Kaksikieliset palvelut tulee turvata, mutta ensin pitää turvata palvelut


Aluevaalit. Kiitos Regina Koskiselle (RKP) ja Merja Fredrikssonille (RKP), jotka nostivat keskusteluun tärkeän aiheen tulevista aluevaaleista Paraisten Kuulutuksissa 2.12.2021.

Kirjoituksessaan he kertoivat tulevasta sote-uudistuksesta ja korostivat kuinka tärkeää on äänestää paikallista Paraisten ehdokasta, jotta alueemme ääni saadaan kuulumaan päätöksenteossa.

Tämän jälkeen he sanoivat: ”Ja tietysti mieluiten RKP:n paikallista ehdokasta, jotta kaksikieliset palvelut saadaan tulevaisuudessa taattua myös paikallisesti.”

RKP ei millään muotoa ole ainut puolue, joka edustaa kaksikielisten palveluiden säilymistä. Minulle – kokoomuslaiselle ja syntyperäiselle paraislaiselle, kaksikielisyys on yhtä oleellinen osa saaristolaisuuttani, kuin meri, joka saariamme ympäröi.

Sama meri, joka luo kuntaamme erityisolosuhteet, jotka tulee tuntea ja huomioida, kun uusi aluevaltuusto päättää palveluiden ratkaisuista uudella hyvinvointialueella.

Suomessa on lainsuoma oikeus saada sote-palvelut kahdella kotimaisella kielellä, mutta mitä me teemme ruotsinkielisillä tai suomenkielisillä palveluilla, jos ne palvelut eivät ole kaikkien tavoitettavissa?

Ensisijaisen tärkeää aluevaltuustossa on varmistaa, että saariston alueella palvelut on tuotettu tavalla, että ne kohtaavat asukkaiden tarpeet ja ne on kaikkien tavoitettavissa.

Olisi hulluutta luvata, että tulevaisuudessa jokaisessa niemennotkossa ja saaressa olisi oma sote-keskus, mutta aluevaaliehdokkaana haluan luvata, että sote- ja pelastustoimen palvelut on kaikkien saaristolaisten saavutettavissa.

Ne palvelut saattavat soveltuvin osin kulkea renkailla, ne palvelut saattavat olla osin digitaalisia ja niissä voidaan käyttää innovatiivisia uusia ratkaisuja, joilla tavoitetaan paremmin ihmisiä oikea-aikaisesti, ja niiden tulee aina olla saatavilla vähintään molemmilla kotimaisilla kielillä.

Tärkeää on myös ymmärtää, että aluevaltuuston vastuulla on koko Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palvelujen tuottaminen.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueesta yli 25 prosenttia on saaristoa, joten nämä erityisolosuhteet koskettavat useaa kuntaa ja kaikkia puolueita.

Kokoomuksessa näemme, että tuleva työ aluevaltuustossa tarkoittaa hyvin vahvaa yhteistyötä yli puoluerajojen kuin myös yli kuntarajojen.

Nyt vastuu on Paraisten kuntalaisilla, mutta myös niillä Varsinais-Suomalaisilla, jotka haluavat turvata mökkipaikkakuntansa pelastustoimen ja sote-palvelut Paraisilla.

Muistakaa äänestää aluevaaleissa tammikuussa 2022! Vain siten voitte vaikuttaa siihen, että saariston ääni kantautuu aluevaltuuston päätöksentekoon.

Anna Filatoff
Aluevaaliehdokas
KOK

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*