En familj hugger ved, en annan gjuter och en tredje fäller träd – “Skolans egna resurser skulle inte räcka till”

barn, korvgrillning
Invigning. Grillkorv och saft serverades dagen till ära. Bild: Malin Johansson.

Kirjala skola har sett nyttan av att satsa på utomhuspedagogik och invigde förra veckan sitt vintercenter.

Det är några minusgrader, snön knarrar under skorna och lungorna andas frisk luft. Runt en brasa sitter lågstadieelever, förskolebarn och lärare på träbänkar och lyssnar till rektor Bo ”Bobban” Blomqvists tal då han inviger Kirjala skolas egna vintercenter. Friluftsguide Patrik Berghäll står vid eldstaden och vänder 60 grillkorvar som barn och vuxna snart ska få njuta av.

Gemenskap och talkoanda

Byskolan är belägen cirka nio kilometer norrut från Pargas centrum och har redan i många år satsat på utomhuspedagogik i olika former. Skolan har en aktiv föräldraförening som på många sätt har bidragit till att man nu har ett eget vintercenter med både skridskoplan, grillkåta och utedass. Det nyaste tillskottet är en eldstad med träbänkar som rymmer alla skolans elever. Lite längre bort vid den närliggande skogen går ett skidspår.

– Skolans egna resurser skulle inte räcka till, säger Blomqvist och visar stolt upp vad de aktiva föräldrarna vid Kirjala skola har åstadkommit.

Föräldraföreningen har aktivt ansökt om medel från olika stiftelser och har bland annat fått bidrag av C.G. Sundells stiftelse i olika repriser och Aktiastiftelsen. Eldsjälen bakom projektet med Kirjala vintercenter är föräldern Jenny Kronberg.

– Då jag satt med i styrelsen för föräldraföreningen år 2020 kom det ett önskemål av skolans rektor om ett vintercenter, på den vägen är det, säger Kronberg.

“Vi har en morfar som förser oss med ved”

Även om man har erhållit bidrag, skulle projektet inte ha varit möjligt att genomföra utan den talkoanda som finns inom föräldraföreningen.

– Vi har en morfar som förser oss med ved, några föräldrar har donerat trä till bänkarna och även sett till att de har blivit sågade och transporterade hit.

Listan är lång på allt det som föräldrarna har hjälpt till med – det är allt från att svetsa till att gjuta och ploga snö samt sköta bevattningen på skridskoplanen.

grill, uteplats
Eldsjälar. Jenny Kronberg, Patrik Berghäll och Bo ”Bobban” Blomqvist trivs utomhus och har i hög grad bidragit till Kirjala skolas satsning på utomhuspedagogik. Bild: Malin Johansson.

Nöter mattetabeller utomhus

Kronberg fungerade tidigare som ordförande för föreningen Kirjala Hem och Skola r.f., men har gett över rodret till Sonja Dragon, som också var på plats för att fira invigningen av uteplatsen.
Blomqvist lyfter fram att man har sett nyttan av den satsning man har gjort på utomhuspedagogiken, vilket också har sporrat till att utveckla hela den infrastruktur man har kring skolan. Det är inte ovanligt att skolans elever nöter mattetabeller samtidigt som de springer utomhus. Då man läser om tallen i biologin är det bara att öppna dörren och gå ut och studera tallen i naturen.
Dessutom gynnas flera av projektet, till exempel bybor besöker gärna vintercentret under helger.

Sedan åtta år tillbaka samarbetar skolan med friluftsguide Patrik Berghäll. Han har 24 års erfarenhet av utomhuspedagogik och är anställd av Folkhälsan.

– Skolans lärare har blivit experter på att vara ute i naturen med eleverna.

Flyttar undervisningen utomhus

Berghäll pekar på grillkåtan och säger att den används varje vecka och till exempel förskolebarnen har regelbundet sagostund ute i kåtan. Själv håller Berghäll olika testlabb med eleverna och han lyfter fram ett medeltida projekt där man har spelat olika rollspel utomhus. Då det har funnits utmaningar med något ämne, till exempel finska, har man flyttat undervisningen utomhus, vilket har visat sig inverka positivt på inlärningen.

Vad kommer nästa projekt att bli?
– Det blir väl en miniarena med konstgräs, säger Blomqvist med glimten i ögat.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*