Andréas Rantala venyttää kansanmusiikin rajoja

man med längre hår står med armarna i kors i trollskog
Andréas Rantala. Lehdistökuva

Perjantaina julkaistaan Andréas Rantalan uusi levy ”Brunnsdäld” sekä digitaalisessa muodossa että pienenä CD-painoksena.

– Nimi tulee Brunnsdäldin asuinalueen punaisesta paritalosta Paraisten Maneesin lähellä, missä asuin vaimoni kanssa kappaleiden syntyessä, sanoo Rantala, joka nykyisin asuu Lillmälössä.

Hän sanoo, että ”Brunnsdäld” on hänen ensimmäinen itsensä toteuttama levy, missä langat ovat hänen käsissään.

– ”Brunnsdäld” on monipuolinen kansanmusiikkiprojekti, missä soitan instrumentaalimusiikkia mandoliinilla, tenori banjolla ja ukulelella. Osa kappaleista on enemmän perinteisiä ja toiset venyttävät rajoja siitä, mitä kansanmusiikki oikein on. Osassa kappaleita sekoitan röyhkeästi funk-elementtejä, toiset ovat rokkaavampia tai menevät jopa psykedeelisempaan suuntaan.

Yhteistyö muiden muusikkojen kanssa

Kappaleet ovat syntyneet amerikkalaisen, irlantilaisen ja pohjoisen kansamusiikin inspiroimina.

Levyllä on mukana muita turunmaalaisia muusikoita: Sebastian Smeds, Oliver Tschernij, Ben Bergman, Anton Elmvik, Jessica Bergman, Riddo Ridberg, Emil Nordström, Kim Johansson, Jenny Bergman, Adrian Rantala, Anna Saarela ja Gustav Nyström.

Rantala soittaa duettona tai triona jonkun heistä kanssa eri kappaleilla.

Puhuttaessa musiikkiopinnoista, on Rantalalla Kombin takanaan Kombin kurssi kitaran soitosta teini-ikäisenä – ja pari vuotta Lapväärtin kansanopiston musiikkilinjalla.

“Musiikkia, joka periytyy”

– Olen ylpeä siitä, että olen oppinut soittamaan sen, minkä kuulen päässäni ja sillä tavalla kehittynyt soittajana. Mandoliinissa ja banjossa olen itseoppinut. Samalla kansanmusiikki on jotakin, jonka oppii muilta. Se on musiikkia, joka periytyy.

Hän soittaa myös rockyhtye Dimmassa, trubaduuriduo Groovy Catissa ja Kimme & Anttu Duossa, kansanmusiikkia Bergmannin Pelimanneissa, jolla on juurensa Lillmälössä 1700-luvulta ja kiertää suomalaisissa kouluissa Svedu & Pellen kanssa – Rockoppitunti ruotsiksi.

Aikaisemmin hän on myös soittanut muun muassa irlantilaisessa folk-yhtyeessä Rizzle.

– Kahden viime vuoden aikana olen enemmän tai vähemmän yrittänyt pärjätä muusikkona. Kiitos trubaduurikeikkojen ja koulukiertueen pärjään puolipäiväisellä työllä ja se on myös pelastanut minut pandemian aikana.

Hän aloitti kansantanssimisen viisivuotiaana ja kansamusiikki on aina ollut hänelle tärkeää.

– Olen iloinen siitä, että saan tehdä sitä mitä rakastan. Yksi suosikkikappaleistani uudella levyllä on ”Cosmic Jig”, jossa ylitän itseni laulunkirjoittajana.

Suunnitelmissa on jonkinlainen konsertti, ehkä kansanmusiikki-ilta, Paraisilla myöhemmin syksyllä

Carina Holm
carina.holm@aumedia
Käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*