Yhdessä leipominen useilla kielillä antaa eväitä elämään

Rasmus Karlsson (vas.) osallistuu kerhoon ensimmäistä kertaa tänään. Kuvassa myös Bogdan Pozharytsky Ukrainasta. Kuva: Tuuli Meriläinen.

Tänään on Kombin ”Leivotaan yhdessä” -kerhon ensimmäinen päivä. Yhdeksän 10–14-vuotiasta lasta on kokoontunut Sarlinin koulun opetuskeittiöön klo 15.15–18.00. Nyt kun kello on viisi, useimmat pinnat on jo pyyhitty puhtaiksi, ja keittiössä leijuu ihana tuoreiden leivonnaisten tuoksu. Paraislaiset tytöt Jessica Martikainen ja Maya Sundström, molemmat 10 vuotta, sekä Linnéa Abrahamsson, 13, kertovat, että tämän päivän reseptit olivat melko helppoja. Pöydällä heillä on hauskoja lumiukkoleipiä, joissa on porkkanaa, vaaleita mokkaruutuja ja pizzatikkuja, joita he pääsevät pian maistelemaan. Mokkaruudut houkuttelevat eniten. Reseptit ja jäljelle jääneet leivonnaiset saa viedä kotiin.

– Minusta leipominen on hauskaa, Sundström kertoo, ja muut ryhmäläiset ovat samaa mieltä.

– Isäni on kokki ja äitini leipoo paljon, kertoo Martikainen, joka kertoo oppivansa nopeasti uusia asioita.

He ovat kaikki aiemmin osallistuneet Kombin lasten ruoanlaittokerhoon ja ovat tottuneet keittiöön ja työkaluihin, kuten veitsiin ja kuorimiin. Abrahamsson on oppinut kerhossa pilkkomaan sipulia, ja Martikainen kertoo oppineensa käyttämään liettä ja uunia itsenäisesti.

“Täällä teemme kaiken alusta alkaen”

Piia Helenius, joka on keittiömestari ja yrittäjä Villa Apollossa, on päätyönsä ohella johtanut ruoanlaitto- ja leivontakerhoja vuodesta 2009. Hän kertoo, että leivontakerhossa on vielä yksi paikka vapaana, mutta yleensä ruoanlaitto- ja leivontakerhot varataan heti täyteen. Helenius vaihtaa helposti kieltä sen mukaan, puhuuko lapsi mieluummin suomea vai ruotsia.

– Täällä teemme kaiken alusta alkaen. Lapset pääsevät maistelemaan erilaisia ​​aineksia, haistelemaan erilaisia ​​mausteita ja he oppivat luovuutta, Helenius kertoo.
Hän mainitsee esimerkkinä sämpylä- ja pullataikinat, joiden reseptissä ei ole mainittu jauhojen tarkkaa määrää, sillä lasten tulee itse saada tuntuma siihen, millainen hyvä taikina on.

– Siinä tarvitaan käden ja silmän yhteistyötä, hän sanoo.

Helenius kartoittaa lasten perustiedot kurssin ensimmäisellä kerralla.

– Lasten aiempi osaaminen vaihtelee suuresti, ja huomaa, että jotkut ovat tottuneet ruoanlaittoon ja leipomiseen kotona, kun taas toiset eivät ole oppineet kotona paljoakaan. Täällä työskentelemme pienryhmissä, ja teemme myös sitä, mikä ei ole niin hauskaa, eli lapset siivoavat jälkeenpäin, käynnistävät astianpesukoneet, pyyhkivät pöydät ja nostavat tuolit ylös.

Helenius kertoo, että lapset ovat saaneet tänään esittää toivomuksia siitä, mitä he haluavat leipoa kerhossa, mutta he leipovat myös sesonkituotteita, kuten runebergintorttuja, laskiaispullia ja karjalanpiirakoita.

 Kerhot ovat paljon muutakin kuin leipomista ja ruoanlaittoa

Maria Axon perheestä Heleniuksen leivonta- ja ruoanlaittokerhoihin on osallistunut kymmenen lasta, ja hän sanoo, että nämä kerhot ovat paljon muutakin kuin leipomista ja ruoanlaittoa.

– Se on harrastus, joka on antanut eväitä elämään. He tietävät esimerkiksi paremmin, miten talous saadaan toimimaan, kun he opiskelijana kokkaavat opiskelija-asunnossaan, ja miten valmistetaan hyvää ja terveellistä ruokaa edullisesti.

Hän kertoo, että lapset oppivat mitä lähiruoka merkitsee, mistä raaka-aineet tulevat ja paljon muuta.

– He työskentelevät hienosti yhdessä ja lisämausteena vielä se, kun kyse on Kombin kurssista, että osallistujat ovat sekä ruotsinkielisestä että suomenkielisestä koulusta. Kuluneen vuoden aikana kerhossa on puhuttu lisäksi englantia, kun mukana on osallistuja myös Ukrainasta, Axo kertoo.

Ensimmäistä kertaa kerhoon osallistuva Rasmus Karlsson, 11, kertoo pitävänsä leipomisesta ja ruuanlaitosta, esimerkiksi helposti valmistettavista salaateista. Ensimmäisen kurssipäivän aikana lapset ovat myös saaneet jättää toivomuksia siitä, mitä he jatkossa haluaisivat leipoa, ja Karlsson haluaisi tehdä muffinsseja.

– Tänään on ollut hauskaa, hän sanoo.

Kerho on päättynyt tältä päivältä, ja lapset moikkaavat iloisesti ja lähtevät kotiin. Ensi viikolla he saavat leipoa suolaisia ​​piirakoita ja, kuten Rasmus Karlsson toivoi, muffinsseja.

Maaliskuussa 10–14-vuotiaille lapsille järjestetään myös ”Kokataan yhdessä” -kurssi. Lisätietoa Saariston Kombin verkkosivuilta.

Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*