”Kaikki alkoi oikeastaan vahingossa”

Blombutik
Angela Öhman. Myymälässä on juuri nyt kiirettä ja tulevan kevään valmistelut ovat täydessä vauhdissa.

Angela Öhmanilla, joka yhdessä miehensä Roald Wikmanin kanssa vetää kukkakauppa Garden Centeriä Paraisilla, on takanaan yli 30 vuotta yrittäjänä.

Korona laittoi kapuloita rattaisiin Garden Centerin 30-vuotisjuhlille ja juhlia ei koskaan järjestetty. Toukokuun 2. päivänä yritys täyttää jo 32 vuotta ja Angela Öhmanilla, joka yhdessä miehensä Roald Wikmanin kanssa vetää kukka- ja taimikauppa Garden Centeriä, on tällä hetkellä kiire. Samoissa tiloissa toimii myös parin toinen yritys Pargas Service Center, joka perustettiin 1996.

– Ostimme Garden Centerin lähes 32 vuotta sitten. Kaikki alkoi oikeastaan vahingossa, kun Bo Fredriksson halusi myydä yrityksensä ja kaiken keskellä meistä tuli yrittäjiä, sanoo Öhman.

Öhman on koulutukseltaan puutarhuri

Öhman on koulutukseltaan puutarhuri ja ennen kuin hänestä tuli yrittäjä, hän työskenteli muun muassa eri kukkakaupoissa ja kasvitarhoissa ja oli tällä tavalla hankkinut kokemusta alalla, ennen siirtymistään yksityisyrittäjäksi. Mutta yrittäjänä oleminen ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista.

– Olen parantumaton optimisti ja luultavasti vain hyvin hetkittäin olen katunut valintaani. Esimerkiksi silloin, kun on joutunut öisin paketoimaan kukkasia valmiiksi seuraavaksi päiväksi ylioppilasruusuiksi ja joulukukiksi.

30 vuotta sitten Öhman osti suurimman osan kesäkukista pieniltä kasvihuoneviljelijöiltä. Turun seudulta oli helppo löytää eri laatuja. Nykyisin hän ostaa isoilta yrityksiltä massatuotantoa.

– Tietyllä tavalla tarjonta on isompi, mutta kuitenkin kapeampi. Tilaukset pitää tehdä ajoissa, mielellään puoli vuotta etukäteen. Äitienpäivän ruusut tilataan syyskuussa.

Garden Centerissä ei ole Angelan ja Roaldin lisäksi muita työntekijöitä. Mutta huhtikuusta alkaen otetaan kausityöntekijöitä, jotka auttavat esimerkiksi aikaa vievässä kastelussa kesäkuukausien aikana. Öhman kertoo, että nykyisin on erittäin suosittua viljellä itse, ilmiö, joka alkoi jo ennen koronan iskemistä. Monet omakotitalon ostajat haluavat nykyisin itse viljellä vihanneksensa.

– He haluavat kompostoida ja he haluavat viljellä kaikkea salaateista yrtteihin ja tomaatteihin. Autan mielelläni neuvomalla heitä.

Garden Centerin erikoisuus ovat siemenet

Garden Centerin erikoisuus ovat siemenet ja kysyntä on suurta. Öhman kertoo, että tomaatti on vuoden vihannes ja siemenhyllystä löytyy kaikkea mahdollista – sekä vihanneksia että kukkia varten.

Kukkahyllyssä on satunnaisia pistokkaita muun muassa pelargonioista. Erä pääsiäisliljoja on myös juuri saapunut ja ne voidaan jo nyt laittaa ulos, valaisee Öhman. Pääsisäisliljat kestävät miinus kymmenen asteen kylmyyden.

– Älkää kuitenkaan kiirehtikö kesäkukkien istuttamisen kanssa, kesäkuun 5.-7. päivien aikaan tulee aina pakkasöitä. Meillä on pitkä ja lämmin syksy, joten aikaa on kyllä.

Miten ja milloin reilua 30 vuotta tullaan juhlimaan, sitä Öhman ei paljasta. Myymälässä on juuri nyt kiirettä ja tulevan kevään valmistelut ovat täydessä vauhdissa. Nyt alkaa kihelmöimään kaikkien puutarhafanien sormien päissä!

Malin Johansson

1 Kommentti

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*