Heila hakusessa saa ensi-iltansa huomenna

Jussi (Mikko Jäästö) ja vaimo-ehdokkaat Katri (Krista Karhunen), Leena (Anne Höglund) sekä Irmeli (Sari Pirttimäki) tapaavat ensimmäistä kertaa. Kuva: Aleksi Telilä

Teaterboulagen vuoden 2017 kesänäytelmä nähdään syksyllä Kaarina-Teatterissa.

Kaarina-Teatteri otti noin kaksi vuotta sitten yhteyttä Riddo Ridbergiin, tiedustellakseen, onko hänellä mielenkiintoa ohjata heille näytelmä suomeksi.

Kolme ehdotusta

Silloin Ridberg poimi esiin kolme mahdollista näytelmää, joista yksi oli sinä kesänä Liilholmenissa esitetty ”Vem tar vem?”

– Päädyimme johtoryhmässä tähän näytelmään ja myös Riddo kertoi, että hänellä on siihen sopiva suomentaja, joten valitsimme sen, kertoo teatterin puheenjohtaja Paula Rantanen.

Miksi valitsitte juuri tämän näytelmän?
– Halusimme hieman kevyemmän näytelmän, yksinkertaisesti viihdyttävän musiikillisen komedian, ja tämä näytelmä tuntui juuri oikealta.

Siitä on viisi vuotta, kun Kaarina-teatteri on viimeksi esittänyt musiikillisen näytelmän, kun siellä esitettiin Veikko Lavin tunnetuimpiin kappaleisiin perustunut ”Takinkääntäjä”.

Viisitoista näyttelijää mukana

Näytelmän roolitus aloitettiin helmikuussa ja siitä asti on harjoiteltu. Lopullinen näyttelijäryhmä lyötiin lukkoon syyskuun alussa ja suomenkielinen kantaesitys on siis luvassa huomenna. Lavalla nähdään yhteensä 15 näyttelijää ja tapahtumat on rakennettu maanviljelijä Jussin keittiöön.

Jussi on päättänyt ottaa osaa tosi-tv -ohjelmaan ”Heila hakusessa” löytääkseen itselleen vaimon. Se tuo mukanaan kolme valittua ehdokasta ja melkoisen joukon televisioväkeä ja tietysti myös vanhemmat ja sukulaiset sotketaan leikkiin mukaan.

– Suurin ero Teaterboulagen lavastukseen on siinä, että emme saaneet lavalle tilaa yhtyeelle. Siksi olen itse nauhoittanut kymmenen kappaletta, jotka kuuluvat näytelmään ja kuullaan ohjelmassa.

Kyseessä on kevyttä iskelmää, joissa on hieman kantri- ja pop-vaikutteita, sanoo Ridberg.

Maatalon isäntä Jussi (Mikko Jäästö) saa ehostusta meikkaaja Sirpalta (Ritva Huotari) sillä aikaa, kun muu tuotantotiimi (vas. kuvaaja Juha Lettinen, tuottaja Teresia Harri ja kahvi-Jöödi Varpu Jokimaa), valmistelevat häntä tulevaan. Kuva: Aleksi Telilä

“Kaikki hahmot ovat rakastettavia”

Näyttelijäkaarti ei tuntenut toisiaan aikaisemmin, mutta yhtye on hitsautunut yhteen hienosti harjoituskauden aikana.

– Parasta näytelmässä on se, että roolihahmot ovat rakastettavia omalla tavallaan, kyseessä on ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat sattuneet yhteen, sanoo ohjelman tuottajaa näyttelevä Teresia Harri.

– Olettaisin että ihmiset tunnistavat itsensä näytelmästä ja vaikka otammekin kaiken ilon irti, emme kuitenkaan naura hahmoille vaan yksityiskohdille ja sattumille matkan varrella, Jäästö toteaa.

Värikästä ja kodikasta

PK:n toimittaja saa nähdäkseen pienen näytteen näytelmän alusta, missä Jussi valitsee kolme suosikkia 50 ohjelmaan hakeneesta naisen joukosta – minkä jälkeen on ensimmäinen tapaaminen tuotantoryhmän kanssa omassa keittiössä.

Sanna Ohvo laulaa värikkäässä asussa – yksi kuudesta Anniina Kuulan Ohvolle suunnittelemasta asusta.

Millaista on ollut työskennellä uuden ja tuntemattoman ohjaajan Riddo Ridbergin kanssa?
– Se on ollut erittäin opettavaista ja hauskaa. Ennen kaikkea arvostan koulutuksellista otetta ja että osaa motivoida, miksi roolihahmot käyttäytyvät määrätyllä tavalla, sanoo Jäästö.

Teatteri on loistava harrastus

Juha Lettisen, joka muun muassa näyttelee tuotantoryhmän ääniteknikkoa, mukaan näytelmän teema on hyvin ajankohtainen.

– Turun alueella asuu paljon sinkkuja ja yksinäisiä ja tämä toisen ihmisen kaipuu on jotakin, joka on heille arkipäivää ja heidän on helppo samaistua näihin hahmoihin. Mukana on paljon huumoria, mutta myös syvällisiä ajatuksia, sanoo Lehtinen, joka puhuu myös lämpimästi teatteriharrastuksen hyvistä puolista.

– Se on erinomainen harrastus sekä nuorille että vanhoille – ja ennen kaikkea se ei ole kallis harrastus.

Onko joku teistä nähnyt alkuperäisen ruotsinkielisen version?
– Ei, ja se on yksinkertaisesti hyvä juttu, sanoo Jäästö ja saa tukea sanoilleen näyttelijäkollegoiltaan.
– Tyttäreni näki sen Lillholmenissa ja piti siitä, sanoo Rantanen tähän väliin.

Kaarina-Teatteri on Teaterboulagen tavoin harrastajateatteri, mutta suurin ero on siinä, että sillä on oma kiinteä näyttämö, jota voidaan käyttää vuoden ympäri. Pelkästään teatteritalo, vanha kansakoulu, on vierailun arvoinen.

Lisää tietoa näytöspäivistä löytyy osoitteesta www.kaarina-teatteri.fi.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*