Avointen ovien tiedepäivä vietettiin Nilsbyssä

NilsbyWebb
Oppilaat esittelivät halkaistuja härpäkkeitä, vakoiluvälineitä ja veneen nimeltä Lady Gaga.
Nilsbyn koululla on ollut viime viikkoina kaksi avointen ovien tiedepäivää, jonne on kutsuttu vanhempia sekä oppilaita Koivuhaan koulusta. Nilsbyn koululla toimii suosittuja tiedekerhoja  ja viime vuodesta asti koululla on ollut Pikkuinsinöörit-kehittämishanke, joka toteutetaan yhdessä Turun ammattikorkeakoulun kanssa.
– Aloitimme legotemapäivällä ja nyt viime syksystä alkaen on jatkettu eri teemojen parissa, kertoo lehtori, projektipäällikkö Marja Leivo Turun ammattikorkeakoulusta. Hän on käynyt koululla kerran viikossa.
– Hankkeen yhtenä tavoitteena on tuottaa valtakunnnallinen käsikirja tiedekerhojen vetäjille, kertoo Leivo.
Pikkuinsinöörit-projektia, jonka tavoitteena on edistää tiedekasvatusta, rahoittaa Teknologiateollisuus ry:n 100-vuotissäätiö.
Koulussa on perehdytty ohjelmoinnin perusteisiin Kodu-nimisen ohjelman avulla. Siinä oppilas pääsee ihan oikeasti suunnittelemaan peliympäristön, hahmot, pelitarinan yms. Oppilas oppii ohjelmoinnin lisäksi matemaattista, analyyttistä ja loogista ajattelua, kuvankäsittelyä sekä luovuutta.
Ohjelmointia pidetään helposti poikien juttuna, mutta kyllä myös tytöt tekevät pelejä ja mukana tiedekerhoissa Nilsbyn koululla. Neljä koulun 5 lk. oppilasta, Ella Tuomaala, Alexandra Fokin, Veera Hilska ja Akseli Leivo osallistui viikko sitten Turussa järjestettyyn Tämä toimii-teknologiakilpailuun.
Heidän työnsä on nimeltään Majakkapeli ja se soveltuu yli neljävuotiaille ja sitä voi leikkiä yksinkin.
– Kilpailussa oli tarkat määräykset siitä mitä materiaalia sai käyttää, kertoo Akseli.
Majakkapelissä ammutaan ritsalla pullonkorkkia ja pelissä on hienoja yksityiskohtia kuten ledvalot, pyörivä tyyppi ja hamehelmiaita.
Nilsbyn koulun nelikko voitti Majakkapelillään aluekilpailun ja jatkaa Tämä toimii-loppukilpailuun, joka järjestetään Tampereella toukokuussa.
Avoimien ovien päivänä vieraat saivat kokeilla pelejä ja ohjelmointia, tehdä erilaisia vesi- ja valokokeita, kokeilla paineilmaraketteja, taitella paperilennokkeja ja käydä vanhalla koululla olevassa hämärähuoneessa. Sinne oli rakennettu telluurio planeettoineen sekä vakoiluvälineitä.
Oppilaat nauttivat silmin nähden kun he saivat esitellä töitään ja kertoa niistä.
– Viikon paras työpäivä on kun saan tulla Nilsbyn koululle, kertoi Maria Leivo.
Leena Lehtonen