Utö esillä tuoreessa kirjassa

Utö sydämessäin. Eija ja Seppo Nurmio ehtivät kolmen Utössä vietetyn vuoden aikana solmimaan loppuelämän kestäviä siteitä sekä saareen että saarelaisiin. Kuva: Mikael Heinrichs
Utö sydämessäin. Eija ja Seppo Nurmio ehtivät kolmen Utössä vietetyn vuoden aikana solmimaan loppuelämän kestäviä siteitä sekä saareen että saarelaisiin. Kuva: Mikael Heinrichs
Entiset utöläiset Eija ja Seppo Nurmio ovat juuri julkaisseet ulkosaarta käsittelevän kirjan. Allkuviikosta he esittelivät kirjaa myös Paraisten Marttayhdistyksen jäsenille.
– Kymmenisen vuotta sitten jäin koukkuun saareen vierailtuani siellä, kertoo sittemmin muun muassa hiljaisuuden retreat -toimintaa Utössä pyörittänyt Eija Nurmio.
Hän työskenteli aikaisemmin diakonissana Vihdin seurakunnassa ja jäätyään eläkkeelle hän alkoi miehensä Seppo Nurmion kanssa tosissaan harkitsemaan muuttoa saarelle.
Asuntojono saarelle on usean vuoden mittainen, ja pariskunta ehtikin jonottamaan lähes parin vuoden ajan asuntoa ennen kuin he syksyllä 2013 saivat tietää saavansa asunnon.
– Meille tässä oli ensi kädessä kyse työelämästä irtaantumisesta eläkkeelle jäämisen yhteydessä. Vaihdoimme kumpikin puhelinnumerot salaisiksi ja lähdimme ikään kuin hakemaan uutta alkua elämälle, Seppo toteaa.
Jo ennen Utön saareen muuttoa he saivat useaan otteeseen kysymyksen olivatko he todellakin valmiit muuttamaan karulle, ulkosaariston saarelle. Olivatko he varmasti nähneet ja kokeneet kaiken, mitä saaren vuodenajat ja kelit voivat tarjota?
– Kun sitten vastasimme nähneemme kaikki mahdolliset tuulet ja tuiskut, keväät, syksyt ja talvet niin meidät toivotettiin sydämellisesti tervetulleiksi, Seppo sanoo.
Kokonaisen vuoden ajan Eija kirjoitti kuukaisittaista kolumnia Vihdin paikallislehteen. Kolumnissaan hän käsitteli elämää ulkosaaristossa. Kolumnien kirjoittamisen aikaan heräsi myös ajatus Utössä asumisen ikuistamiseen kirjan muodossa.
– Kuulumme siihen sukupolveen, jolle ei blogi riitä. Meidän mielestämme tällaisen kertomuksen pitää olla nimen omaan fyysinen kirja, eikä mikään muu. Tunsin vihtiläisen kustantajan, joka muutaman viikon pohdinnan jälkeen tarttui haasteeseen minun laatimaani luonnosvihkoon tutustuttuaan, Eija kertoo.
Kirja tarjoilee tuokiokuvia sekä aforismimaisia viisauden sanoja ja mietteitä elämästä Utössä. Tekstit ja kuvat muodostavat kokonaisuuden ja kirjan avulla Nurmiot haluavat välittää lukijalle realistisen kuvan elämästä ulkosaaristossa, saaressa jossa naapurisopu ja talkoohenki ovat – pakonkin edessä – vielä voimissaan.
– Ensimmäisestä kuvien karsimisesta valmiiseen kirjaan meni kuutisen kuukautta, Eija sanoo.
Aikaa Utössä -niminen kirja julkaisiin virallisesti ”kotikentällä” Vihdissä pari viikkoa sitten, ja kirja oli esillä myös Turun kirjamessuilla. Tällä hetkellä kirjaa ei ole myynnissä paikallisessa Booklet-kirjakaupassa, mutta se on tietenkin pyydettäessä tilattavissa.
Ai niin, miksi muuten päätitte muuttaa pois Utöstä?
– Saareen oli tulossa lapsiperhe ja tunsimme että oli ikään kuin meidän vuoromme antaa hyvän kiertää. Meillä kuitenkin oli kakkosasuntomme Vihdissä, mutta toki tulemme vierailemaan Utössä aina tilaisuuden tullen. Retreat-toiminta jatkuu myös, Eija Nurmio sanoo.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi