Vuoden paraislainen yritys puhdistaa sisäilmaa

Hannu Alho. Kuva: Mikael Heinrichs
Hannu Alho. Kuva: Mikael Heinrichs
Toimitusjohtaja Hannu Alho perusti Airon Oy:n tyhjästä. Nyt se on vuoden yritys Paraisilla.
Airon Oy on saanut Varsinais-Suomen yrittäjien kuntakohtaisen yrittäjäpalkinnon Paraisilla. Yritys on erikoistunut ilmanvaihtojärjestelmien asennuksiin ja huoltoon.
Yrityksen konttori ja varasto on Finbynlaakson teollisuusalueella, jossa toimitusjohtaja Hannu Alho johtaa noin 30 henkeä työllistävää yritystään. Kahdenkymmenen toimintavuotensa aikana yritys on kasvanut voimakkaasti.

Palkitut yrittäjät Paraisilla

  • Vuoden yrittäjä: Airon Oy/Hannu Alho
  • Timanttiristi yli 40 vuoden yrittäjätoiminnasta: Roger Söderblom/F:ma Roger Söderblom
  • Timanttiristi (30 v.): Rabbe Holmberg/Turunmaan kiinteistöt
  • Kultaristi (20 v.): Ann-Catrin Strömborg/Sports Gym
  • Hopearisti (10 v.): Kjell Gustafsson/Kjell’s Kitchen
  • Suomen Yrittäjät ry:n pronssinen järjestöansiomerkki: Susané Rosenqvist
Palkitut yrittäjät. Vasemmalta Rabbe Holmberg, Roger Söderblom, Hannu Alho, Kjell Gustafsson, Ann-Catrin Strömborg sekä Susané Rosenqvist. Kuva: Mikael Heinrichs
Palkitut yrittäjät. Vasemmalta Rabbe Holmberg, Roger Söderblom, Hannu Alho, Kjell Gustafsson, Ann-Catrin Strömborg sekä Susané Rosenqvist. Kuva: Mikael Heinrichs
Alho perusti yrityksen yhdenmiehenyrityksenä vuonna 1995 sen jälkeen kun hänen työnantajansa oli tehnyt konkurssin. Vuotta myöhemmin perustettiin Airduo, jonka toimiala on ilmanvaihtojärjestelmien puhdistus.
– Tie oli kivinen ja sain kulkea hattu kädessä töitä etsimässä. Isännöitsijät, joille tarjosin palvelujani pitivät niitä järjettöminä.
Mutta pian asenteet muuttuivat ja Aironista tuli menestystarina.
Moni 1970- ja 80-luvuilla rakennettu kiinteistö tarvitsi ilmastointijärjestelmänsä uusimista tai saneeraamista samalla kun homeongelmista ja huonosta sisäilmasta tuli yhä yleisempi ilmiö.
Toiminta kasvoi ja Airon löysi nopeasti uusia asiakkaita. Nyt toimitaan lähinnä Paraisilla ja Turun seudulla, mutta asiakkaita on myös kauempana kuten esimerkiksi Hesburgerin ravintolat Torniossa. Tänä päivänä tarjouspyyntöjä voi tulla päivässä kymmeniä.
Viime vuonna tehtiin mm. Sarlinin koulun ja Paraisten ruotsinkielisen lukion ilmastointityöt, parhaillaan työn alla on vanhusten palveluasunto Fridhem Houtskarissa.
Alhon mielestä on hyvä asia että Parainen panostaa kiinteistöihinsä ja pitää ne kunnossa.
– On ilahduttavaa että olemme saaneet töitä myös Paraisilla. Kilpailu on kivenkovaa ja urakoita kilpailutettaessa halvin tarjous yleensä voittaa. Se ei aina ole paras tapa, vaan pitäisi katsoa kokonaisuutta ja ajatella että verotulot jäävät paikkakunnalle.
Airon käyttää monia paraislaisia yrityksiä aliurakoitsijoina ja tekee yhteistyötä mm. Airiston putkityön ja paikkakunnan sähköyritysten kanssa.
Alhon mukaan monien koulujen, päiväkotien ja muiden julkisten rakennusten huonolle sisäilmalle on looginen selitys.
– Paljon johtuu siitä että huollosta ja kunnossapidosta ei ole välitetty. Jos se tehdään säännöllisesti niin vältytään monelta ongelmalta. Se on vähän sama kuin jos ajaisi autoa eikä koskaan vaihtaisi öljyä.
Uudet määräykset ovat tehneet hyvää ilmanvaihtoalalle. Uudisrakennuksilla vaaditaan nykyisin että ilmanvaihdolle on vastaava työnjohtaja ja se on hyvä asia, sanoo Alho.
– Markkinoilta on saatu pois ei-ammattimaiset tekijät. Mitä ankarampi valvonta on, sen parempi.
– Se, että 20 vuoden jälkeen saa tunnustusta työstään, tuntuu tietysti hyvältä, sanoo Alho.
– Se on kunnianosoitus ja hieno asia. Olemme kulkeneet pitkän tien, joka on välillä ollut mutkikas, joten toki tämä huomionosoitus tuntuu hyvältä.
Palkinto jaettiin lauantaina Varsinais-Suomen yrittäjien yrittäjäjuhlassa Logomossa.
Kim Lund
kim.lund@aumedia.fi
käännös Leena Lehtonen