Jolleskolan har vind i seglen

Jolleskolan. Alisa Lindfors, Ylva Heikius och Anton Lindfors är alla tre aktiva seglare i GK.

Vid Gullkrona kryssarklubb i Skräbböle är det måndagseftermiddag och det drar ihop sig till jolleskola. Det är perfekt vind för segling denna ljumma junikväll.

Sedan majmånad har ett glatt gäng juniorer samlats vid Skräbbölehamnen i Pargas på måndagskvällarna för att delta i Gullkrona kryssarklubbs, eller GK som klubben kort och gott kallas, jolleskola. Antalet juniorer varierar från gång till gång, men omkring 10 stycken aktiva juniorseglare har under våren regelbundet tränat segling. Juniorseglingen har under de senaste åren fått ett lyft inom GK och man har satsat mycket på juniorernas utrustning och bland annat investerat i en ny sjösättningsramp. Jolleskolan håller på från maj fram till midsommarveckan och håller sedan en paus för att igen fortsätta efter att skolorna påbörjat höstterminen. Juanita Heikius ansvarar för jolleskolan och är juniorkommitténs ordförande i GK. Hon är också en aktiv förälder till tre barn som alla fått lära sig segla i GK:s jolleskola.

Äldre juniorer fungerar som hjälpledare

— Det roliga med jolleskolan är att många av de äldre juniorerna sedan hålls kvar som hjälpledare. Målsättningen är att alla ska lära sig segla och få sjövana och så försöker vi baka in lite teori i de praktiska övningarna, förklarar Heikius.

I jolleskolan deltar flickor och pojkar i åldern 8-15 år. Ett krav för att kunna börja i jolleskolan är också att man klarar av att simma en 25 meter lång sträcka. Det är viktigt att vara simkunnig ifall man råkar ut för en kapsejsning, berättar Heikius.

— Om man hamnar i vattnet bör man veta hur man snabbt rätar upp jollen och tar sig tillbaka ombord. Vi brukar träna på kapsejsningar i varma och trygga förhållanden i inomhusbassänger. Därför rekommenderar vi också att man använder våt- eller torrdräkt i jolleskolan ifall man seglar då vattnet ännu är kallt.

Tillåtet att ta med sin egen jolle

Till den självklara utrustningen hör förstås även flytväst. I GK finns en hel del jollar för nybörjarna som det är fritt fram att låna, men man får även ta med sin egen jolle till GK:s hamn i Skräbböle och använda den i jolleskolan. Nybörjare i jolleskolan får börja med en Optimist, medan de som har lite mera erfarenhet oftast väljer en Zoom 8 eller en E-jolle.

En av hjälpledarna i jolleskolan är 18-åriga Mathilda Heikius som har seglat sedan hon var nio år.

— Pappa tyckte att jag borde lära mig segla och jag har inte ångrat mig. Det är värt att pröva på, det är en så otrolig frihetskänsla då man är ute på havet och känner vinden i ansiktet.

Ledarna följer med i motorbåtar

Mathilda övervakar och hjälper till då barnen gör i ordning sina jollar och Elin Lindberg och Abbe Dahlbacka hör till de yngre barnen i jolleskolan. Ivrigt och koncentrerat spännen de fast olika snören i sin Optimister – det gäller att ha koll på sin utrustning. Småningom är det dags att bege sig ut på sjön då alla har sina jollar klara och med följer alltid ledarna i två motorbåtar för att trygga säkerheten. Ledarna har också som uppgift att sätta ut bojar och göra en bana som seglarna sedan får försöka ta sig runt.

En av sommarens höjdpunkter för många av deltagarna i jolleskolan är seglingslägret som arrangeras i slutet av sommarlovet. Förutom segling är det många lekar och annat skoj på programmet. Då är även föräldrarna välkomna med. För juniorer som är intresserade av segling och vill få sjövana, finns det fortfarande några platser kvar i jolleskolan. Intresserade kan ta kontakt med juniorchef Juanita Heikius.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*