Kirjalansalmen silta kiinnosti yli kuntarajojen

Havainnekuva: WSP Finland Oy.
Havainnekuva: WSP Finland Oy.
Maanantain tilaisuuteen Paraisten kaupungintalolla oli saapunut nelisenkymmentä asiasta kiinnostunutta.
Uuden sillan hintalappu on Elinkeino-, Liikenne- ja Ympäristökeskuksen viimeisimpien laskelmien mukaan noin 50 miljoonan euron luokkaa. Se on noin kolmanneksen enemmäin kuin saman tahon laskelmat vielä huhtikuussa.
Mitään varsinaista päätöstä sillan rakentamisesta ei vielä ole tehty ja rahoitusasia lienee seuraavan hallituksen heiniä. Toisaalta suunnitelmien pitää olla valmiina lähtökuopissa kun rahoituspäätös viimeinkin osuu kohdalle.
Havainnekuva: WSP Finland Oy.
Havainnekuva: WSP Finland Oy.
Silta kuitenkin on joka tapauksessa uusittava viimeistään kymmenen–viidentoista vuoden sisällä. Sillan käyttöikä on tulossa loppuunsa. Saaristotie on ainoa yhteys Turunmaan saaristoon, joten sillan merkitys on huomattava. Siltayhteyden takana toimii myös suurteollisuutta. Liikennemäärä sillalla on arviolta noin 11 000 ajoneuvoa vuorokaudessa, josta raskaita ajoneuvoja on noin 700. Kesäaikaan liikennemäärät kasvavat entisestään ja ovat jopa 15 prosenttia suuremmat.
ELY-keskus seuraa jatkuvasti sillan kuntoa välttääkseen Turun Myllysillan tapaisen yllätyksen muutama vuosi sitten.
Uusi silta linjataan esitellyn yleissuunnitelman mukaan nykyisen sillan itäpuolelle ja siitä tulee vinoköysi- ja liittopalkkisillan yhdistelmä. Itäinen linjaus soveltuu paremmin mahdollista tulevaa Kaarinan länsipuolen ohikulkutietä ajatellen. Nykyinen silta ja siltapenger tullaan purkamaan.
Sillan Paraisten puoli toteutetaan liittopalkkisiltana, Kuusiston puoli vinoköysisiltana. Yleissuunnitelmaan sisältyy myös meluesteitä ja liikennemelun haitat tulevat uuden sillan myötä olemaan huomattavasti pienempiä kuin tällä hetkellä.
Havainnekuva: WSP Finland Oy.
Havainnekuva: WSP Finland Oy.
Seuraavaksi on vuorossa maanantaina esitellyn yleissuunnitelman asettaminen julkisesti nähtäville Paraisilla ja Kaarinassa 30 päivän ajan vielä tänä syksynä. Tänä aikana muutoksia haluavat voivat tehdä muistutuksen. Muistutukset toimitetaan kunnille, jotka liittävät ne oman lausuntonsa yhteyteen toimittaessaan sen ELY-keskukselle.
Yleissuunnitelmaa seuraava suunnitteluvaihe on tie- ja rakennussuunnitelma.
Mikael Heinrichs, Kim Lund
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi