Vokaaliyhtye juhlistaa lauantaina Pärtiä

Paraisten Vokaaliyhtye. Kuoro harjoittelee ja esiintyy periodeittain, seuraavana vuorossa on lauantainen konsertti Paraisten kirkossa jossa he esittävät yksinomaan Arvo Pärtin tuotantoa. Kuva: Mikael Heinrichs.
Paraisten Vokaaliyhtye. Kuoro harjoittelee ja esiintyy periodeittain, seuraavana vuorossa on lauantainen konsertti Paraisten kirkossa jossa he esittävät yksinomaan Arvo Pärtin tuotantoa. Kuva: Mikael Heinrichs.
Monipuolisia vivahteita, jopa metallimusiikkiin viitaavia yksityiskohtia. Kaikkea tätä – ja paljon muuta – voi kuulla Paraisten Vokaaliyhtyeen lauantaisessa konsertissa.
Länsi-Turunmaan suomalaisen seurakunnan kanttori Tomi Satomaan johtama Paraisten Vokaaliyhtye on oman kuvauksensa mukaan nuori ja nuorekas, pieni kamarikuoro. Jäseniä kuorossa on parikymmentä, joten välillä tietyt stemmat saattavat olla haasteellisia esimerkiksi sairastumisten johdosta.
– Olemme tietoisesti liikkeellä pienemmällä porukalla ja reservillä, sillä pienempää venettä on huomattavasti helpompi soutaa, kuoron johtaja Satomaa linjaa.
Kuoron ikähaarukka ulottuu noin parikymppisistä noin 45–50 ikävuoteen. Kuoro ei kokoonnu säännöllisesti joka viikko, vaan periodeittain erilaisten projektien myötä. Välillä voi mennä parikin kuukautta ilman yhteisiä harjoituksia.
– Yleensä esiinnymme kolme tai neljä kertaa vuodessa, Satomaa sanoo.
Tällä hetkellä kuoro viimeistelee tulevaa Arvo Pärt -konserttia joka esitetään kahdesti. Tänään illalla kuoro esiintyy Turun Martinkirkossa ja lauantaina kello 18 on vuorossa esiintyminen Paraisten kirkossa. Konsertin järjestää Paraisten seurakuntayhtymä ja siihen on vapaa pääsy, kolehti kerätään kulujen kattamiseksi.
– Tänä vuonna vietetään Pärtin 80. juhlavuotta ja mielestäni hänen musiikkinsa on lähellä sydäntäni. Hän kuuluu nykysäveltäjistä suosituimpiin ja häntä juhlittiin näyttävästi Virossa syyskuussa hänen syntymäpäivänsä yhteydessä, Tomi Satomaa kertoo.
Pärtin teokset ylittävät genrerajat sujuvasti ja kuulija voi löytää niistä aina uusia ulottuvuuksia.
– Taitaa tosiaan olla niin, että Pärt on Tomin iso suosikki, toteaa kuoron jäsen Tuomas Mikkola.
Hän on laulanut lapsesta saakka ja ollut mukana kuorotoiminnassa koko aikuisikänsä. Satomaan kanssa hän on tehnyt yhteistyötä noin viiden-kuuden vuoden ajan.
– Parasta kuorotoiminnassa on se, että tässä ikään kuin pääsee toiselle tasolle verrattuna yksin laulamiseen. Minulle tämä on sekä rakas harrastus että henkireikä, Mikkola sanoo.
– Ja lisäksi tätä kautta pääsee tekemään yhteistyötä todellistan huippumuusikoiden kanssa.
– Minulle kuorossa laulaminen on puolestaan uutta ja haastavaa, mutta mielestäni kuoromusiikki on todella kaunista, sanoo kuoron jäsen Maria Giers.
Hän on joskus esiintynyt muutamassa joulukonsertissa ennen lähtemistä mukaan Vokaaliyhtyeeseen pari vuotta sitten. Klassinen musiikki ei silloin ollut hänelläkään kovin korkeassa kurssissa, mutta se on vienyt mukanaan.
– Lisäksi meillä on todella hyvä ja rento henki kuorossa. Ja kuorolauluahan en lopeta, Giers nauraa.
Satomaa myöntää kuoron olevan myös tavoitteellinen. Tasoa pidetään korkealla ja tarkoituksena on olla hyvä kuoro unohtamatta hauskanpitoa. Liian totiseksi ei toiminta saa mennä.
– Vaikka kuorotoiminta on harrastus, tarkoitus on pitää yllä myös tietynlaista haasteellisuutta, Satomaa sanoo.
Erityistä plussaa kuoron jäsenet antavat lastenhoitomahdollisuudesta harjoitusten yhteydessä. Ilman sitä mahdollisuutta monella perheellisellä olisi lähes mahdotonta jatkaa omaa kuoroharrastustaan.
– Ilman tätä ”kuorokerhoa” en ainakaan minä voisi olla mukana toiminnassa. Yleensä kerhossa on 7–8 lasta ja heillä on todella hauskaa yhdessä, Mikkola kertoo.
Pärt-konserteissa kuoro esiintyy yhdessä sopraanosolisti Kaisa Takkulan kanssa. Mukana ovat myös Anna Rainio, viulu, sekä Anna ja Tomi Satomaa, urut.
Tämän lisäksi kuoro esiintyy seurakunnan joulukonsertissa 14. joulukuuta.
Lähiviikkoina kuoro tulee myös julkaisemaan oman joulukorttiäänitteen, joten jännitettävää riittää.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


Arvo Pärt

  • Syntynyt 11. syyskuuta 1935 Viron Paidessa.
  • Tunnetuimpia virolaisia säveltäjiä.
  • Tunnetaan keskiaikaisista musiikkivaikutteistaan.
  • Aktiivinen vuodesta 1956 lähtien.