraisten kaupunki rahoittaa projektia.
Tavoitteena on luoda kehitysedellytyksiä kaupungin ydinkeskustalle, Paraisten Malmille.
Pro Malmi koostuu henkilöistä, jotka kaupunki on asettanut. Folke Pahlman on projektin osa-aikainen työntekijä.
Kysymyksiä ja palautetta projektin visioista voi osoittaa osoitteeseen folke.pahlman@pargas.fi
 
Marina Saanila
Suomennos Tarja-Liisa Mäkelä