Huhti-toukokuussa Paraisilla järjestetään akkaparkour – mutta myös ukot ovat tervetulleita

skod, löpare
Iloa arjessa. Nina Borgström on innokas polkujuoksija ja koulutettu CrossNature-ohjaaja. Kun häneltä kysyttiin, voisiko hän toimia parkour-ohjaajana, hän innostui heti. Kuva: Malin Johansson.

Tasapainoa, voimaa, joustavuutta ja iloa arjessa. Muun muassa tätä liikuntamuoto parkour tarjoaa, ja siitä on tullut yhä suositumpaa aikuisten keskuudessa. Parkourissa saa kiivetä, kontata, heittää kuperkeikkaa ja ryömiä päästäkseen erilaisten esteiden yli kehon ja ympäristön elementtien avulla.

– Sovin tähän oikein täydellisesti, sanoo Nina Borgström, joka johtaa Paraisten akkaparkouria.

“Löydämme liikkumisen ilon”

Parkour järjestetään kansalaisopiston Kombissa. Jo viime syksynä Kombi tarttui parkour-trendiin ja silloin järjestettiin kaksi suosittua kurssia. Kolmas aikuisten parkour-kurssi alkaa 24. huhtikuuta ja jatkuu 29. toukokuuta saakka, eli harjoituskertoja on yhteensä viisi. Ensimmäinen tapaaminen on Paraisten vierassatamassa, ja Borgström toivoo paljon osallistujia, olit sitten akka tai vanha mies, sillä ei ole väliä. Iälläkään ei ole väliä, jokainen osallistuu kykyjensä ja omien ehtojensa mukaan.

– Löydämme liikkumisen ilon, eikä täällä tarvitse hävetä, jos kiipeää puussa tai ryömii maata pitkin, Borgström sanoo.

Hän itse on innokas polkujuoksija ja koulutettu CrossNature-ohjaaja. Kun häneltä kysyttiin, voisiko hän toimia parkour-ohjaajana, hän innostui heti.

– Jos minä voin tarjota jotain, joka saa ihmiset liikkumaan ulkona, niin silloin olen käytettävissä. Haluan inspiroida muita.

Lääkärit ennustivat tulevaisuutta pyörätuolissa

Borgström oli vain hieman yli kaksivuotias, kun hänellä todettiin nivelreuma ja lääkärit ennustivat hänelle tulevaisuutta pyörätuolissa jo 20-vuotiaana. He olivat kuitenkin väärässä, ja tauti on saanut Borgströmin liikkumaan koko elämänsä aikana. Hän ei ole aiemmin johtanut parkouria ja myöntää, että ensimmäinen asia, jonka hän teki sen jälkeen kun oli ottanut tehtävän vastaan, oli tehdä Google-haku saadakseen lisätietoja liikuntamuodosta. Parkour tulee Ranskasta ja sanasta ”parcours”, joka tarkoittaa matkaa tai lähtöä. Kaikki alkoi leikkinä 1970-luvulla ja siitä kehittyi urheilulaji muutama vuosi myöhemmin.

Borgström järjestää akkaparkourin säästä riippumatta. Vaatteiden tulee olla joustavia, jotta jalkoja voi helposti nostaa ja kyykkyjä voi tehdä, ilman, että vaatteet kiristävät Jos sataa, vedenpitäviä vaatteita voi käyttää, mutta se ei ole välttämätöntä. Pääasia on, että pukeutuu kerrosperiaatteella, jotta pysyy lämpimänä ja kuivana – niin hän on itse pukeutunut tänään.

– Alla minulla on pitkähihainen hengittävä pusero ja ohut fleece ja päällä ohut takki, joka pitää veden loitolla. Minulla on päällä myös vedenpitävät housut ja niiden alla trikoot.

Tavalliset juoksukengät toimivat hyvin

Borgström suosittelee jättämään puuvillasukat kotiin, sillä ne imevät kosteutta. Hän suosittelee sijoittamaan teknisestä materiaalista valmistettuihin juoksusukkiin, jotka auttavat pitämään jalat kuivina. Tavalliset juoksukengät toimivat hyvin, mutta kannattaa tarkistaa, että kengissä on sellainen pito, että voi liikkua vakaasti epätasaisella ja liukkaalla alustalla, kuten esimerkiksi metsässä.

– Nautin todella paljon Munkvikenin maastossa liikkumisesta, se on yksi niistä paikoista, jossa tulemme käymään.

Borgström suosittelee myös sormihanskoja, jotta saa paremman otteen kiipeillessä ja luonnossa liikkuessa. Turvallisuus on tärkeintä ja vaikka tasapainoilet, kiipeilet ja hyppäät luonnossa, jokainen osallistuu omien kykyjensä mukaan. Borgström huomauttaa, että vaihtoehtoisia harjoituksia tarjotaan aina, jos tiettyä harjoitusta ei halua tai voi suorittaa.

Malin Johansson
Käännös: Tuuli Meriläinen

Nina Borgström

  • Ikä: 55
  • Asuu: Paraisilla
  • Työskentelee: varhaiskasvatuksen yksikön päällikkönä
  • Koulutus: Kasvatustieteiden maisteri, sertifioitu CrossNature-ohjaaja
  • Harrastukset: Juoksu, padel
  • Perhe: aviomies, yksi aikuinen lapsi, kaksi koiraa, kissa
  • Paras urheilumuisto: kun juoksin maaliviivan yli Kullamannen polkukisassa vuonna 2022

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*