Kesämusiikkia

Olen aiemmassa kolumnissa myöntänyt että olen riippuvainen äänikirjoista, mutta nyt ajattelin keskustella joistain musiikkivalinnoista kesän kuumassa traktoriohjaamossa, vaikka meillä onkin AC. Työ tilallamme merkitsee sitä, että bluetooth-kuulosuojaimia tulee käytettyä paljon silloin kun työskentelemme eläinten kanssa navetassa tai peltotyökaudella keväästä syksyyn, kun istumme suhteellisen paljon traktorin ohjaamossa. Minulle se merkitsee enemmän musiikkia erilaisista suoratoistopalveluista, mikä piristää työpäivääni. Valitettavasti radion kuuntelu on aiheuttanut muutamia läheltä piti -tilanteita kun olen saanut pieniä raivokohtauksia radion hölypölystä johtuen, joten nykyään kuuntelen pääasiassa suoratoistopalveluita.

Kuuntelemani musiikki vaikuttaa suoraan työtulokseen, eurodancea tai metallimusiikkia kuuntelen harvoin, kun työskentelen eläinten parissa. Sisäisen rauhoittumiseni säilyttämiseksi kuuntelen yleensä niin sanottua kevyttä musiikkia tai jopa jazzia. On siis tärkeää olla hermostumatta ja hosumatta työskennellessään eläinten kanssa. Vaikka joskus hiehotkin vauhkoontuvat hiukan, kun avaan ääntäni kunnolla Edit Piafin säveliin, jopa Sonja yleensä ihmettelee, mitä oikein tapahtuu.

Traktorin ohjaamossa tilanne on kuitenkin hieman erilainen riippuen työn luonteesta ja vuorokauden ajasta. Musiikin kuunteluun on myös poikkeus, merisää klo 12.45. Niittotraktoria ajettaessa, jota pitäisi mieluiten ajaa melko suurella nopeudella, kuuntelen yleensä musiikkia jossa on enemmän voimaa, kuten 90-luvun teknoa tai metallimusiikkia, kuten Rammsteinia. Niittotraktoria on itse asiassa hieman helpompi ajaa vauhdilla jos musiikki sopii nopeuteen.

Niiton jälkeen on karhotuksen vuoro, se työ vaatii tarkkuutta. Ensinnäkin kaikki ruoho, jonka niittokuski on hurjassa innossaan levittänyt vimmalla ympäriinsä, tulee kerätä karhoon, mutta karhon tulee olla myös suora ja linjassa perässä tulevalle paalaimelle. Karhotus ei tapahdu erityisen suurella nopeudella, joten tähän sopii country-, tanssi- tai iskelmämusiikki.

Paalaajan työ on pelkkää juhlaa, sillä vaikka työ on vaativaa, koska paalatessa täytyy seurata paalauskoneen toimintaa, työ sujuu suhteellisen leppoisasti. Tässä työssä musiikin tyylillä on vähemmän merkitystä ja tyylejä voi vapaasti sekoittaa. Omalta osaltani suurin osa paalaustyöstä tapahtuu yleensä myöhään illalla tai yöllä, ja silloin monipuolinen musiikki, Sibeliuksesta Beastie Boysiin, sopii hyvin jotta pysyy valppaana. Yksi tylsimmistä ja pitkäveteisimmistä töistä paalaussesongin aikana on kerätä kaikki (juhlien päätyttyä). Saapuminen pellolle, jossa on kerättävänä yli sata paalia, on aika masentavaa. Tässä tilanteessa Bobby McFerrin ja Monty Python ovat pelastaneet minut useita kertoja. Joskus jopa sammutan kaiken musiikin hetkeksi, mutta harvoin haluan kuunnella ainoastaan paalaimen signaaleja tai vaihteiston ulinaa liian kauan.

Tänä kuivana kesänä olemme joutuneet keräämään rehua isommalta alueelta, ja tämä on johtanut moneen tuntiin höystettynä monen tyylilajin musiikilla, olen jopa löytänyt muutamia uusia artisteja. Pääasia on kuitenkin se, että se henkilö joka ajaa karhotinta, ei kuuntele Rammsteinin ”Zick Zackia”.

Andreas Johansson
Heisalalainen maanviljelijä
Suomenkielinen käännös: Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*