Vanhanajan tunnelmaa Vanhan Malmin joulumarkkinoilla – kaikki myyntipisteet loppuunmyytyjä

Två ungdomar som säljer kakor på jumarknad.
Josefin Hedberg ja Edvard Rajanen Möivät kakkuja ja piparkakkutaloja Vanhan Malmin joulumarkkinoilla. He ovat osallistuneet leivontaan ja leivonnaisten koristeluun.

Lauantaina oli jälleen joulumarkkinoiden aika Vanhan Malmin kaduilla, pihoilla ja aukioilla. Järjestäjien mukaan kyse oli luultavasti yleisöennätyksestä.

Vanhan Malmin markkinoilla oli tänä vuonna ennätykselliset 120 myyntipistettä, ja talvinen sää loi vanhanaikaisen tunnelman. Varsinkin alkupäivästä pöydillä oli välillä melkoista tungosta.

Alhaalla Vanhan torin tuntumassa keltaisen puutalon sisäänkäynnin luona paraislaiset tytöt Lova Lübchow, Koru Murtola ja Sally Sihvonen myyvät itse tehtyjä makeisia, kuten mokkaruutuja, suklaapalloja, toffeeta ja kandeerattuja omenoita. Alun perin heidän piti olla neljä myyjää, mutta heidän ystävänsä joutui lähtemään kotiin.

– Myynti on sujunut melko hyvin, olemme ansainneet jo yli 100 euroa, Koru sanoo.

– Varpaat ovat kyllä hiukan kylmiä, Sally sanoo.

Sally Sihvonen (vas.), Koru Murtola ja Lova Lübchow möivät itse tehtyjä makeisia, muun muassa okkaruutuja ja muita suklaatuotteita.

Kandeeratut omenat möivät loppuun lähes heti, ja myös toffee ja mokkaruudut ovat menneet hyvin kaupaksi. Tytöt kertovat, että on tärkeää seurata, mitä on myynyt ja kuinka paljon rahaa on tullut.

– Se on hyvää tietoa tulevaisuutta ajatellen, sillä silloin voi valmistaa sitä, mitä menee hyvin kaupaksi, Koru sanoo.

 Kahvia, glögiä, vastapaistettuja munkkeja, riisipuuroa…

Viereisessä pöydässä Antero Ketola ja Linda myyvät muun muassa kahvia, glögiä, vastapaistettuja munkkeja, riisipuuroa ja voileipiä. He toteavat, että heidän mielestään on tärkeää, että heidän lapsensa, jotka myyvät itse tehtyjä makeisia, ovat mukana markkinoilla – se opettaa heille yrittäjyyttä.

– Jo äidinäidin isän äiti Johanna Koskinen, joka eli Paraisilla 1800-luvulla, leipoi pullia ja myi niitä täällä Vanhalla Malmilla joten tuntuu oikealta olla täällä itsekin, sanoo Linda, jonka on pian kiirehdittävä keittämään lisää kahvia – termospullo on tyhjä.

– Tämä on todella hauska tapahtuma ja kaikki on sujunut todella hyvin, hän sanoo.

Vanhalla torilla on yhdessä pöydässä hauskoja polymeerisavesta valmistettuja koruja. Täältä löytää mustikoita ja lakkoja ​​tai pieniä piparkakkumiehiä muistuttavia korvakoruja. Kaikki näyttää hyvin elävältä. Niiden valmistaja on turkulainen Tanja Palmu. Pöydässä on myös hänen isänsä ja äitinsä saaristossa valmistamia tuotteita, kuten pieniä puuveneitä ja neuletuotteita.

smycken gjorda av polymermassa.
På marknaden kunde man julklappsfynda allt möjligt, bland annat dessa smycken tillverakde av polymermassa som tillverkats av Tanja Palmu.

– Ihan hyvin on mennyt, olen myynyt muun muassa neulepuseroita ja sukkia ja veneitä, hän kertoo.

– Tämä on hauska tapahtuma, ja täällä on paljon ihmisiä, täällä näkee myös tuttuja. Keli on kyllä hiukan kylmä.

Runebergin talon pihalla myydään kaikkea lämpimästä omenasiidereistä ja sukista kaakaoon ja keramiikkaan. Paraislaiset Sanna Simonen ja Juho Suominen yhdessä Elise ja Ellen Suomisen kanssa ovat ostaneet makeisia ja omenaglögiä ja etsivät nyt grillimakkaraa. He eivät hae markkinoilta mitään erityistä.

– Nämä ovat kivat markkinat, ja vain se, että saa kävellä täällä ja katsella hienoja käsitöitä on mukavaa, Sanna sanoo.

Luultavasti yleisöennätys

Järjestäjät ovat myös tyytyväisiä ennätysmarkkinoihin. Ralf Juslin Vanhan Malmin asukasyhdistyksestä sanoo, että kyseessä oli luultavasti yleisöennätys.

– Tänä vuonna markkinaa jatkettiin tunnilla klo 16 asti ja kävijöitä oli loppuun saakka, hän kertoo.

Juslinin mielestä hajautetuiden markkinoiden konsepti toimii erittäin hyvin – kadut eivät ole niin ruuhkaisia ​​kuin perinteisillä katumarkkinoilla. Kaukaa kävijöitä houkuttelevat markkinat tuovat asiakkaita koko kaupungille. Esimerkkinä on ravintola Hunger & Törst, jolla oli sinä päivänä erittäin paljon asiakkaita.

Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*