Gestranius opettelee VAR-tuomarointia

Mattias Gestranius Paraistne Pajbakan kentällä aiemmin tänä kesänä. Arkistokuva: Fredrik Häggman

Kotimaisen jalkapallon ykköserotuomari miesten puolella, paraislainen Mattias Gestranius, on tämän viikon alun ollut Madridissa kouluttautumassa VAR-tuomaroinnin käyttöön.

– Euroopasta tässä koulutuksessa on 17 erotuomaria, joilla ei ole minkäänlaista VAR-kokemusta, kertoo Gestranius.

Kolmivaiheinen koulutus

Koulutus tapahtuu kolmessa erässä. Pari viikkoa sitten Gestranius oli neljä päivää Hollannissa Utrechtissa ja marraskuun puolivälissä on vielä kolmas kerta, jolloin Suomesta mukaan tulee myös kaksi avustavaa erotuomaria.

– Kurssin tarkoituksena on kouluttaa erotuomareita sellaisia otteluita varten, joissa on käytössä VAR-tuomarointi. Varsinaiseksi VAR-tuomariksi en siis ole menossa, uskoo Gestranius.

VAR – Video Assistant Referee

  • Erotuomarin apuna toimiva tekonologia, jossa neljä videotuomaria avustaa päätuomaria hankalia tilanteita tarkastamalla.
  • Käytössä mm. Bundesligassa ja Serie A:ssa.
  • Tuli suurelle yleisölle tutuksi kesän MM-lopputurnauksen aikana.
  • FIFA:n sääntöjen mukaan järjestelmän avulla voidaan tarkistaa maalit tai maaleihin johtaneet tilanteet, rangaistuspotkut, suorat punaiset kortit sekä pelaajien tunnistus varoitusten ja punaisten korttien yhteydessä.

Koulutus tapahtuu simulaattorilla, jonka avulla katsotaan tilanteita ja ratkotaan niitä. Jokainen tuomari on vuorollaan myös erotuomarina kentällä noin vartin verran.

Mestareiden liiga seuraavana?

Tällä hetkellä VAR on käytössä isoissa kisoissa, muutamassa kansallisessa sarjassa ja Mestareiden liigassa. Eurooppaliigaan, jonka otteluita Gestranius tällä hetkellä tuomitsee, se tulee kahden vuoden kuluttua.

– Todennäköisesti tämä tarkoittaa sitä, että tulen lähitulevaisuudessa viheltämään myös Mestareiden liigan otteluita, pohtii Gestranius.

Viimeksihän suomalainen miespuolinen erotuomari, Ilkka Koho, on viheltänyt Mestareiden liigaa 1990-luvulla.

Naisten Mestareiden liigassa paraislainen Lina Lehtovaara on ollut päätuomarina kahdeksassa ottelussa kaudesta 2012-13 lähtien. Viimeksi hän vihelsi Fiorentinan ja Chelsean välisen ottelun eilen.

Seuraava Eurooppaliigan ottelu Gestraniuksella on ensi viikolla Prahassa.

Timo Järvenpää
timo.jarvenpaa@parnet.fi