Valot syttyvät Runebergin päivän kunniaksi

Tulisieluja. Pro Runeberg -yhdistyksen hallituksen jäsenet Markku Salonen (vas.), Marianne Saanila ja puheenjohtaja Kurt-Erik Långbacka kohta valaistuksen saaan muistomerkin luona. Kuva: Mikael Heinrichs.
Tulisieluja. Pro Runeberg -yhdistyksen hallituksen jäsenet Markku Salonen (vas.), Marianne Saanila ja puheenjohtaja Kurt-Erik Långbacka kohta valaistuksen saaan muistomerkin luona. Kuva: Mikael Heinrichs.
Runebergin päivä on paljon muutakin kuin pelkkää tortun ahmimista. Pro Runeberg järjestää tänä vuonna seremonian uuden muistomerkin luona ja ohjelmallisen illallisen.
Viime kesäkuussa paljastettiin Sydämen tarina -niminen muistomerkki puistossa joka sen jälkeen on saanut uuden nimen. Nykyään se tunnetaan Runebergin puistona.
Kuten perinteisiin kuuluu, Runebergin päivää vietetään Paraisilla yli satavuotisen perinteen velvoittamana. Tällä kertaa juhlallisuudet alkavat itseoikeutetusti uuden muistomerkin luona. sieltä matka jatkuu Råttikseen, jossa nautitaan illallinen.
– Uutuutena on valaistus, joka on tarkoitus sytyttää Runebergin päivän kunniaksi muistomerkin luona. Viimeinen pala tätä kokonaisuutta on sitten infotaulu, joka asennetaan paikalleen keväämmällä, kertoo Pro Runeberg -yhdistyksen puheenjohtaja Kurt-Erik Långbacka.
Perjantaina 5. helmikuuta on tarkoitus kokoontua muistomerkin luona, jossa ennen valaistuksen sytyttämistä esiintyy muun muassa lauluyhtye Diana. Seremonioiden jälkeen on vuorossa soihtukulkue Råttikselle, jossa on vuorossa kaksikielistä runojenlausuntaa Ingeborg Spiikin toimesta sekä musiikkia Sauli Luttisen ja lauluyhtye Dianan esittämänä. Illalliselle pitää ilmoittautua erikseen yhdistyksen rahastonhoitaja Harry Bondakselle puh. 050 525 0568 tai sähköpostitse harry.bondas@parnet.fi 1. helmikuuta mennessä.
Fredrikantuvan kahvila tulee olemaan avoinna Runebergin päivänä kello 11 lähtien.
– Olemme yhdistyksen toimesta järjestäneet muutamia näistä juhlista, kuten viime vuonna seurakuntakodilla jossa professori Håkan Andersson toimi juhlapuhujana. Koska muistimerkki on nyt paikallaan, päätimme viettää juhlaa hieman toisella tavalla, Långbacka sanoo.
Työ muistomerkin parissa vei paljon aikaa ja vaati useita kokouksia.
– Muistomerkin paljastamisen jälkeen olemme kuitenkin hieman voineet hengähtää, Långbacka vakuuttaa.
Yhdistyksellä on tällä hetkellä noin 70 jäsentä.
– Iloksemme olemme voineet todeta alkuperäisen 50 000 euron budjetin pitäneen. Siitä käy pitkälti kiittäminen kaupunkia, säätiöitä sekä sponsoreita ja yksityishenkilöitä jotka ovat osallistuneet työhön, Långbacka sanoo.
– Kolmikielinen esite Johan Ludvig Runebergin ja Fredrika Tengströmin ajasta Paraisilla sekä Sydämen tarina -muistomerkistä on saatavilla esimerkiksi kaupungintalon infopisteestä, muistuttaa hallituksen jäsen Markku Salonen.
– Tietenkin toivomme muistomerkin muodostuvan jatkossakin osaksi juhlapäivän viettoa, Långbacka sanoo.
Vaikka juuri sinä viikonloppuna on kova kilpailu yleisöstä (katso faktaruutu) ja lapsenvahtien kysyntä lienee huipussaan, yhdistys ei pelkää Råttiksen jäävän tyhjäksi.
– Jos koko muistomerkin parissa eniten töitä paiskinut ryhmä tulee paikalle, Råttis on jo puoliksi täynnä joten emme ole huolissamme, vakuuttavat sekä Långbacka että yhdistyksen jäsen Marianne Saanila.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


Kiireinen viikonloppu, poimintoja tapahtumista 5.–7.2.

 • 5.2. Saaristomeren talvitapaaminen, Korpoström klo 10–16.
 • 5.2. Runebergin päivän juhlallisuudet muistomerkin luona sekä Råttiksessa klo 18–.
 • 5.2. Malm skolanin koti- ja kouluyhdistys järjestää juhlat Maneesissa, esiintyjänä Allan & the Astronauts.
 • 6.2. Laskiaistanssit tanssiyhtye Nils By:n säestyksellä Birknäsissä klo 18–22.
 • 6.2. Tuhat ja yksi yötä – Lähi-idän makujen ilta -tapahtuma Nauvossa klo 17–21.
 • 6.2. Aarne Alligaattori -konsertti Sarlinin koululla klo 11.
 • 6.2. Johans lopp Finbyn hiihtostadionilla.
 • 6.2. Saaristo ilman rajoja -tapahtuma palokunnantalolla klo 12–.
 • 6.2. Laskiaisrieha Nauvon Parolanmäellä klo 12–16.
 • 6.2. Tyttöjen käsipallon nostalgiaottelu.
 • 7.2. Kolmosen jääkiekko-ottelu ParSport–Karhu HT Paroc Forumissa klo 13.15.
 • 7.2. Käsipallon miesten Ykköstä PIF–Akilles PUNTissa klo 15.30.