Alice Björklöf ja Tommy Hermansson: ”Viihdymme hyvin Nauvossa, mutta tarviimme kaupunkiasunnon”

hus, bygge
Perhe keittiön liedellä. Rakennusyhtiö Creo-Base Ab on rakentanut hienon keittiön liesi pizzauunilla. Vasemmalta: Tommy, Valter, Alice ja Elin. Kuva: Malin Johansson.

Alice Björklöfillä ja Tommy Hermanssonilla arki on joskus vaikea palapeli, kun työajat, koulu ja harrastukset pitää täsmätä lautta-aikataulun kanssa. Viimeinen pätkä matkasta Ytterstholmille pitää ajaa mönkijällä tai veneellä, riippuen vuodenajasta ja säästä. He asuvat Ytterstholimilla Nauvossa lastensa, Elinin (13) ja Valterin (11), kanssa. Ytterstholm on noin 3 kilometriä länteen Kirjaiksesta, joka sijaitsee Pikku-Nauvolla. Alice on kotoisin Nauvosta ja Tommy Kurkaksesta, Paraisilla.

Syksyllä Elin aloittaa yläasteen Paraisten keskustassa, joka on myös yksi syistä, miksi perhe nyt harkitsee pitkäaikaista projektia, eli vanhan perhetilan remonttia Kurkaksessa, jotta he saisivat kaupunkiasunnon, jolle he vitsikkäästi kutsuvat sitä.

– Aloitin jo talon remonttia hieman 20 vuotta sitten, mutta silloin tuli muuta väliin, sanoo Tommy, joka on perinyt tilan vanhemmiltaan.
Tommyn isä Stig Hermansson on varttunut talossa, joka on keskellä Kurkaksen kylää, kauniilla maisemalla Sysilahteen päin. Tilalla on vanha navetta, sauna ja talo missä renki asui aikoinaan. Tilaan kuuluu yhteensä 70 hehtaaria maata.

– Me viihdymme hyvin Nauvossa, mutta tarvitsemme kaupunkiasunnon, sanoo Alice, joka työskentelee pankinjohtajana Nauvossa.

hus
Talolla on kiinnostava historia.

“Olemme hyvin ylpeitä projektista”

Valter on aloittanut viidennen luokan Kyrkbackenin koulussa viime syksyllä. Ajatuksena on, että talo Kurkaksessa olisi niin valmis ensi syksyllä, kun Elin menee yläasteelle Sarliinin kouluun, että perhe voi asua tarpeen mukaan sekä Nauvossa että Paraisilla. Sekä Valterilla että Elinillä on myös harrastuksia, joiden takia perhe ajaa Nauvon ja Paraisten välillä useita päiviä viikossa. He tekivät päätöksen remontin aloittamisesta vanhalla perhetilalla elokuussa 2022, ja sen jälkeen paljon on ehtinyt tapahtua.

– Olemme hyvin ylpeitä projektista ja tuntuu huikealta, että olemme päässeet niin pitkälle kuin ollaan. Olemme ajaneet keskimäärin 5–6 päivää viikossa Paraisille, sanoo Alice.

Talolla on kiinnostava historia. Aiemmin, samassa kohtaa oli talo, joka paloi, joten kun Alice ja Tommy alkoivat kaivaa talon alla, sieltä löytyi vain tuhkaa. Tuhka imettiin pois, ja tilalle laitettiin soraa. Alice kertoo, että talon tukit on kuulemma purettu jostain muualta, ja sitten koottu taas yli sata vuotta sitten. Aiemmin tehtiin niin kun siirrettiin taloa.

– Olisi kiva tietää miten vanhoja tukit ovat. Olemme avanneet välikaton keittiössä, mutta siellä on vielä osa tukeista jäljellä.

Keittiössä on rakennettu uusi puuhella varustettu pizzauunilla ja uusi ruokakomero nurkkaan. Keittiössä on korkea katto, ja vaikka itse keittiö ei ole vielä koottu, tuntuu siltä, että Alice ja Tommy ovat täysin onnistuneet pitämään talon yli 100-vuotisen tunnelman jäljellä, ja myös saaneet talon tuntumaan modernilta.

– Talo kertoo mitkä värit ja mitä materiaalia tarvitaan, sanoo Alice

flickrum
Elinin huone on sininen.

Yhteensä talo on 215 neliömetriä

Keittiöstä järveen päin on todella kaunis näköala. Tummasti öljytyt kattotukit sopivat hyvin valkoisten seinien kanssa. Yhteensä, talo on 215 neliömetriä ja se lämmitetään maalämmöllä. Alakerrassa on myös vanha sali, joka saa tällä hetkellä olla koskematon, sen sijaan Alice ja Tommy panostavat siihen, että keittiö, kylpyhuone, kodinhoitohuone ja makuuhuone olisivat valmiita syksylle. Kodinhoitohuoneessa on jakkara, jolla on punaista käsinlyötyä tiiltä, jota Alice on tilannut Ruotsista, ja ajatus on että lattia kuistilla tehtäisiin näillä tiileillä. Yläkerrassa ovat lasten huoneet, joilla on merinäköala – Elinin huone on sininen ja Valterin keltainen.

Näin ison projektin aikaan saamiseen, Alicella ja Tommylla ovat saaneet suuren avun rakennusyrityksestä Creo-Base Oy, ja Tommyn isä on myös aktiivisesti osallistunut remonttiin. Archipelago Design Oy on tehnyt suunnitelman, ja he ovat on ratkaisseet monta vaikeaa mutkaa suunnittelussa. Nyt remontti alkaa olemaan jo niin pitkällä, että seuraavaksi tulee pinnat, ja ajatuksena on että perhe tekisi niin paljon kun mahdollista itse. Suurin osa lattiasta on jo paikoillaan.

tegelgolv
Punaista käsinlyötyä tiiltä.

– Voimme maalata lattian ja aion naulata paneelit, sanoo Alice.

Rannalle menee uusi tie, jonka Alice ja Tommy ovat teettäneet, mutta rannan kuntoon saaminen ja laiturin rakentaminen ei ole etusijalla – vettä, rantaa ja merinäköalaa on myös Ytterstholmilla.

Malin Johansson
Käännös: Linn Turkki

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*