Uusi liikennöitsijä ja lisää vuoroja

Värit säilyvät. Saaristotien tuttu värimaailma tulee näkymään myös jatkossa, mutta autojen tarkka ulkonäkö selviää lähiviikkoina. Kuva: Mikael Heinrichs.
Värit säilyvät. Saaristotien tuttu värimaailma tulee näkymään myös jatkossa, mutta autojen tarkka ulkonäkö selviää lähiviikkoina. Kuva: Mikael Heinrichs.
Vähintään neljä vuoroa päivittäin Korpoströmiin. Uusi myöhäisvuoro arki-iltaisin Turusta kello 21.15 Korppooseen, jonne auto saapuu iltayhdentoista jälkeen – ainakin koulujen kesäloman ajan.
Neljä lisävuoroa Turusta Paraisille ja kaksi lisävuoroa toiseen suuntaan. Vähemmän tyhjiä autoja siirtoajossa.
Siinä kaikessa lyhykäisyydessään kesäkuun alussa linjoilla 801 Paraisten ja Turun sekä linjoilla 901–904 Korppoon ja Houtskarin suuntaan aloittavan uuden liikennöitsijän TLO:n mukanaan tuomat uudistukset. Turun Linja-autoilijan Osakeyhtiö voitti tarjouskilpailun linjoista kolmeksi vuodeksi. Tähän saakka linjoja on liikennöinyt Vainion Liikenne sekä heidän tytäryhtiönsä Saaristotie.
TLO ajaa linjoja ainakin kesäkuun 2019 alkuun ja sen jälkeen heillä on vielä lisä-optio kolmeksi vuodeksi.
Alustavat aikataulut kesäksi löytyvät jo nyt TLO:n nettisivuilta, mutta aivan lopullisia ne eivät vielä ole. Suuria mullistuksia niihin ei tosin tule, vaan pikemminkin on kyse muutamasta viiden tai kymmenen minuutin aikaistamisesta saariston suunnalta lähdettäessä.
– Minulla ei ole vielä lopullista versiota kesän aikatauluista, mutta lopulliset aikataulut valmistunevat näinä päivinä, toteaa TLO:n liikennepäällikkö Hannu Lehmus.
Kuljettajien rekrytointi TLO:lle on niin ikään loppusuoralla. Useat entiset Saaristotien kuljettajat ovat siirtymässä uuden työnantajan leipiin ja jatkavat saaristovuoroilla.
– Vuoromäärien lisääntyminen johtuu tilaajan, eli ELY-keskuksen toiveesta. Myöhäisvuoro Turusta Korppoon suuntaan arkisin on puolestaan vuoro, joka aikaisemmin on ajettu tyhjänä saariston suuntaan, mutta nyt tarjoamme sen matkustajille lisäpalveluna, Lehmus sanoo.
Uudet aikataulut on suunniteltu kuljettajien mielipiteitä kunnioittaen.
– Kuulostaa todella hyvältä että kuljettajat ovat saaneet sanoa sanansa, sillä he kuitenkin todennäköisesti tietävät nämä asiat parhaiten, toteaa korppoolainen Merja Fredriksson joka myös toimii Korppoon lautakunnan puheenjohtajana.
Hän ei ole vielä nähnyt alustavia aikatauluja ajalle 6.6.–14.8. jotka on julkistettu TLO:n verkkosivuilla, mutta on kuullut uusista vuoroista.
– Käytän mielelläni julkisia kulkuneuvoja mahdollisuuksien mukaan, mutta ainakaan aikaisemmin useat suosimistani vuoroista eivät ole jatkaneet Korpoströmin suuntaan, jossa itse asun, hän toteaa.
Kesäkuun alusta aloittava arki-iltojen myöhäisvuoro Turusta on hänelle mieluinen uutinen.
– Se tuntuu todella hyvältä uudistukselta. Ehkä sitä voisi joskus käydä jopa teatterissa Turussa ja ehtiä vielä linja-autolla kotiin. Tai miksipä ei lähteä bussilla kotiin lautakunnan kokouksen jälkeen Paraisilta, hän sanoo.
Samalla hän miettii uuden vuoron mahdollisuuksia esimerkiksi Turun satamaan saapuvia turisteja silmälläpitäen.
– Mitä enemmän mietin asiaa, sen järkevämmältä se tuntuu. Toivottavasti matkustajat myös löytävät vuoron jotta siitä voisi tulla jatkuva osa kokonaisuutta, Fredriksson toivoo.
Hänen mukaansa ainoa pieni miinus on se, ettei Korppoon lautakunta ole päässyt antamaan omaa lausuntoaan aikatauluistsa.
TLO:n saaristoautot säilyttävät tutut valkovihreät värit, mutta linja-autojen tarkka värimaailma ei ole vielä julkistettu.
Autoja teipataan parasta aikaa Turun varikolla ja ne tulevat liikenteeseen TLO:n muille linjoille jo ennen niiden ensi-esiintymistä saaristoliikenteessä.
Uudet painetut aikataulut olisi tarkoitus julkistaa toukokuussa ja alustavat saaristoaikataulut voi siis jo nyt käydä tarkistamassa TLO:n nettisivuilla.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

6 Kommentia

 1. Miten yhteydet Helsingistä? Tuleeko yhtään suoraa vuoroa ja miten vaihdot järjestyvät? Matkahuollon haku ei anna tällä hetkellä yhtään tuloksia kesäkuulle.

  • Hyvä kysymys, selvitetään asiaa. Vaihdothan todennäköisesti menevät pitkälti entisen mallin mukaisesti Piispanristissä. Matkahuollon hakuun nuo tulevat varmasti heti kunhan TLO:n saaristoaikataulut ovat lopulliset. Suorasta vuorosta Helsinki-Korppoo jota taidettiin ajaa kerran viikossa ei vielä ole varmaa tietoa, mutta selvityksen alla. /Mikael

   • Hienoa! Kiitos tiedoista. 🙂
    Halpojen junalippujen aikana vaihto Turussakaan ei ole mahdottomuus, mutta tuleehan siihen sitten lyhyt kävelymatka asemalta toiselle.

 2. Den bästa förbindelsen från Helsingfors till skärgården har för många varit turen som startar 11.28 och har smidigt garanterat byte i St Karins.
  Kan den här arrangemangen fortsätta?

  • Ytterst svårt att säga något om den biten ännu då det inte finns slutgiltiga tidtabeller att tillgå för skärgården. Men NTM-centralen jobbar ju nog för att tidtabellerna ska “synka” sinsemellan.

Kommentointi on suljettu.