Wiineistä wiineimmät jälleen Birknäsissä

Wiinit pelimannit. Osa Nilsbyn pelimannien kokoonpanosta. Jukka Hänninen kuvassa oikealla. Kuva: Mikael Heinrichs
Nilsbyn pelimannit viettää 20-vuotisjuhlavuottaan työn merkeissä – ja saa vieraikseen 40-vuotiaan Dalsbruks Dragspelsklubbin.
– Vuosi kerrallaan tässä mennään koko ajan, mutta tänä vuonna tulee tosiaan 20 vuotta täyteen. Tällä hetkellä meillä on eräänlainen murrosvaihe meneillään, sillä kun soittajia oli parhaimmillaan pitkälti toistakymmentä, meitä on tällä hetkellä seitsemän, toteaa Nilsbyn pelimannien nokkamiehenä toimiva Jukka Hänninen.
Pelimannien jokakesäinen päätapahtuma on oma harmonikka- ja kansanmusiikkiin keskittyvä festivaali Wiinit pelimannit, joka tänä vuonna järjestetään jo 14. kertaa. Paikkana on Birknäsin nuorisoseurantalo (Blindsundintie 13).
– Tapahtuman järjestäminen ja taustatyöt tulevat oikeastaan tätä nykyä siinä sivussa, eli ei se oikeastaan vaadi sen suurempia erikoisponnisteluja kun kaikki tietävät miten homma toimii parhaiten. Paikka on nykyään vakio ja jo Birknäsin koko pitää tapahtuman suhteellisen pienimuotoisena ja juuri sellaisena kuin me haluammekin, Hänninen linjaa.
Kolmipäiväinen tapahtuma koostuu perjantaina 4.8. järjestettävästä noin kahden tunnin mittaisesta harmonikkamusiikkikonsertista sekä lauantain pääjuhlasta ja sunnuntain kansanmusiikkikirkoista Paraisilla (klo 10) ja Kuusistossa (klo 12.30) johon sisältyy myös kansallispukutuuletus. Kaarinan seurakunta järjestää Kuusiston kirkkoon kuljetuksen Piispanristiltä.
– Kuusiston kirkolta kyseltiin jo viime vuonna että kai te tulette myös ensi vuonna. Saattaa olla että teemme siellä uuden yleisöennätyksen, sillä kuulijoita on ollut jopa sellaiset 120–150, Hänninen toteaa.
Birknäsiin mahtuu satakunta henkeä sisätiloihin ja katettuja ulkopaikkoja tapahtumassa on parisensataa. Tälle vuodelle esiintyjiä on etukäteen ilmoittautunut 15 eri kokoonpanoa, mutta tapahtuman luonteeseen kuuluvat myös ns. ”puskasoitot” – eli ex tempore -periaatteella toteutettavat soitannot eri puolilla tapahtuma-aluetta.

Viime vuosina on kuitenkin näkynyt ilahduttavan paljon myös uusia kasvoja, joten toivottavasti tämä trendi jatkuu.

– Wiinit pelimannit on löytänyt yleisönsä ja muotonsa näiden vuosien aikana ja monet kävijöistä ovat olleet mukana ihan alkuajoista lähtien. Viime vuosina on kuitenkin näkynyt ilahduttavan paljon myös uusia kasvoja, joten toivottavasti tämä trendi jatkuu.
Wiinit pelimannit saa tälle vuodelle myös toisen juhlakalun esiintyjäkaartiinsa, sillä 40-vuotisjuhliaan viettävä Dalsbruks Dragspelsklubb saapuu tänä vuonna esiintymään perjantain konserttiin. Heidän ohellaan virtuoositaitojaan konsertissa esittävät myös Raimo Nummela sekä Ilmari Hunsa. Konsertin jälkeen DDK soittaa vielä tanssimusiikkia Birknäsin nuorisoseurantalossa.
– Meillä on myös aikaisempina vuosina ollut runsaasti edustusta ruotsinkielisellä puolella, kuten tänäkin vuonna. Tälle vuodelle olemme myös saaneet mukaan useita esiintyjiä, jotka ovat aikaisemmin esiintyneet samaan aikaan Seinäjoella pidettävissä Speleissä. Esiintyjiä on tulossa aina Torniosta saakka, Hänninen kertoo.
Mukana on ainakin yksi mestaripelimanni-arvonimen saavuttanut soittaja, sillä Luunappi-lauluryhmää säestää muun muassa Jussi Asu. DDK:n Klas Nyström on niin ikään mestaripelimanni, mutta hänen tulonsa ei ole vielä varmistunut.
Järjestävän yhdistyksen ohjelmanumerot koostuvat yksin sekä pareittain heitettävistä keikoista sekä lauantain lastenmusiikkikonsertista. Illan tansseissa Nilsbyn pelimannit soittaa kaksi settiä.
– Tuo lastenmusiikkihomma on oikeastaan hautunut sellaiset 15 vuotta, sillä nuotit ovat olleet piilossa sen ajan. Kun löysin ne, päätimme lähteä kokeilemaan sitäkin. Luvassa on perinteisiä lauluja vuosikymmenten takaa, jotka lienevät tuutuja lähes kaikille. Siitä odotammekin varsinaista yhteislauluhetkeä – eli Allsång på Birknäsiä, Hänninen sanoo.
Wiinit pelimannit on varsinainen koko perheen musiikkijuhla, sillä soitanta on lähes yksinomaan akustista eikä lapsille näin ollen tarvita kuulosuojaimia. Tapahtuma-alueella ei myöskään ole alkoholimyyntiä lainkaan.
Ruokatarjoilusta vastaa järjesäjien kahvio, Pargas Reservofficerare -yhdistyksen soppatykki sekä illemmalla Turunmaan saariston metsästäjien grilli.
Pääsylippuja perjantain ja lauantain konsertteihin myydän portilta (ainoastaan käteisellä). Soittajille tapahtuma on maksuton – ja kahvitkin luvataan järjestäjän toimesta tarjota.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi