Casimir gjorde affär av sin hobby

Ny företagare. Casimir Heinonen visar upp ett av sina favoritspel. Bild: Malin Johansson.

Den 15 maj öppnade brädspelsaffären Spelivinkki sina dörrar och de första kunderna har redan hittat till både Pjukala och webbutiken.

– Välkommen in, hälsar Casimir Heinonen och håller dörren öppen till sin nygrundade affär Spelivinkki.

Brädspelsaffären hittar man i Pargas i byn Pjukala i den gamla folkhögskolan som ligger cirka tre kilometer från Pargas centrum. På dörren till det gamla skolhuset finns Spelivinkkis logo som är skapad av Casimirs morbror. Ett av skolhusets gamla klassrum har Casimir gjort om till affär och här hittar man cirka 60 olika slags brädspel för alla åldrar. Dessutom driver han en webbutik.

– Det var nog då jag studerade vid universitetet som jag blev en riktigt entusiastisk brädspelare.

Intresset för brädspel fanns redan i barndomen

Casimir berättar att han och hans kompisar ofta träffades under studietiden för att spela tillsammans. Först spelade man mest klassiska spel för att småningom övergå till mera avancerade brädspel som till exempel rollspel. Men redan i barndomen gillade Casimir att spela och berättar att hans pappa alltid har varit begeistrad över brädspel.

– Hemma spelade vi ofta ”Palkkapäivä”, minns Casimir.

Företagarkurs blev startskottet

Det var en företagarkurs i Åbo i höstas som blev startskottet för Casimirs företagarbana. Kursledaren uppmuntrade honom att starta eget och småningom började Casimir smida planer för sitt företag och tillsammans med en kompis byggde han upp webbutiken.

– Det var inte helt lätt, men jag tänkte att nog klarar jag av det här.

I affärens sortiment finns allt från populära barnspel som ”Choko” och ”Kanin Loikka” till mera avancerade spel där man lär sig spela schack och får lösa olika tankenötter till partyspel och klassiska brädspel. Pussel finns också i Spelivinkkis sortiment.

Ordnar brädspelskvällar

Casimir planerar att ordna brädspelskvällar i skolans utrymmen ifall det finns intresse och berättar att han redan har blivit kontaktad av en grupp entusiastiska spelare. Den 31 maj blir det en officiell invigning av affären då det bjuds på dricka och något smått och gott. Evenemanget pågår hela dagen och man får komma och gå som man vill säger Casimir, men han önskar att man anmäler sig på förhand.

Casimir Heinonen
Ålder: 31
Bor: i Pargas, Pjukala
Utbildning: studier i språk och litteratur vid Åbo Akademi
Familj: fru och ett barn
Jobbar som: driver företaget Spelivink Oy
Intressen: att spela brädspel, tycker om att skriva på fritiden
Favoritbrädspel: Terraforming Mars
Aktuell som: har grundat brädspelsaffären Spelivinkki. Företaget har både en webbutik och en fysisk butik i Pjukala i Pargas. Butikens öppettider: Måndag-Torsdag 10-19, Fredag-Lördag 10-18. Adress: Pjukalavägen 134, Pargas. Webbutiken hittar man här: www.spelivinkki.fi

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*