Wiinejä pelimanneja joka lähtöön

Iloiset pelimannit. Nilsbyn pelimannit kutsuvat paikalle Wiinejä pelimanneja jo kolmannentoista kerran. Kuvassa vasemmalta Suvi Hänninen (viulu), Miljamarja Hänninen (harmonikka), Sakke Lehtonen (mandoliini), Jussi Ilmasti (pyykkilauta) ja Jukka Hänninen (harmonikka). Kuva: Mikael Heinrichs.
Iloiset pelimannit. Nilsbyn pelimannit kutsuvat paikalle Wiinejä pelimanneja jo kolmannentoista kerran. Kuvassa vasemmalta Suvi Hänninen (viulu), Miljamarja Hänninen (harmonikka), Sakke Lehtonen (mandoliini), Jussi Ilmasti (pyykkilauta) ja Jukka Hänninen (harmonikka). Kuva: Mikael Heinrichs.
Kahdentoista vuoden kokemuksella Nilsbyn pelimannit järjestävät elokuun ensimmäisenä viikonloppuna perinteisen suurtapahtumansa Wiinit pelimannit Birknäsissä.
– Meillä on tänä vuonna hieman uusi konsepti kun perjantaisesta pelimannijamista onkin kehkeytynyt yleisölle avoin konsertti jonka jälkeen on vuorossa tanssit. Konsertti alkaa kello 18.30 ja tanssit jatkuvat yöhön asti, Jukka Hänninen kertoo.
Syynä tähän järjestelyyn on kerta kaikkiaan esiintyjien määrä. Soittajia on todella monta. Majoitustilat heille järjestyvät Nilsbyn koululla.
– Emme löytäneet esiintymisai-koja kaikille halukkaille lauantaille, joten tapahtuma on siksi kaksi- tai oikeastaan kolmipäiväinen kun lasketeaan mukaan sunnuntainen kansanlaulukirkko. Tänä vuonna se osa järjestetään Kuusiston kirkossa, hän kertoo.
Tänä vuonna mukana ei ole lainkaan ulkomaalaisia esiintyjiä, mutta sen sijaan kotimaan kärkinimiä. Eräs vetonauloista on harmonikkataiteilija ja taiteilijaprofessori Maria Kalaniemi joka kuuluu suomalaisen nykykansanmusiikin edelläkävijöihin.
– Hän esiintyy meillä kahtena päivänä, sekä perjantaina että lauantaina, mikä on melko uniikkia suomalaisessa ja jopa kansainvälisessä mittakaavassa, Jukka Hänninen toteaa.
Pelimanniporukoita ja yksittäisiä soittajia tulee Birknäsiin oikeastaan koko maasta. Tänä vuonna ei valitettavien yhteensattumien johdosta saatu paikalle oikeastaan lainkaan saariston tai Ahvenanmaan edustajia, sillä heillä on samaan aikaan oma tapahtumansa.
– Ne, joille ei ole löytynyt esiintymisaikoja isoilta lavoilta tulevat sen sijaan esiintymään vapaamuotoisemmin ympäri aluetta erilaisten puskasoittojen muodossa. Niissä on tarjolla erityylistä soitantaa jokaiseen makuun, Jukka Hänninen vakuuttaa.
Mitään linjavetoja soitettavan musiikin suhteen ei ole olemassa, vaan kaverukset saavat soittaa sellaista musiikkia kuin itse haluavat.
Kun paikalla on satakunta pelimannia, optimaalinen yleisömäärä on siinä parinsadan paikkeilla. Järjestäjät toki toivovat säiden suosivan, mutta varmuuden vuoksi alueelle pystytetään myös telttakatoksia.
