Yllätyspaketti joulun kunniaksi

Tunnelmaa. Musiikkia ja runoutta yhdistävä joulukonsertti on takuulla erilainen. Musiikista vastaavat Kerstin Stubb (vas.) ja Ralf Eriksson, runolausunnasta Gunnel Fjäder (toinen vas.) ja Siv Fagerlund. Kuva: Mikael Heinrichs.
Tunnelmaa. Musiikkia ja runoutta yhdistävä joulukonsertti on takuulla erilainen. Musiikista vastaavat Kerstin Stubb (vas.) ja Ralf Eriksson, runolausunnasta Gunnel Fjäder (toinen vas.) ja Siv Fagerlund. Kuva: Mikael Heinrichs.
Kerstin Stubbin ja Ralf Erikssonin duo on muutaman viime vuoden aikana tullut tutuksi monelle kuulijalle. Nyt olisi luvassa erilaisempi joulukonsertti.
Joulukonserttikuvioitaan kaksikko on miettinyt jo jonkin aikaa. Viime vuonna he pitivät perinteisemmän joulukonsertin Paraisten Vanhalla kunnantuvalla ja totesivat esiintymispaikan hyväksi. Tunnelmallinen, akustiikka kohdallaan ja loistava sijainti.
– Täysin meidän tietämättämme Siv Fagerlund oli koonnut yhteen jouluaiheisia runoja ja kun saimme tästä vihiä, totesimme sen olevan loistava idea yhdistää musiikkiin, toteaa Ralf Eriksson.
Luvassa on kaksi runokonserttia, yksi Paraisilla ja toinen Houtskarissa.
– Tartumme kappaleiden teksteihin ja toteutus tapahtuu siten, että kappaleesta esitetään muutama säkeistö jonka jälkeen on runon vuoro. Runot liittyvät tavalla tai toisella kappaleen tematiikkaan, Fagerlund paljastaa.
Vastaavia konsertteja on järjestetty aikaisemminkin Houtskarissa, mutta tosin ei jouluteemalla. Fagerlund tulee lausumaan runoja yhdessä Gunnel Fjäderin kanssa. Tapahtuma on ruotsinkielinen, mutta samalla varmasti toimiva kielikylpy.
– Musiikkiosastolla tarjolla on sekä ruotsalaista että amerikkalaista joulumusiikkia, kaikkien kappaleiden tekstit tosin ovat ruotsinkielisiä, Kerstin Stubb kertoo.
Stubb ja Eriksson ovat ehdottaneet esitettäviä kappaleita ja Fagerlund sekä Fjäder ovat sitten etsineet niihin sopivia runoja.
– Kokonaisuus nivoutuu lopulta upeasti yhteen ja se kuuluisa punainen lanka todellakin löytyy ja vie meidät lopulta perille, Stubb sanoo hieman salamyhkäisesti.
Jouluisten runojen löytäminen ei aina ole ollut kaikkein helpointa, sen ovat Fagerlund ja Fjäder saaneet kokea.
– Ylipäätään tuntuu hieman siltä, että jouluaiheinen runous on kortilla, Fjäder sanoo.
Tarkoituksena on myös ollut tuoda esille eri aikakausien musiikkia. Mitään tiettyä ajanjaksoa ei ole valittu konserttia varten, vaan mukaan ovat päässeet niin 1800-luvun kuin 1990-luvunkin musiikki.
Konsertteja järjestetään yhteensä kaksi kappaletta, ensimmäinen Paraisilla lauantaina 21. marraskuuta Vanhalla kunnantuvalla ja toinen seuraavana päivänä Houtskarin Ljunghedassa.
– Lisäksi on luvassa yksi konsertti Fridhemin palvelutalon asukkaille Houtskarissa, Eriksson kertoo.
Hieman tavanomaisesta poikkeava konsepti on ilmiselvästi kaikkien tapahtumaan osallistuvien mieleen. Ennen kaikkea he toivovat kahta tunnelmallista konserttia – tai miksei jopa performanssia. Konsertin aikana ei nimittäin ole tarkoitus pitää taukoja edes aplodeja varten.
– Jännityksellä odotamme mitä tuleman pitää, mutta uskomme konseptiin ja laulu- sekä runoelementtien tukevan toisiaan, Stubb sanoo.
Ljunghedan konsertissa pidetään tosin pieni väliaika tarjoiluineen ja yhteislauluineen, Paraisten noin tunnin kestävä konsertti vedetään yhteen putkeen.
Ohjelmalehtinen on myös keskeisessä roolissa illan aikana, sillä välispiikkejä ei konsertissa ole. Kokonaisuus tosin esitellään melko seikkaperäisesti ohjelmalehtisessä.
Vanhaan kunnantupaan mahtuu noin 60 kuulijaa kerralla. Molemmat konsertit alkavat kello 16.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
Päivitetty: konserttien kellonajat lisätty.