Uskalla näkyä lauantaina – ja muinakin päivinä

Mikael Heinrichs.
Mikael Heinrichs.
Tällä paikalla ei välttämättä joka viikko nähdä kovinkaan voimakkaita kannanottoja suuntaan tai toiseen, mutta tämä tuntuu oikealta hetkeltä muotoilla muutama painavampi sana. Tällä kertaa monimuotoisuuden puolesta meidän pienessä kylässämme. Lauantaina on nimittäin luvassa todella rohkeiden, paikallisten nuorten järjestämä Paraisten ensimmäinen pride-kulkue.
Henkilökohtaisellla tasolla toivon mahdollisimman monen näiden nuorten aatteita tukevan osallistuvan suvaitsevaisuuden puolesta puhuvaan tapahtumaan. Heidän mielestään jokainen meistä saa olla erilainen, erottua massasta ja yksinkertaisesti olla oma itsensä – riippumatta seksuaalisesta suuntauksesta, pukeutumistyylistä, ideologisesta vakaumuksesta, uskonnosta, ihonväristä tai muusta.
Nämä paraislaiset nuoret ovat osoittaneet esimerkillistä siviilirohkeutta ryhtymällä tuumasta toimeen. Vastaavanlaisen oma-aloitteisuuden tulisi toimia muillekin mallina, vaikka he eivät välttämättä näiden nuorten aatteita syystä tai toisesta sisäistäisikään. Itsensä likoon laittaminen tukemansa aatteen puolesta hiljaisen mutinan sijaan on sitä todellista rohkeutta.
Kuten nuoret jutussa toteavatkin, Paraisten kaltaisella pienemmällä paikkakunnalla pride-kulkueen järjestäminen saattaa olla vieläkin tärkeämpää kuin isommassa kaupungissa. Suurkaupungissa erilaisiin alakulttuureihin ja ilmiöihin suhtaudutaan usein avoimemmin. Lisäksi siellä on helpompaa pysytellä omissa piireissään ja olla kanssakäymisissä ihmisten kanssa joihin pystyy samaistumaan.
Toivoisin ennen kaikkea näkeväni senkin päivän, jolloin tällaisia mielipiteenilmauksia ja julistuksia yksilön oikeuksien puolesta ei välttämättä tarvita, vaan jokainen saa olla juuri sellainen – ja juuri sen henkilön kanssa – kuin haluaa. Tämän päivän yhteiskunnassa se päivä kuitenkin tuntuu siintävän melko kaukana horisontissa.
Monissa verkkokeskusteluissa toimittajat niputetaan vasemmistoliberaaleiksi viherpipertäjiksi jotka kulkevat näiden tahojen talutushihnassa. Tämä ei ainakaan omalta kohdaltani pidä paikkansa. Pyrin aina puolueettomuuteen, mutta siitä huolimatta pidätän itselläni oikeuden omaan mielipiteeseen asioiden laidasta. Kunhan osaa perustella oman kantansa, kaikilla on oikeus tulla kuulluksi, riippumatta siitä olenko henkilön kanssa samaa mieltä tai en. Salattua agendaa minullla ei ole, enkä ole koskaan äänestänyt vaaleissa jotain tiettyä puoluetta, vaan aina henkilöä. Että se niistä sidoksista, jos nyt ketään kiinnostaa.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi