Wahtera ehdolla Suomen luciaksi

Yksi kymmenestä. Erityisopettajaksi lukeva Ida Wahtera Paraisilta on yksi tämän vuoden kymmenestä Suomen lucia -ehdokkasta. Kuva: Mikael Heinrichs.
Yksi kymmenestä. Erityisopettajaksi lukeva Ida Wahtera Paraisilta on yksi tämän vuoden kymmenestä Suomen lucia -ehdokkasta. Kuva: Mikael Heinrichs.
Kymmenestä ehdokkaasta Suomen luciaksi peräti kaksi tulee Turunmaalta. Ehdolla ovat sekä nauvolainen Mirjam Granström että paraislainen Ida Wahtera. Wahtera oli kaksi vuotta sitten Paraisten lucia.
– Se oli todella upea kokemus kaikin puolin. Oli hienoa tavata niin paljon eri elämänvaiheissa olevia ihmisiä: lapsia, aikuisia ja vanhuksia lucianvieton merkeissä. Se oli antoisaa aikaa joka on jäänyt mieleen ikuisiksi ajoiksi, Ida sanoo.
Ajatus ilmoittautua mukaan Suomen lucia -ehdokkaaksi tuli Idan opiskelutoverilta Vaasasta joka on aikaisemmin ollut mukana luciakuorossa. Ja taisi äidilläkin olla oma lusikkansa sopassa.
– Mutta opiskelutoverin suostuttelu oli lopulta ratkaisevassa asemassa, hän kehotti minua ilmoittautumaan ehdokkaaksi, Wahtera sanoo.
Hänen aikaisimmat muistonsa luciariennoista ovat lapsuudesta, jolloin hän yhdessä pikkusiskonsa kanssa pukeutui luciaksi ja lauloi perheen ja isovanhempien parissa.
– Tosin pikkusiskoni on minua kolme vuotta nuorempi, joten ehdin muutaman kerran esiintymään luciana myös yksin, hän kertoo.
Kuullessaan Paraisten tämän vuoden romahtaneesta mielenkiinnosta hän oli harmissaan, mutta samalla iloinen siitä, että Parainen kaikesta huolimatta saa uuden lucian myös tänä vuonna. Ida on itse työskennellyt Folkhälsanin uimakoulunopettajana ja tietää omakohtaisesti miten tärkeä luciakeräys on paikallisen yhdistyksen varainkeruun osalta.
– Mutta olen vakuuttunut siitä, että tämä on vain ohimenevä vaihe ja parempia aikoja on luvassa.
Luciaehdokkaat eivät suinkaan automaattisesti ole mukana luciakulkueessa Helsingissä, vaan kulkueen muodostaa kuoro johon otetaan myös muita jäseniä.
– Tietenkin olisin todella mielelläni mukana myös kuorossa, mutta se olisi melko hankalaa kun opiskelen Vaasassa ja kuoroharjoituksia on kerran viikossa arkena ja myös viikonloppuisin. Haluan kuitenkin myös panostaa opiskeluun, hän kertoo.
Tämä merkitsee samalla sitä, että kaikki kymmenen ehdokasta tapaavat varmuudella näissä merkeissä vain yhtenä päivänä – lokakuun lopun kuvaus- ja mediapäivän aikana Helsingissä.
– Se oli todella hauska päivä johon oli mahdutettu paljon ohjelmaa. Saimme tavata monta kulisseissa toimivaa henkilöä, viime vuoden Suomen lucia Vanessa Erikssonin ja kuulla lisää keräyksestä jonka kohteena on tänä vuonna hätää kärsivät lapsiperheet.
– Itse asiassa yllätyin siitä, että organisaatio muistutti paljon Paraisten lucian vastaavaa vaikka olikin mittakaavaltaan isompi, kertoo laulamisesta ja esiintymisestä nauttiva Ida.
Hän on ottanut laulutunteja Paraisilla musiikkiopisto Arkipelagissa, mutta toistaiseksi laulaminen Vaasassa on rajoittunut opiskelijakuoro Pedavocesin toimintaan.
– Vaasa on todella kiva opiskelukaupunki ja viihdyn hyvin. Se että opiskelen ”mun juttua” auttaa myös asiaa. Parasta täällä on opiskelutovereiden parissa vallitseva yhteenkuuluvuuden tunne.
Päätös lähteä opiskelemaan erityisopettajaksi on ollut valmis jo jonkin aikaa.
– Se on todella tärkeä tehtävä ja haluan auttaa muita joilla on erilaisia oppimisvaikeuksia, Ida sanoo. Hänen pikkuveljellään on dysfasia, joten hän tietää mistä puhuu.
Suomen lucia on ennen kaikkea keräys. Jo alusta alkaen luciakeräyksen avulla on autettu eri tavoilla tukea tarvitsevia perheitä. Tänä vuonna tuetaan erityisesti arjen kanssa kamppailevia lapsiperheitä.
– Näin minäkin koen asian. Ja lisäksi on todella upeaa että meitä on kaksi mukana Turunmaalta. Koko luciaperinteeseen liittyvä tunnelma on jotain aivan uskomatonta.
Suomen luciaa voi äänestää usealla eri tavalla. Yksi vaihtoehto on lucia.fi -verkkosivun kautta, josta löytyy ohjeet tekstiviesti- tai verkkopankkiäänestykseen liittyen. Lisäksi Paraisten Folkhälsanin talossa voi äänestää perinteisemmin postitse.
Ida on myös perustanut Facebookiin kampanjasivuston, jossa hän julkaisee linkkejä haastatteluihin ja muuta mukavaa. Sivu löytyy täältä (ulkoinen linkki).
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi