”Äidiksi ryhtyminen oli paras koskaan tekemäni päätös”

Kolmen lapsen äiti. Vasemmalta: Niklas, Mikaela, Viljam ja Alexandra. Kuva: Malin Johansson

Kaikkea ei pidä tehdä niin kuin muut tekevät. Toki se voilla hyvä asia. Tämän tietää Alexandra Ulfstedt, joka perusti perheen nuorena ja aloitti sitten opiskelun.

Alexandra Ulfstedt istuu kotona keittiön pöydän äärellä juoden kahvia ja nauttien hiljaisuudesta. Kovin usein ei Paraisten Veponrinteellä sijaitsevassa keltaisessa omakotitalossa ole hiljaista. Ainoa kuuluva ääni on Ida koiran iloinen tervehdys, kun PK:n toimittaja saapuu paikalle.

Seitsemän vuotta sitten 23-vuotiaasta Ulfstedtista tuli äiti ensimmäistä kertaa, kun Viljam syntyi. Siihen aikaan Alexandra työskenteli merillä, seisoi baarissa ja sekoitti drinkkejä. Laivalla hän myös tapasi miehensä – tai tulevan miehensä. He menevät nimittäin naimisiin lauantaina, päivää ennen äitienpäivää. Olli oli myös töissä laivalla ja sillä tiellä nyt ollaan – kolmea lasta ja koiraa myöhemmin.

– Olen aina tiennyt haluavani äidiksi nuorena.

Arki kotona kahden lapsen kanssa ei aina ollut ruusuilla tanssimista

Pikku perhe muutti sen jälkeen Lietoon ja Alexandrasta tuli kotiäiti. Mutta kun Viljam oli puolivuotias, tuli Alexandra raskaaksi jälleen Mikaelaa odottaen. Tällä kertaa se ei ollut suunniteltua, mutta silti tervetullutta. Arki kotona kahden lapsen kanssa miehen työskennellessä merillä ei aina ollut ruusuilla tanssimista. Mutta Alexandra ei ole tähän päivää asti katunut päätöstään ryhtyä äidiksi nuoressa iässä.

– Äidiksi ryhtyminen oli paras koskaan tekemäni päätös. Äitiys on aina ollut minulle luonnollista ja tullut itsestään.

Melko pian vauvakuume iski jälleen ja joulukuussa 2020 syntyi parin kolmas lapsi Niklas. Silloin Alexandra oli alle 30-vuotias ja jo kolmen lapsen äiti. Monet hänen ystävistään olivat silloin vielä keskellä iloista opiskelijaelämää ja elivät arkea, joka oli aivan erilaista kuin Alexandran arki kolmen lapsen kanssa. Kuitenkaan Alexandra ei koe, että hän olisi menettänyt mitään ja sanoo pilke silmäkulmassa, että hänen aikansa tulee vielä.

– Olen vielä nuori ja minulla on paljon aikaa edessäni tehdäkseni mitä haluan. Kun minun ystävättäreni vaihtavat vaippoja, elän minä elämääni, hän nauraa ja sanoo tehneensä kaiken takaperoisesti.

Yksi aivan erikoinen tapahtuma, joka on jäänyt Alexandran mieleen, on se, kun hän tuli kotiin synnytysosastolta vastasyntyneen Niklaksen kanssa ja Viljam ja Mikaela, jotka olivat odottaneet pikkuveljeä ikuisuuden, menivät ympäri ja ympäri taloa työntäen pientä vauvaa vaunuissa ja lauloivat tuiki tuiki tähtöstä tuudittaakseen hänet uneen. Sekä isosisko että isoveli pitivät huolen siitä, että pikkuveljellä oli kaikki hyvin.

Nuorena vanhemmaksi tuleminen tuo mukanaan ison vastuun

Alexandra sanoo kuitenkin pohdiskelevana, että nuorena vanhemmaksi tuleminen tuo mukanaan ison vastuun ja se sitoo moneksi vuodeksi eteenpäin. Sitä ei voi katua, mutta toisaalta vanhemmuus ei sulje pois opiskelemista tai työntekoa. Niklaksen synnyttyä Alexandra toteutti unelmansa aloittaa restonomin opinnot ja hän sai opiskelupaikan Helsingissä Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta. Hän laskee valmistuvansa restonomiksi vuonna 2024, mutta ennen sitä on luvassa paljon harjoittelua alalla.

– Tänä vuonna olen kesätöissä eräässä hotellissa Turussa ja hankin kokemusta alalla.

Mutta ennen sitä on häät. Lauantaina Alexandra ja Olli sanovat toisilleen tahdon kymmenen vuoden yhdessä olon jälkeen. Alexandra saa vihdoinkin aina haaveilemansa prinsessahäät!

Malin Johansson
Käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*