– Suurin yksittäinen ryhmä taitaa olla Lopen harmonikat joiden riveissä on toistakymmentä muusikkoa, mutta muuten ryhmät ovat hieman pienempiä sekä joukossa myös yksin esiintyviä taiteilijoita. Meillä on melko mukavasti uusia kokoonpanoja tänä vuonna, sillä vanhemmasta kaartista on jäänyt pois jonkin verran esiintyjiä. Mutta nuoret kyvyt ovat perustaneet omia yhtyeitään, Suvi Hänninen kertoo.
Päällekkäisyys keskustassa järjestettävän Maalaispirssin kanssa ei oikeastaan näy Lielahdessa juuri lainkaan.
– Joka toinen vuosi tapahtumat tosiaan ovat samaan aikaan, mutta meidän yleisömme tulee suurimmaksi osaksi muilta paikkakunnilta.
Toki toivoisimme paikalle myös enemmän paikallisia, mutta tosiasia on että 95 prosenttia kävijöistä tulee muualta, Jukka Hänninen sanoo.
Ohjelmatarjontaa on myös ruotsiksi, vaikka tällä kertaa saariston esiintyjiä onkin harvakseltaan.
– Meillä riittää ystäviä ympäri maan, Jukka Hänninen muistuttaa.
Pieni ryhmä pelimanneja tulee todennäköisesti näkymään myös keskustassa 6.8. antamassa mai-stiaisia pelimannimusiikista ja houkuttelemassa väkeä Birknäsiin.
– Ainakaan minun mielestäni emme kilpaile keskenämme, sillä pirssitanssit ja pelimannimusiikki kosiskelevat kuitenkin täysin eri kohderyhmiä.
Nilsbyn pelimannien vahvuus on tällä hetkellä yhdeksän henkeä, ydinryhmässä on neljä henkilöä. Yhdistys on avoin kaikille musiikkityylin ystäville. Jukka Hännisen mukaan pelimannien riveissä on vuosien varrella käynyt soittamassa nelisenkymmentä muusikkoa parinkymmenen aktiivivuoden aikana.
Wiiinien pelimannien talkooryhmässä on kymmenkunta henkeä ja yhteistyötä tehdään muun muassa Pargas Reservofficerare -yhdistyksen kanssa sekä paikallisen metsästysseuran ja kansantanssijoiden kanssa. Paikan päällä on tarjolla soppatykissä valmistettua keittoa ja kahvila.
– Olemme iloinen porukka joka viihtyy yhdessä erilaisten askareiden parissa. Meillä ei ole tapahtuman suhteen mitään muuta tavoitetta kun ettei tehtäisi tappiota, Jukka Hänninen sanoo.
Birknäsiin voi saapua myös veneellä. Seuraintalon alapuolella oleva laituri saa pontoonilaiturin seurakseen ja parhaimpina vuosian veneisiinkin on myyty lähes satakunta pääsylippua.
– Meillä on laaja vakiokävijöiden ryhmä joka tulee paikalle huolimatta siitä mainostammeko vai emme. Toiset taas eivät huomaa julisteita tai mainoksia lainkaan, vaan tulevat jälkikäteen toteamaan etteivät tienneet tapahtumasta lainkaan, Jukka Hänninen nauraa.
– Pelimannien suuntaan meidän ei ole ikinä tarvinnut markkinoida itseämme. Sähköposteja tulee pitkin talvea ja jo tammikuussa jouduimme toteamaan halukkaille soittajille etteivät enää mahdu mukaan, Suvi Hänninen sanoo.
Kyseessä on kaikilla mittareilla mitattuna todellinen koko perheen tapahtuma. Lippuja myydään portilla käteistä vastaan.
– Anniskelua meillä ei ole lainkaan ja kaikkina näinä vuosina ei ole ollut ainuttakaan järjestyshäiriötä. Tämä on perhe-ystävällinen tapahtuma ja lapset voi aivan huoletta ottaa mukaan. Kuulosuojaimiakaan ei tarvita, sillä musiikki soi sopivalla äänenvoimakkuudella, Suvi Hänninen muistuttaa.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi