Kaupunki järjestää kurtturuusutalkoot

gatuskylt med grönsaknde ljudvall i bakgrunden
Paraisten kaupunki järjestää kurtturuusutalkoot kaivamaan juuren palat tiistaina ja keskiviikkona. Kuva: Carina Holm

Lain mukaan ei ole enää sallittua, että omalla pihalla tai mailla on kurtturuusua 1. kesäkuuta 2022 alkaen. Tämä koskee sekä yksityisiä kiinteistönomistajia että esimerkiksi kaupunkeja.

Tämän vuoksi Paraisten kaupunki järjestää kurtturuusutalkoot kaivamaan juuren palat tiistaina ja keskiviikkona 14.–15. syyskuuta Marjastajantien ja Kalkkitien risteyksen meluesteestä.

Tiistaina talkoot järjestetään kello 12-16 ja keskiviikkona kello 16-20. Paraisten kaupungin vihersuunnittelija Daniel Falck haastaa talkoisiin mukaan tulevat pukeutumaan työvaatteisiin ja jos mahdollista, ottamaan mukaan oman pistolapion.

– Tällä tavalla kaupunki voi tehdä yhteistyötä kaupunkilaisten kanssa. Kaikki voivat vaikuttaa lähiympäristöönsä ja ottaa osaa tämän vieraslajin hävittämiseen, hän sanoo.

Sen jälkeen, kun juuret ja tyngät on kaivettu pois, nurmikko, jossa ruusut ovat kasvaneet, leikataan.

– Tätä menetelmää voi myös käyttää omalla pihallaan. Kasvi kuolee, kun sitä ei ravita.

Myös yksityiset maanomistajat ovat velvoitettuja ottamaan kurtturuusut pois mailtaan

Hän muistuttaa, että myös yksityiset maanomistajat ovat velvoitettuja ottamaan kurtturuusut pois mailtaan, vaikka ei olisi itse istuttanut niitä sinne. Talkoissa on mukana myös kaupunginpuutarhuri, joka voi antaa neuvoja siitä, kuinka voi päästä lopullisesti eroon tästä hankalasta kasvista.

– Kurtturuusua on esimerkiksi Snäckvikenin rannassa ja Suntin rannalla. Olemme kesän aikana myös kartoittaneet missä saariston osissa kurtturuusua on. Joissakin paikoissa se näkyy tielle, kun ajaa ohitse, myös ihmisten pihoilla. Jos sitä alkaa etsimään, sitä löytyy sieltä sun täältä.

Erittäin vaikea hävittää kivisilta rannoilta

Hän on myös nähnyt paikkoja, joihin kukaan ei ole istuttanut niitä, vaan se on levinnyt sinne esimerkiksi lintujen kautta.

– Tämä juuri on ongelma kurtturuusun kanssa. Se leviää sen marjoja syövien lintujen kautta. Ruusunmarja myös kelluu, mikä tarkoittaa sitä, että se voi levitä kuinka pitkälle tahansa.

Falckin mukaan kurtturuusua on erittäin vaikea hävittää kivisilta rannoilta tai saariston saarista.

– Ongelma sen kanssa on se, että se ottaa haltuunsa ja peittää maan niin tiiviisti, että samalle paikalle ei voi kasvaa mitään muuta. Osa kasvitaudeista leviää myös vieraslajien myötä.

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi
Käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*