Aina ei tarvitse mennä Turkuun

Paraisilla asuvat ja Turussa työskentelevät – ja heitä on paljon! – ajavat päivittäin Kaarinan läpi matkallaan töihin tai töistä kotiin. Joskus matkan varrella pysähdytään ostamaan ruokaa, joskus tie Kaarinan läpi on enemmänkin läpikulkureitti.

Myös se, jolla on mökki saaristossa ohittaa usein Kaarinan matkallaan saaristokaupunki Paraisille.

Kaarina ja Parainen ovat toisin sanoen todella useiden ihmisten arkipäivää.

Nämä kaksi kaupunkia kuuluvat yhteen – Kirjalansalmen sillan yhdistämänä, jonka uudistaminen on molempien kaupunkien yhteinen hanke.

Paraislaisille kyse on muun muassa sujuvammasta ja nopeammasta yhteydestä moottoritielle.

Kaarinalaisille kyse on ohjata suuri osa vilkkaasta liikenteestä moottoritielle ja sieltä takaisin reitillä Empon asuinalueen ulkopuolelta. Molemmilla kaupungeilla on yhteisenä etuna sillan uudistaminen niin pian kuin mahdollista. Yhdessä on lobattu rahaa ja ymmärrystä pääkaupunkiseudun päättäjien keskuudessa.

Uusi Kirjalansalmen silta on tärkeä molemmille kaupungeille, kyllä koko alueelle.

Kun hallituksen into kuntien yhdistämisessä oli suurimmillaan, oli myös niitä, jotka puhuivat Paraisten ja Kaarinan yhdistämisen puolesta. Vaikka kyseistä kuntaliitosta ei koskaan tapahtunut, eikä monissa muissakaan alueella mietityissä tapauksissa, on ajatus mielenkiintoinen.

Monelle kaupunkien rajat ovat arjessa ja käytännössä jo hämärtyneet, vaikka kyseessä on kaksi eri kaupunkia omine profiileineen.

Kuka paraislainen ei ole vieraillut Kaarinan uimahallissa tai käynyt ostoksilla jossakin Krossin isossa kaupassa?

Hieno liikennekaupunki ja sen suositut polkuautot lähellä Hovirinnan rantaa Kaarinassa on myös ilahduttanut monta paraislaislasta vuosien varrella.

Paraislainen, jolla on Turun kirjaston kirjastokortti, mukaan lukien Kaarina, voi tarpeen tullen Blankakirjaston laajemmasta valikoimasta helposti tilata kirjoja Kaarinan pääkirjastoon noutaakseen ne sieltä. Kaarinalainen, joka haluaa lukea kaikkia uusia ruotsinkielisiä kirjoja nopeammin kuin Turun järjestelmä pystyy toimittamaan, voi laittaa itsensä lyhyempään kirjajonoon Paraisilla.

Vanhan Malmin joulumarkkinat on myös käsite monelle kaarinalaiselle, vain muutamia arkisia esimerkkejä mainitakseni.

Ja näinä kotimaanmatkailun aikoina hyvät naapurit ovat vierailun arvoisia – eikä pelkästään kesäaikana.

Paraisilla on monta hyvää ravintolaa ja kahvilaa, joista saa hyvää ruokaa, herkullisia leivonnaisia ja hyvää palvelua sille kaarinalaiselle, joka haluaa nauttia mukavasta illasta. Ei tarvitse aina matkustaa Turkuun hienon ravintolaelämyksen perään!

Molemmissa kaupungeissa on useita loistavan palvelun pienempiä yrityksiä, joita entistä isommissa määrissä naapurikaupunkien asukkaan voivat käyttää. Ei tarvitse aina matkustaa Turkuun hoitamaan asioita.

Päinvastoin, sekä Paraisilla että Kaarinalla on paljon tarjottavaa toisilleen. On vain muistettava se – eikä vain hurauttaa ohi.

Carina Holm

Toimittaja, Paraisten Kuulutukset

Käännös: Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*