Kasvojen menettäminen

Me kaikki olemme joskus asettaneet itsemme, tai tulleet asetetuksi kiusalliseen tilanteeseen – tilanteeseen, jonka mieluummin hautaisimme maahan tai toivoisimme voivamme kelata taaksepäin ja käsitellä asian uudelleen.

Ensimmäinen mieleenpainuva ajatus on: miten pääsen tästä eroon ilman että minä tai joku muu huoneessa tuntee itsensä nöyryytetyksi ja alkaa voimaan pahoin.
Kuten tunnettua on, on erittäin arkaluontoista menettää kasvonsa Kiinassa ja Japanissa.

Ne, jotka ovat tehneet kauppaa tai asioineet Itä-Aasiassa, kuvailevat yleensä, miten täytyy pitkien kiertoteiden kautta yrittää tulkita vastauksia, kun vastapuoli ei halua vaarantaa sitä, että et menettäisi kasvojasi, kun he eivät hyväksy ehdotustasi. Kaikille on annettava mahdollisuus lähteä suoraselkäisenä kokouksesta, toisin sanoen kunnialla ja kasvonsa säilyttäen, riippumatta kokouksen tosiasiallisesta tuloksesta.

Vierailin kerran ravintolassa Kiinassa, kaupungin nimi on liian monimutkainen, että jaksaisin muistaa sen nimen. Kiinalaismies esiintyi laulaen karaokea. Valitettavasti seurueemme sattui nauramaan hänen laulunsa aikana, todellakin aivan jostakin muusta kuin karaokesta. Oli melko nolo hetki, kun kiinalainen tajusi, että olimme nauraneet hänelle. Peräännyimme, tilanne rauhoittui ja opimme jotakin oleellista kiinalaisesta kulttuurista. Toisten kulttuurien kunnioittaminen ja ennen kaikkea toisten ihmisten kunnioittaminen ei ole koskaan väärin.

Kasvojen menettäminen, tai pikemminkin yrittäminen estää kasvojen menettämisen voi olla vaikeaa, ja sillä voi olla traagisia seuraamuksia. Silloin emme puhu kulttuurillisista eroavaisuuksista vaan elämästä ja kuolemasta.

On olemassa eräs mies, joka on nyttemmin menettänyt kasvonsa niin täydellisesti, että hänellä tuskin on enää kasvoja jäljellä lainkaan. Silti hän yrittää pitää naamiota. Menetelmänä on metodi, jossa heitettään vankilaan kaikki, jotka paljastavat miehen oikeat kasvot tai heidät vaiennetaan jollakin toisella tavalla. Samalla sitoutetaan kokonainen valtion koneisto ja sen lakeijat mediassa näyttämään kasvot, jotka osoittavat ylpeyttä, rohkeutta ja viisautta.
Ukraina maksaa joka minuutti hintaa siitä, että mies uskoo pystyvänsä välttämään kasvojensa menettämisen.

Analyytikot väittävät usein, että tulevissa neuvotteluissa Ukrainan tulevaisuudesta täytyy varmistaa, että kenenkään ei tarvitse menettää kasvojaan, että osapuolet voivat mennä kotiin suoraselkäisinä.

Kukaan Ukrainassa tuskin uskoo siihen, eikä moni muukaan vapaassa maailmassa. Historia tulee tuomitsemaan miehen, joka menetti kasvonsa koko maailman edessä. Sitä ei auta sekään, jos Venäjän yhteiskuntaa ei avata sisältäpäin. Vasta silloin, kun hän menettää kasvonsa omiensa edessä, voimme toivottavasti nähdä valaistuksen.

Vierailin monta vuotta siten vuonna 1913 syntyneen sukulaiseni luona. Hänen ensimmäiset viisi vuotta perheensä kanssa meni talvisodassa ja jatkosodassa. Puhuimme maailmanpolitiikasta ja hän sanoi: Niillä on uusi presidentti Venäjällä. Oletko nähnyt hänen silmänsä? Ne ovat petolliset ja ilkeät, tämä mies tulee olemaan vaarallinen, usko minua! Tänä päivänä ymmärrän, mitä hän tarkoitti.

Putin-miehestä, joka uskoi tulevansa Venäjän tärkeimmäksi kasvoksi tulevaisuuden historiankirjoituksissa, tulikin mies, joka täydellisesti ja peruuttamattomasti menetti kasvonsa.

Folke Öhman
Entinen Paraisten kaupunginjohtaja

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*